• Este dissabte la localitat recupera, després dels dos anys de pandèmia, la recreació històrica del desembarcament del temut pirata turc l’atac del qual va marcar un abans i un després en la història de la ciutat

Un dia com hui fa 472 anys, el Pirata Dragut va desembarcar a Cullera per a assaltar la ciutat. Aquest dissabte 28 de maig la ciutat retrocedirà en el temps i tornarà a viure aquest capítol que la seua història a través de la recreació de l’arribada del temut pirata turc.

Aquest espectacle torna a Cullera per quarta vegada després de dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia.

» L’objectiu d’aquesta recreació és recrear amb fidelitat tot l’ocorregut el 25 de maig de 1550 quan Dragut va entrar a la Vila assetjant i segrestant dones i xiquets, emportant-se un gran botí a canvi de la seua liberació» , ha explicat la regidora de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera, Amparo Jover.

A partir de les 19 hores, el Pirata Dragut i la seua comitiva arribaran a Cullera a través de les aigües del riu Xúquer i desembarcaran en la Llotja de Peix. Des d’aqueix punt passaran per la Diagonal del País Valencià, el carrer Rei en Jaume, i finalitzaran la seua incursió en la Plaça de la Llibertat.

Durant el recorregut Dragut i el seu seguici es trobaran amb diverses escenes i personatges de l’època: verduleries, bugaderes, pescadors, llauradors, la bruixa… i finalment, unes noces en la qual Dragut va segrestar la núvia i va robar el botí. Ja en la Plaça de la Llibertat es produirà la batalla final que culminarà amb el lliurament del poble segrestat.

«És una oportunitat excel·lent per a conéixer de primera mà i de manera espectacular un episodi que va marcar un abans i un després en la història de Cullera, ja que després de l’atac del pirata Dragut es va construir la muralla de la Vila, una muralla les restes de la qual han aparegut ara durant les obres de reurbanització que s’estan escometent en el passeig Doctor Alemany, la via principal del centre històric de la ciutat. De fet quan estiguen finalitzades les obres, es podran contemplar les restes de la muralla a través d’una finestra arqueològica, la qual cosa suposa un innegable atractiu turístic«, ha manifestat Jover.

‘La Cova del Dragut’

Cullera compta amb un museu dedicat al Pirata Dragut i és a més l’únic municipi de tota Espanya amb un museu dedicat a la pirateria.

‘La Cova del Dragut’ està precisament situada en la cova en la qual Dragut es va amagar amb els seus homes abans d’atacar. Compta amb un recorregut que narra la forma de vida dels pirates en aigües del Mediterrani durant el segle XVI. Allí es poden trobar artefactes utilitzats per pirates de l’època i una rèplica a grandària real de la galera que va usar Dragut per a assaltar Cullera.