• La imatge és obra del dissenyador gràfic i artista plàstic Assad Kassab
  • La segona ronda de votacions dels Premis Berlanga per a triar els finalistes acaba este diumenge

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) han presentat la imatge de la sexta edició dels Premis Berlanga, que se celebrarà al Palau de les Arts de València el dissabte 11 de novembre i serà retransmesa per À Punt, amb la finalitat que tots els valencians i valencianes puguen gaudir de la gran festa de l’audiovisual valencià.

La presentadora de la gala d’esta edició és l’actriu i cantant valenciana Mireia Pérez, una artista polifacètica amb una àmplia trajectòria en cinema i televisió, mentre que el director de la gala serà el cineasta Rafa Piqueras.

La imatge dels Premis Berlanga ha sigut creada pel dissenyador gràfic Assad Kassab (València, 1974). Es tracta d’una figura que observa, vigila i protegix el temple que l’artista considera el cinema i les creacions audiovisuals.

L’acte de presentació de la imatge d’esta edició dels guardons més importants de l’audiovisual valencià ha tingut lloc al Centre del Carme Cultura Contemporània i ha comptat amb la presència de la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Teresa Cebrián, i del mateix creador, Assad Kassab. Es tracta de la primera edició dels Premis Berlanga que té una imatge expressament creada per a la gala d’enguany.

Els vertiginosos canvis tecnològics que s’estan produint en l’àmbit audiovisual i l’impacte que estan tenint estes transformacions en els hàbits de consum dels espectadors són algunes de les idees de les quals Assad Kassab ha partit per a crear la imatge que representarà els Premis Berlanga enguany. Kassab ha explicat que “he modelat manualment la figura que apareix en cartell, buscant una aparença andrògina i hieràtica que observa, vigila i protegix el temple, en este cas el del cinema”.

En la imatge apareix una figura del cap de la qual sorgix una hèlice que no para de girar. Sobre esta hèlice, Kassab ha explicat el seu significat: són “cervells que inventen històries i que tenen al seu abast tots els mitjans que pugues imaginar. Totes les possibilitats al nostre abast. Per això la idea de volar. La immensitat. L’espai infinit. La llibertat que oferix un món de possibilitats inesgotables”.

El dissenyador també ha assenyalat que “he tingut en compte la dramatúrgia de la gala i he procurat fugir de qualsevol obvietat gràfica i de fer referència directa a qualsevol objecte o forma relacionats amb el cinema, com pot ser un projector, una pantalla, una claqueta, una càmera o les roses; d’esta manera, estaríem subestimant la intel·ligència de qui mira. L’audiovisual és molt més”.

Per la seua banda, la presidenta de l’Acadèmia, Teresa Cebrián, ha destacat la seua satisfacció amb la imatge d’esta edició dels Premis Berlanga i ha assenyalat que “l’audiovisual permet al creador i a l’espectador compartir la llibertat d’imaginar sense límits, interpretar, sentir-se interpel·lats i gaudir de l’experiència de transitar a través d’un projecte cultural sense límits, dins d’eixe temple al qual fa referència Assad Kassab”.

Teresa Cebrián també ha recordat que el procés de votacions continua obert fins al diumenge 29 d’octubre, quan finalitza el termini d’esta segona ronda en la qual els nominats exposen el seu treball als acadèmics i les acadèmiques.

La trajectòria d’Assad Kassab

Llicenciat a la Universitat de Belles Arts de Conca (1998), Assad Kassab (València, 1974) ha realitzat un gran nombre d’exposicions i les seues obres formen part dels fons de diverses institucions, com ara la Fundació Antonio Pérez de Conca.

Des de fa uns anys, compagina les arts plàstiques amb el disseny gràfic, l’escenografia i la fotografia, disciplines vinculades normalment al teatre. La gran majoria dels seus dissenys inclouen, per això, fotografies o imatges pròpies.

Ha treballat per a l’ESAD València i és responsable de la seua imatge corporativa i de la gran majoria dels seus cartells. També ha treballat per a altres escoles, com l’EMT de Silla o l’Escola de l’Actor i per a companyies o teatres com Olympia Metropolitana, Escalante, IVC, Albena Teatre, La Dependent, La Pavana, Dramatúrgia 2000, Copia Izquierda, Anem Anant, Ornitorincs, Les Antonietes, Bambalina Teatre i Nacho Diago Producciones en la Luna, entre altres.

En 2008 va realitzar la campanya VEO (València Escena Oberta). Ha rebut dos Premis Abril 2008 (millor cartell i millor escenografia) i va dissenyar l’estatueta dels Premis AAPV en 2010 i l’estatueta dels Premis Iturbi en 2017. Ha dissenyat el logotip i la campanya de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de València, el nou logotip i dos campanyes del Teatre Escalante i la imatge corporativa i l’exposició permanent de Carmen Valero de Silla.

Des de 2021 és l’encarregat de les campanyes publicitàries del Teatre Rialto de València. A més, és cofundador i component del grup de música Sokolov.