La Processó de la Mare de Déu de la Salut torna a eixir pels carrers d´ Algemesí

  • Dins dels actes del desé aniversari de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, el dia 8 de desembre, les danses i rituals de la festa viuran una nova jornada històrica

Després de dos anys de suspensions, la Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers d’Algemesí el dimecres 8 de desembre per a celebrar el desé aniversari de la concessió del reconeixement internacional.

El programa d’actes de la commemoració s’iniciarà amb una missa a les 10.30 hores en el claustre del Convent de Sant  Vicent. Sobre les 11.30 hores començarà una processó que seguirà el trajecte final de la Processó de Volta General. L’inici serà en el Convent de Sant  Vicent i prosseguirà pels carrers Fusteros i Muntanya. Els balls actuaran a la seua arribada a la plaça Major on esperaran l’arribada de la Mare de Déu de la Salut i es realitzarà de nou, dos anys després, l’entrada en la Basílica de Sant  Jaume amb tots els balls actuant al mateix temps.

Al llarg dels segles, els algemesinencs han consolidat la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons tota una sèrie de representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat. Segurament les muixerangues són les més conegudes, amb la participació de la Muixeranga d’Algemesí i de la Nova Muixeranga, no obstant això, també estan les representacions dels Misteris i Martiris, els balls de Bastonets , les Pastoretes, la Carxofa, els Arquets, les Llauradores, els Tornejants i Personatges Bíblics, i els Volants, grup encarregat d’acompanyar l’anda de la Mare de Déu de la Salut.

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí  al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons.

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Aquest ampli repertori musical també forma part de la cultura tradicional ancestral algemesinenca.

Ara, tots els elements que conformen la Festa, tornaran a eixir al carrer després de dos anys d’absència a causa de la crisi sanitària. Una jornada històrica per la confluència de dos fites remarcables: el retorn de la Festa i la commemoració del desé aniversari de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Des de l’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa es demana a totes les persones que isquen al carrer a seguir la processó que eviten massificacions, intenten mantindre la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

PROGRAMA

Divendres 3 de desembre 

19h Conferència «Les Danses d’Algemesí en la Dansà a la Mare de Déu de la Salut» a la Sala Vicent Castell de la Biblioteca Municipal a càrrec de Berca Grup de Danses d’Algemesí

Dimarts 7 de desembre. Vespra de la Puríssima Concepció

20:30h Dansà a la Mare de Déu de la Salut a la Plaça Major

Dimecres 8 de desembre. Dia de la Puríssima Concepció

07:30h Trasllat en romeria de la Mare de Déu de la Salut de la Basílica Menor de Sant Jaume al Convent de Sant Vicent Ferrer.

10:30h Missa al claustre del Convent de Sant Vicent Ferrer.

11:30h Inici de la processó que comptarà amb la participació al complet de les danses i rituals que la caracteritzen. Eixirà del claustre del Convent de Sant Vicent Ferrer per recórrer els carrers dels Fusteros i de la Muntanya per arribar a la Plaça Major i accedir a la Basílica Menor de Sant Jaume. La Mare de Déu farà la seua solemne entrada escortada per tots els rituals i danses.

Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

#10Anysdfef | Cumplim 10 anys i volem celebrar-ho amb tú