Entra en vigor el certificat COVID per a poder viatjar

  • L´1 de juliol entrarà en vigor i serà gratuït
  • Els test han de ser assequibles i accessibles

Els negociadors del Parlament i el Consell van aconseguir el dijous un acord provisional per a un certificat digital UE Covid per a facilitar el lliure moviment durant la pandèmia.

El certificat estarà disponible en format digital i en paper. Servirà per a demostrar que una persona ha sigut vacunada contra el coronavirus, o compta amb un test negatiu o ha superat la malaltia. En la pràctica, això seran tres certificats diferents. Un marc comú europeu permetrà als Estats membres emetre certificats que seran acceptats per la resta de països del bloc.

El reglament del certificat digital UE Covid estarà en vigor durant dotze mesos. El certificat no serà un requisit per a la llibertat de moviment i no serà considerat un document de viatge.

Suport pressupostari per a test assequibles i accessibles

Perquè els test siguen “assequibles i accessibles”, la Comissió Europea es va comprometre a mobilitzar “almenys 100 milions d’euros” de l’Instrument de Suport d’Emergència per a la compra de test per a la infecció per SARS-CoV-2 per a l’emissió del certificat digital UE Covid. Això hauria de beneficiar a les persones que travessen les fronteres diàriament o sovint per a treballar o estudiar, visitar a familiars, buscar atenció mèdica, o atendre familiars.

Els negociadors van acordar que, si fora necessari, es podrien mobilitzar més fons per damunt dels citats 100 milions, subjecte a l’aprovació de les autoritats pressupostàries.

Restriccions addicionals només en casos justificats

Els Estats membres no hauran d’imposar restriccions addicionals en resposta a la pandèmia de COVID-19, com a quarantenes, acte-aïllament o test, «llevat que siga necessari i proporcionat per a salvaguardar la salut pública». L’evidència científica disponible, «inclosos les dades epidemiològiques publicades pel Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC)» haurà de ser tinguda en compte. Aqueixes mesures hauran de ser notificades a la resta d’Estats membres i la Comissió Europea com tard 48 hores abans.

Vacunes

Els Estats membres hauran d’acceptar certificats de vacunació emesos en altres països de la UE per a persones inoculades amb una vacuna autoritzada per al seu ús a la UE per l’Agència Europea del Medicament (EMA) -fins hui, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen-. Dependrà de cada país decidir si també accepten certificats de vacunació d’altres Estats membres per a vacunes autoritzades a nivell nacional o per a aquelles en la llista d’emergència de l’OMS.

Protecció de dades

Els certificats estaran verificats, igual que els seus segells electrònics, per a evitar el frau i la falsificació. Les dades personals obtingudes per a l’expedició del certificat no podran emmagatzemar-se al país de destinació i no hi haurà una base de dades centralitzada a la UE. La llista d’organismes que processaran i rebran les dades serà pública, perquè els ciutadans puguen exercitar el seu dret a la protecció de dades, en el marc del Reglament General de Protecció de Dades.

Declaració

El president de la comissió de Llibertats del PE i ponent, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Espanya), va assenyalar: «L’acord aconseguit hui no respon a totes les demandes del Parlament, però suposa una millora substancial respecte a la situació actual per a milions de ciutadans de la UE. El certificat digital UE Covid restaurarà la llibertat de moviment a la UE, en anar alçant els països les restriccions. Aquest acord és el primer pas per a tornar a posar la zona Schengen en marxa».

ESPECIAL CORONAVIRUS
Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *