• La localitat celebra la dotzena edició d’aquest consolidat certamen que comptarà enguany amb la participació de l’Associació Musical ‘Aurelio Mascaraque’ de la Guàrdia (Toledo), i la Societat Musical L’Harmònica’ de Cox (Alacant)

Queden tan sols 5 dies per a una de les cites musicals de l’estiu per excel·lència: el Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema ‘Ciutat de Cullera’. La cita serà aquest dissabte 30 de juliol a la nit als Jardins del Mercat de la localitat.

«Poder escoltar les bandes sonores d’algunes de les pel·lícules més aclamades del món de cinema en un lloc tan acollidor com són els Jardins del Mercat converteixen a aquest certamen en una cosa única i especial», ha explicat el regidor delegat d’Activitats Musicals de l’Ajuntament de Cullera, Juan Carlos Alandete.

«Cullera és una ciutat de música i de músics, la nostra aposta per incloure a la ciutat en l’agenda dels grans esdeveniments musicals tant a nivell nacional com internacional, és clara i ferma. Un bon exemple és aquest certamen, que ja va per la seua dotzena edició i que està totalment consolidat», ha afegit Alandete.

En la present edició participen l’Associació Musical ‘Aurelio Mascaraque’ de la Guàrdia, Toledo, dirigida per Eduardo Sánchez-Escribano García de la Rosa; i la Societat Musical L’Harmònica de Cox, Alacant, dirigida per Gonzalo Berná Pic.

La banda toledana interpretarà com a pasdoble de lliure elecció ‘Gloria Ramírez’ del Mestre Rafael Talens i com a banda sonora ‘How to train your dragon’ de John Powell, mentre que la banda alacantina interpretarà com a pasdoble ‘Tercio de quites’ de Rafael Talens i com a banda sonora ‘Star Wars Trilogy’ (episodis IV, V i VI) de John Williams.

XII Certamen de Bandes de Cinema ‘Ciutat de Cullera’ Memorial Rafael Talens Pelló

La cita consistirà en una única audició en la qual les societats musicals participants interpretaran les peces seleccionats de manera successiva, primer el pasdoble i a continuació la banda sonora. Mentre la banda interpreta la música de cinema, es projectarà de forma sincronitzada en una pantalla, imatges de la pel·lícula corresponent.

Cal assenyalar que després de les actuacions de les dues societats musicals i mentre el jurat es retira a deliberar, la Banda Jove de la Societat Ateneu Musical de Cullera oferirà un concert en el qual interpretaran el pasdoble ‘Els Pirrirs 5’ de Rafael Talens, i la banda sonora de la pel·lícula ‘Miss Saigon’.

Jurado del certamen

Per a la present edició del certamen el jurat estarà compost per Sara Galiana Sola com a presidenta, i per Ferrer Ferrán, director de la Societat Ateneo Musical de Cullera, i Carlos Garcés Fuentelsaz, director de la SMI Santa Cecília de Cullera, com a vocals.

Premis

El primer premi del certamen està dotat amb 4.000 euros, mentre que el segon és de 3.000 euros. A més, totes dues societats musicals rebran 3.000 € per participar en aquesta edició.

Desé aniversari de la defunció del Mestre Talens

Enguany es compleixen precisament 10 anys de la mort del Mestre Rafael Talens Pelló, fill predilecte de Cullera, on va nàixer el 9 de setembre de 1933. El compositor va morir el 25 d’abril de 2012 a Boadilla del Monte.

El mestre Talens va rebre els primers ensenyaments musicals del seu pare, clarinet de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, passant posteriorment a estudiar en el Conservatori Superior de Música de València les especialitats de clarinet, piano, harmonia i direcció orquestral.

La seua producció com a compositor és abundant, amb més de 80 obres tant per a orquestra simfònica, música de cambra o per a banda de música. L’especial predilecció de Talens per Cullera va fer que algunes de les seues obres més conegudes tingueren com a referència i font d’inspiració la seua localitat natal.

