La Comunitat Valenciana viu un mes d’agost sense festes pel COVID-19

Una de les festes més importants ha sigut suspeses pel COVID-19 ha sigut el Misteri d´Elx

Des que es comunicara la suspensió de les festes de les Falles, Magdalena o Fogueres pel coronavirus, els passats mesos s’han anat sumant més poblacions a la suspensió de les seues festes patronals, com és el cas d’Elx, Bétera, Dénia, Paterna, Benifaió, entre altres..

Ahir dia 15 d’agost era un dia festiu en tota Espanya, per l’Assumpció de la Mare de Déu, però en la Comunitat, se celebra aquest dia en moltes poblacions, començant per l’Elx, on tenen El Misteri, una festa que va ser declarada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 18 de maig de 2001.

Una festa que s’ha hagut de celebrar online, i amb interpretacions dels motets del Misteri. A més el Patronat de la Festa, ha estat emetent via online alguns vídeos de la festa.

De festa en festa, va emetre en la vesprada d’ahir un especial, on vam poder veure la representació de «La Vespra» i «La Festa» del 2007. Vam poder recollir de la memòria, aquest especial, on el podeu trobar en el nostre canal de Youtube o en la pàgina de facebook.

Un altre poble que ha suspés les seues festes pel COVID-19, ha sigut Bétera, on cada 15 d’agost celebra el seu dia gran amb les alfabegues,. Des del dia 12 la localitat té diferents imatges de la festa per alguns punts de la localitat. Aquest és el comunicat que ha posat l’ajuntament en el seu web:» L’Ajuntament de Bétera reflecteix el sentiment per les nostres festes a través d’imatges que s’han col·locat per diferents punts del municipi perquè les festes estiguen més presents que mai. Que la il·lusió per les nostres festes i l’amor cap a elles estiga patent aquests dies també en tots els cors. Bétera, viu la Festa! Festes de Bétera, el sentiment d’un gran poble.»

Benifaió, és un altre poble que també ha decidit suspendre les seues festes patronals. En aquesta ocasió l’Ajuntament de Benifaió, ha decidit fer una programació dins de «Viu l´estiu a Benifaió» i entre una de les activitats cal destacar un documental de dues parts amb el passat, present i futur de les festes, on aquest documental es podrà veure aquest dijous el segon lliurament de «Festes de Benifaió. Punt i Seguim», i el dissabte dia gran de la localitat el publicaren en xarxes socials per als veïns que no han pogut estar present en les projeccions en el centre escolar de Santa Bàrbara.

A més d’aquest documental, s’han programat durant el mes d’agost, diferent activitats, com a cinema, una exposició online de com era la població antigament i com és ara, o el dia 22 que se celebra la festa a Santa Bàrbara, patrona de la localitat,amb una missa solemne al migdia o a la nit i per a tancar les no festes, eixiran al carrer, les dues bandes de música, i el grup de «Benifaió en Dansa» a recórrer alguns carrers de la població. El nostre equip estarà gravant en l’última projecció del documental, i la nit del 22 d’agost

Seguim amb Paterna. Aquesta localitat també aquesta vivint un mes d’agost diferent, i l’ajuntament ha decidit exposar en els fanals del carrer Major, en forma de banderoles les 87 portades dels llibres de festes. Una exposició que es pot veure els llibres des de l’any 1925.

A més Paterna s’il·luminarà amb un castell de focs artificials el dilluns 31 d’agost, per a celebrar el dia gran del Santíssim Crist de la Fe. L’espectacle es dispararà al Parc Central per a evitar aglomeracions.

Enguany no es podrà gaudir de la nit de la Cordà, una festa que va ser declarada en 2017 com a Festa d’Interés Turístic Nacional.

Ens desplacem una mica a l’interior, parlem de Buñol, on l’últim dimecres del mes d’agost se celebra la batalla campal més famosa del món, parlem de «La Tomatina«. Enguany no serà possible pel coronavirus.

La Tomatina, va ser declarada en 2002 com a Festa d’Interés Turístic Internacional.

