L’Ajuntament de València recupera en un llibre la trajectòria més desconeguda de José Iturbi

  • L’alcalde convida a redescobrir el músic valencià “més enllà dels focus, de la brillantor del glamur i de l’èxit comercial” de Hollywood

El Saló de Cristall ha acollit este migdia la presentació del llibre “Iturbi, més enllà de Hollywood” publicat per l’Ajuntament al voltant de la trajectòria més desconeguda del músic valencià, de qui es va complir el 125 aniversari del naixement el passat novembre de 2020. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha convidat a redescobrir la figura de José Iturbi a través d’esta publicació “més enllà dels focus, de la brillantor del glamur i de l’èxit comercial”.

“Iturbi significa música en una terra eminentment musical. Iturbi va escriure el nom de València als temps daurats de la música clàssica al món sencer”, ha manifestat l’alcalde durant la presentació del llibre. “Ara, 125 anys després del seu naixement, València li dedica esta publicació per posar negre sobre blanc algunes de les fites menys conegudes de la seua trajectòria en un esforç per fer-li, i per fer-nos, justícia”. El primer edil ha repassat alguns d’estos episodis, com quan, “amb la riuada de 1957, deixà de costat els seus compromisos a Amèrica per estar a la seua ciutat amb la seua orquestra i la seua gent” i “organitzà personalment una gira nacional amb el nostre conjunt simfònic per recaptar fons a favor dels damnificats, on actuaven desinteressadament, i pagant-se ell de la seua butxaca viatges i hotels”.

Sense oblidar la seua època als Estats Units, “on es va convertir en un ídol de masses”, Ribó s’ha referit als orígens humils del pianista i el seu pas pels conservatoris de París i Ginebra. “Malgrat la fama, Iturbi sempre va mantindre al seu cor la seua València natal. Mai va renunciar a la seua llengua ni als seus costums”, ha assenyalat l’alcalde. “I per això, als anys 50 torna a València per donar suport a la recentment creada Orquestra Municipal”, a la qual “va llançar a nivell internacional a través dels seus contactes, la portà a França i Gran Bretanya, va gravar amb ella diversos elepés amb un dels segells més importants del moment, l’RCA, i es convertix en el seu director honorífic perpetu i en el seu director titular”.

“Des de llavors, el nom de José Iturbi no ha deixat d’estar present a la nostra ciutat d’una manera o altra”, ha prosseguit el primer edil, qui s’ha referit al “conservatori municipal, la sala principal del Palau de la Música, el carrer al que va nàixer al cor de la Xerea o el concurs internacional de piano com a bona mostra de la seua presència en la vida cultural valenciana”.

Per la seua part, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha indicat que “Iturbi, més enllà de Hollywood” pretén convertir-se en el “punt de partida per al redescobriment d’este colós del teclat”. Així, es recopilen “articles inèdits i dades desconegudes fins al moment, que llancen nova llum per al seu estudi, amb l’ànim de contribuir a separar la realitat de la llegenda negra que ha volgut aombrar la carrera i els assoliments d’este pianista enlluernador que va regnar durant bona part del segle XX”.

En la presentació de la publicació han participat els editors de l’obra, Óscar Oliver i Manolo Gil, que també han estat els comissaris de l’exposició que, amb el mateix nom, “Iturbi, més enllà de Hollywood”, s’ha pogut visitar durant quatre mesos a la sala d’exposicions de l’edifici consistorial. A l’acte celebrat al Saló de Cristall han assistit els regidors Giuseppe Grezzi, Emiliano García, Julia Climent, Amparo Picó, Vicente Montañez, i el director del Palau de la Música, Vicente Ros. El llibre es pot adquirir a la llibreria municipal localitzada en un antic lloc de flors a la plaça de l’Ajuntament, on estan a la venda els exemplars que realitza el consistori.

Comparteix la notícia...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *