En la memòria — Regino Mas Marí

El pròxim 31 de maig 2018 es complirà el cinquanta aniversari de la mort de l’Artista Faller, Regino Mas Mari.

Regino va nàixer el 7 de setembre de 1899 a Benifaió, i va morir en el seu taller faller el 31 de maig de 1968 a València.

Des de «De festa en festa 2.0» anem a fer-li un homentge a este artista faller, que va impolsar la Ciutat Fallera, L´indult del Foc, entre altres…..

Regino Mas va ser un innovador en les festes josefines, que no serien tal com hui les coneixem si no fóra per este valencià visionari. Un avançat al seu temps, responsable (en el sentit més ampli i positiu de la paraula) de bona part dels actes que se celebren al voltant dels monuments. Sense anar més lluny, va ser el «inventor» del Ninot Indultat i de tot el que es rodeja. Però no sols es va dedicar a açò, també figura com a creador de l’escenografia d’importants superproduccions de Hollywood a mitjans del segle passat.

No va ser l’únic artista faller de la seua família. El seu germà, que va haver d’emigrar a Argentina per a poder sobreviure, també ho va ser. És més, va introduir en el país sud-americà les Falles, que també s’alçaven en aquell continent. Regino Mas es va introduïr des de molt xicotet en el món de l’art. Quan encara era estudiant de Sant Carles acudix al taller dels escultors Tadeu Villalba Montesinos i Vicente Benedito.

En 1913 inicia el seu aprenentatge en escenografia, en aquella època sobretot de teatre, i quatre anys més tard arriba a la vora de qui seria el seu autèntic mentor, un altre dels artistes de major rellevància en la història de València, Enrique Guillot (els besnéts de la qual continuen actualment en la professió) . En principi, es dediquen a la decoració, però comença a introduir-ho ja en el món faller. Açò ocorre en 1917 i no tardarà res a demostrar que serà un referent per a les generacions posteriors.

La Primera Guerra Mundial dóna pas a anys d’esperança en tot el planeta, mentres el nom de Regino Mas es coneix per tota València. En 1921 aconseguix el primer premi amb la comissió de Doctor Collado. Una circumstància que es repetix dotze mesos després. Cal destacar que, en eixos instants, únicament hi havia una secció de Falles, que no canvia fins a 1933. Amb tot això, l’artista va alçant monuments mentres no deixa de costat els escenaris. El seu treball és abundant, d’immillorable qualitat i amb una sàtira poc vista fins a eixe moment. Els guardons continuen caient l’un darrere de l’altre.

Però el seu legat va molt més enllà. L’Ajuntament de València convoca un premi que canviarà la història de les festes josefines. Regino es presenta amb un projecte que denomina «Indult de Foc». Proposa que les diferents comissions porten en una cavalcada el que consideren que és el seu millor ninot. Entre els triats, es realitza un concurs, i la figura guanyadora se salva de les flames la nit del 19 de març. Com a hores d’ara resulta lògic, la seua idea llavors revolucionària és la vencedora. A més, va ser un dels promotors de què llavors es va conéixer com a Associació d’Artistes Fallers i, com a mestre major del gremi, desenrotlla i impulsa la Ciutat de l’Artista Faller.

El seu treball va molt més enllà de les festes josefines. Munta decorats en teatre que ho catapulten al cine. No tarda a captivar als millors i entra de ple en grans superproduccions. D’esta manera, és l’autor de la maqueta de les pel·lícules «55 dies en Pekín», en 1963 i de «La caiguda de l’Imperi romà», un any després. En Estats Units, també firma contractes en distints llocs per a diversos tipus de dissenys artístics. En este sentit, la casa de Nova Orleans ho reclama perquè puga montar cavalcades i festivals.

Cal destacar que es fill predilecte de la seua localitat natal des de 1949, a on tambe te dedicat un carrer, i una placa en la casa aon vivia, aixina com te dedicada una plaça en el Cap i Casal, concretament en el barri de Benicalap, aon es va promoure la construcció de la Ciutat de l´Artista Faller.

La calitat dels seus treballs es ben recompensada en els premis que ja s’han indicat, pero encara a lo llarg de la seua vida laboral va conseguir l’indult del foc per a cinc ninots eixits de les seues mans, els corresponents als anys 1941, 1942, 1944, 1947 i 1958, a més de primers premis en la comissió Mercat Central en l´any 1944.

Amb motiu de la celebració dels 110 anys del seu naixement a Benifaió i del 60 aniversari del seu nomenament com a fill predilecte del seu poble, La llei de l´embut es va reproduir com a falla municipal d’esta localitat l’any 2009

Com ja hem dit, a l’any 1968 va morir a consequencia d’una caiguda des de en el seu taller. Esta soterrat en el Cementeri General de la ciutat de València.

Esperem des de «De festa en festa 2.0» que la figura de Regino Mas, no quede en el oblit en la seua localitat natal, i en la ciutat de València.

De festa en festa

Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *