Els Nanos de Cocentaina declarats Festa d’Interés Turístic Local per Turisme Comunitat Valenciana

Amb l’objectiu de potenciar la promoció de les festes locals com a reclam turístic, Turisme Comunitat Valenciana, de la mà del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, comunicava el passat dia 26 d’octubre a l’ajuntament de Cocentaina la resolució favorable per a declarar els «Nanos» com a Festa d’Interés Turístic Local.

Després d’un intens treball de recopilació documental portat a terme des de les regidories de Cultura, Tradicions i Turisme, i mesos després de rebre el mateix reconeixement per a les festes de la Mare de Déu del Miracle, Cocentaina aconsegueix aquesta distinció per als Nanos. Aquesta festivitat local, molt arrelada a la Vila Comtal, se celebra cada tercer dimecres de quaresma al barri del Raval i consisteix en la confecció de ninots o «nanos» de drap que són «plantats» als carrers, els quals s’acompanyen de cartells que critiquen l’actualitat local o autonòmica amb dosis d’humor i ironia.

L’alcaldessa de Cocentaina posa de manifest que aquesta festa tan peculiar no seria possible sense el treball i l’estima que les veïnes del Raval posen a la preparació dels nanos i al ferm suport del govern per què aquesta festa perdure. En paraules de l’edil «aquest reconeixement va dedicat a elles, que cada any es preocupen i s’ocupen de mantindre vius els nanos al carrer».

La documentació necessària, preparada des del departament municipal de Turisme, i completada amb l’aportació d’una important selecció d’articles i retalls de premsa, des de 1985 fins avui, recopilats a la biblioteca municipal, han ajudat a justificar la candidatura dels Nanos, destacant la seua originalitat, antiguitat i repercussió pública.

El regidor de Turisme, Ivan Jover, explica la importància d’aconseguir aquest reconeixement: «per al poble de Cocentaina, com per a les entitats, col·legis locals i veïnat que participa activament en la celebració dels Nanos, és una notícia fantàstica, ja que ens atorga un major reconeixement a aquesta tradició tan estimada per tots nosaltres i que aquest any, a causa de la pandèmia, s’ha hagut de celebrar als balcons. Aquesta menció facilitarà que turistes d’altres municipis s’acosten a Cocentaina a conèixer aquesta tradició tan singular, una vegada que passe aquesta crisi sanitària i tornem a viure les festes com cal».

Ajuntament de Cocentaina

Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

ÚLTIMA HORA | Sanitat confirma 2.136 nou casos de COVID-19

Per províncies, els nous positius són: 265 a Castelló, 640 a Alacant i 1.231 a la província de València i 1.580 persones ingresades