Associació Musical ‘Aurelio Mascaraque’ de la Guàrdia, Toledo

El seu origen es remunta a principis del segle XX, quan el mestre Aurelio Mascaraque comença a formar a nivell local l’agrupació que hui dia porta el seu nom. Després de dècades de música, les peculiaritats de l’època i la seua jubilació provoquen la desaparició de l’agrupació en els anys 60, i després de més de 30 anys sense música en La Guàrdia en 1992 es torna a fundar l’agrupació i és rebatejada com a banda de música “Aurelio Mascaraque” en honor al seu antic director.

Durant els anys noranta i la primera dècada d’aquest segle XXI la labor realitzada per l’agrupació es limita a l’àmbit local actuant principalment en tots els esdeveniments oficials de l’Ajuntament i en la Setmana Santa de la Guàrdia.

En 2014 es fa càrrec de la direcció de la banda i escola de música Eduardo Sánchez-Escribano García de la Rosa, i des de llavors es produeix un continu creixement de totes dues ampliant-se notablement el nombre de músics integrants i l’envergadura dels projectes en els quals l’agrupació es veu involucrada, multiplicant-se també les actuacions de la banda per diferents punts de la geografia espanyola.

Al novembre de 2021 participa en el VII Certamen Regional de Bandes de Música de Mota del Cuervo (Conca), on s’alça amb el Primer Premi i Esment d’Honor a la millor banda de música, Premi a la Millor Interpretació de Pasdoble i Premi a la banda amb la plantilla més jove.

Entre altres actuacions, el mes de març passat realitza un concert en Valdepeñas (Ciudad Real) en el qual estrena diverses obres compostes per músics de la pròpia agrupació com “La Guàrdia de Toledo”, pasdoble compost per Roberto Tacero, i “Mag de Oz in Concert” i “I’m Iron Man” compostes per Guillermo Martín.

Societat Musical L’Harmònica de Cox, Alacant

La Societat Musical “L’Harmònica” es funda a l’abril de 1975, fent la banda la seua presentació oficial el 8 de desembre de 1976 sota la direcció de Gabriel García Martínez. En 1980 és nomenat director de la banda Antonio Ruda Peco, amb qui la banda comença una progressiva maduresa artística continuada des de 2005 pel seu director titular actual Gonzalo Berná Pic, en la qual han col·laborat grans solistes i directors com José Miguel Rodilla, Thomas Clamor o Björn Bus.

La banda ha actuat en el Palau de les Arts, Palau de la Música de València, ADDA, Teatre Principal d’Alacant i Albacete, Auditori de Castelló, Palau d’Altea i Auditori de Múrcia entre altres llocs, i fora d’Espanya destaca el concert de 2007 realitzat en Narbonne (França) per invitació del seu Ajuntament. La participació en certàmens i festivals ha sigut una constant de la societat musical, sempre entesa com una activitat per a la superació i el creixement musical i personal dels músics destacant entre altres els següents premis: – Primer Premi en el Certamen de Pasdobles d’Alacant en 1986. – Primer Premi i Esment d’Honor en el Certamen de la Diputació d’Alacant en 1991, 1992, 1993, 1996, 1998, 1999, 2005, 2006, 2008, 2011, 2015 i 2019. – Primer Premi en el Certamen Internacional de València en 1996 i Segon Premi en 2018. – Primer Premi i Esment d’Honor en el Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana en 1999, 2005, 2008 i 2011. – Primer Premi i Esment d’Honor en el VII Certamen Internacional de Bandes “Vila de La Sénia” (Tarragona) en 2013. – Primer Premi en l’III Certamen de Música Festera d’Agost (Alacant) en 2015. – Primer Premi en el Certamen Nacional de Bandes de Música “Memorial Andrés Vidal Martínez” del Pinós (Alacant) en 2019.

A més la banda ha realitzat diversos enregistraments, sent el seu últim treball el CD “El so d’un poble” realitzat amb el segell discogràfic de Les nostres Bandes de Música.

La banda simfònica de societat musical “L’Harmònica” de Cox compta amb més de 100 músics federats, molts d’ells músics professionals formats a la seua escola que treballen en diferents orquestres professionals i centres educatius de tota Espanya.