La suspensió de les festes, ens ha obligat a realitzar diversos especials, entre ells «La Tomatina» que es podrà veure el dimecres 26 a les 10:30h en el nostre canal de youtube, la Tomatina de l’any passat.

Burjassot hauria d’estar de festes en honor a Sant Roque, que hui és la seua festa, on hui se celebraria la «Pujà» i la «Rodà» de Sant Roc. Aquesta festa va ser declarada com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

I al setembre?

El mes de setembre aquesta molt a la vora, i serà el mateix que aquests mesos arrere. Sense festes

Algemesí,Sueca, Burriana, Llíria, Gandia, entre altres es quedaran sense celebrar les seues festes patronals.

Comencem el recorregut per Algemesí, on la població viu cada 7 i 8 de setembre les festes en honor a la Mare de Déu de la Salut, i l’última setmana de setembre la seua setmana de bous.

Ni la Muixeranga, ni la Carxofa… eixiran enguany al carrer, si el virus no millora, tampoc eixiran al desembre en una processó extraordinària.

Aquestes festes de la Ribera Alta, van ser declarades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat d’Unesco en 2011

Seguim en la Ribera, en aquest cas a Sueca, la capital de la Ribera Baixa. Les seues festes en honor a la Mare de Déu de Sales, també es queden si celebrar-se. Ni el Piromusical, ni el Concurs Internacional de Paelles, es voran als carrers d’aquesta localitat.

Sueca, també es queda sense el MIM, la Mostra Internacional de Mim, que al principi si que s’anava a celebrar, però les circumstàncies fan inviable realitzar-la.

El Concurs Internacional de Paelles és el concurs més important de la Comunitat, que des de l’any 1980 és una Festa d’Interés Turístic.

Canviem de província i ens traslladem a Burriana. La ciutat de la Plana Baixa, va decidir el passat 28 de juliol en un ple suspendre les festes en honor a la Misericòrdia.

Ni la Batalla de Flores, ni els bous, ni la processó eixiran al carrer. “El primer de tot és garantir la seguretat dels nostres veïns i veïnes davant la pròpia evolució de la pandèmia”, ha manifestat l’alcaldessa, al mateix temps que ha agraït «la responsabilitat i la prudència de tots els grups municipals, i dels col·lectius festius de les festes de la Misericòrdia, perquè “han entés les circumstàncies i la resolució necessària i assenyada”.

Tornem a la província de València on la ciutat de Llíria, celebra les seues festes en la segona quinzena de setembre, en honor a Sant Miquel.

La ciutat, tancarà durant tot el mes de setembre el Monestir de San Miguel, per a evitar aglomeracions. A més l’ajuntament programarà diversos actes culturals de format reduït en la segona quinzena de setembre

I en octubre?

Octubre també és un mes important per a la Comunitat Valenciana, no sols pel 9 d’Octubre, sinó per més festes, com és el cas de Gandia.

Però abans de parlar de Gandia, ens toca parlar del Dia de la Comunitat València. Ara com ara només la ciutat de València ha suspés el Processó Cívica, on s’alberguen molta aglomeració als voltants de la Plaça de l’Ajuntament. (Continuarem informant).

Ara si, parlem de Gandia. també ha anunciat la suspensió de la seua «Fira i Festes». Una festa en honor a Sant Francesc de Borja; i on el seu personatge principal de la festa és el Tio Porra.

En De festa en festa, continuarem informant de les suspensions de les festes de la Comunitat, i on esperem que siga només durant el 2020.

Mentrestant només demanem prudència, fer cas a les recomanacions del Ministeri de Sanitat o de la Conselleria de Sanitat, utilitzar sempre la mascareta, per la teua salut i per la de tots.

De festa en festa

Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

ÚLTIMA HORA |La Comunitat ha registrat este dimarts 7.955 nous casos de coronavirus

Actualment hi ha 3.989 persones ingressades i 98 defuncions. //// 19-01-2021 - 19:00 hores

21/01/2021 /// La Comunitat registra este dijous 8453 nous casos i 98 defuncions Més informació ací