• Més d´un centenar de cites programades per a una Fira d´Agost que amplia els espais escènics i d´ activitats

L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest matí amb presència del regidor de Fira Pedro Aldavero i la Reina de la Fira Patricia Iborra Mollá la programació de la Fira d’Agost 2022, la qual comptarà amb més d’un centenar de cites programades i que ampliarà els espais on es desenvoluparan les activitats, consolidant els nous escenaris esdevinguts durant la pandèmia i recuperant aquells existents en les darreres edicions.

En aquest sentit als espais del Palasiet, la Murta, Jardí de la Pau, col·legi Martínez Bellver i plaça de la Seu; se sumen aquest any la Glorieta José Espejo i el pati del col·legi Gozalbes Vera, llocs on es desenvoluparan activitats per als més menuts entre el 15 i el 20 d’agost. La Glorieta albergarà durant els matins als menuts de 3 a 9 anys, mentre que el pati del Gozalbes Vera es reserva per als xiquets i xiquetes de 9 a 14 anys en horari de vesprada.

A l’espai escènic de la plaça de la Seu cal destacar la celebració de la 25ª edició del Festival de la Cançó el dia 15 d’agost, i que comptarà aquest any amb l’espectacle «El tocadiscos de Joan Fuster» i participació dels actors Alfred Picó i Lara Salvador i dels artistes Pau Alabajos, Mireia Vives, Toti Soler, Meritxell Gené, Pep Gimeno Botifarra, Gemma Humet, Xavi de Bétera, Esther, Feliu Ventura i La Maria. En la resta de dies es podrà gaudir a aquest espai de potents obres teatrals com ara «El mètode Grönholm» (Olimpia Metropolitana), «Els Villalonga» (L’Horta Teatre), «Passport» (Producciones Yllana) i «Frau D» (Triapason Producciones, premi del públic al millor espectacle valencià de la sala Russafa 2022).

Pel que fa a la resta, el Palasiet continuarà sent l’espai destinat a les associacions i grups locals, ja que es podrà gaudir de dues nits de sainets amb la col·laboració de les falles Sant Feliu, Sant Jordi, Espanyoleto i República Argentina; així com també de l’actuació de grups locals com la banda Cara B i l’artista Lucía Molina.

En el festival «Al Ras» del Jardí de la Pau destaquen les nits de música de grups locals, amb caps de cartell com Jazzwoman i Nativa (dies 16 i 19) . El dia 14 està prevista la macrodiscomòbil «Sansaru on street» i la resta de nits actuaran Dj’s locals (15, 17, 18 i 19). Les portes s’obriran a les 22 hores i l’espai es tancarà a les 3 de la matinada.

També destaquen les actuacions teatrals per a xiquets i gent jove que es celebraran al pati del col·legi Martínez Bellver, d’una gran qualitat, destacant espectacles com «El dia de Ramir» (Ameba Teatre), «White Bottom» (Ramiro Vergaz, premi Circada 2021), «Tartana» (Trocos Lucos), «Chef Nature» (Markeliñe) i «La isla» (D’Clik circo). Un últim espectacle infantil, «Los extintos» (Opakar), previst per al dia 20, eixirà des de la plaça Sant Francesc i serà itinerant fins a l’Albereda Jaume I, que es pretén recuperar com a espai escènic.

Imatge del regidor de Fira, Pedro Aldavero i la Reina de la Fira, Patricia Iborra

La Fira del Bestiar se celebrarà com és d’habitud entre el 15 i el 17 d’agost al recinte ubicat al pàrquing del pavelló de voleibol, on es podrà gaudir en aquests dies del XLV concurs del Tir i Arrossegament, concurs i exhibició de Doma Clàssica, exhibicions eqüestres; mentre que en els espais de promoció «Dona’t a Conèixer» es realitzaran diferents activitats de sensibilització ciutadana dins de la campanya municipal «Estima’m bé» i també participaran associacions locals com ara Gent del Mercat, ADEXA, Xacex i AHOXA i Creu Roja.

Pel que fa a les cites esportives, destaca la tradicional carrera urbana de motos (80 cc GP, i sèries, clàssiques B i C i supermotard), que aquest any compleix el seu 70 aniversari i es consolida com la més antiga d’Espanya, amb eixida i arribada a l’Avinguda República Argentina. A més a més, també es celebraran des d’inicis del mes d’agost i fins a l’últim dia de Fira el torneig internacional de tennis Orysol, l’Open Frontennis Fira d’Agost 2022, la XIV Matinal Motera, el trofeu Fira d’Agost de Tir Olímpic, el torneig autonòmic d’escacs per equips i la partida simultània amb un gran mestre, el Trofeu de Ciclisme (elit, i sub 23, prova nacional de la Copa d’Espanya), el torneig de tennis taula i exhibicions d’esgrima, fitkid i cubbà o zumba.

Tampoc faltaran el Saló Local de Fotografia, la Mostra de Pintors i Escultors de Xàtiva, l’Exposició del Premi Nacional de Pintura Juan Francés, l’animació musical al reial, el Concurs de Dibuix i Pintura infantil i juvenil a l’aire lliure, el concurs de bevedors d’orxata i fartons o el cine amb dues projeccions al Barri Nord-Oest.

En altre ordre de coses, cal tenir en compte que enguany la Fira d’Agost agafarà dos caps de setmana, pel que entre les novetats destaca que la festa de les Paelles passarà a celebrar-se el diumenge 21 d’agost. Hi haurà mascletades tots els dies des del 14 fins al 21 d’agost i castells de focs artificials els dies 14, 16, 18 i 20. El dia 18 d’agost (de les 10 fins a les 13:30 i de 18 a 20 hores) es tornarà a repetir la jornada «Una Fira sense soroll» en col·laboració amb l’Associació AXATEA i l’associació de firers, i les Nits de Cant d’Albaes se celebraran com és habitual les nits del 14 al 15 i del 19 al 20 d’agost.

«Aquesta és una programació de molt de nivell repartida en diferents espais escènics, que comptarà amb actuacions memorables d’algunes companyies i grups referents dins del panorama valencià i nacional», ha destacat el regidor de Fira Pedro Aldavero, qui ha remarcat que «aquesta Fira s’ha programat amb molta il·lusió i moltes ganes de tornar a gaudir-la al màxim». Per la seua part, la Reina de la Fira Patricia Iborra ha explicat que «hi ha activitats per a totes les edats, i això permetrà que tot el món puga fer Fira. A alguns dels actes no he anat mai i espere poder gaudir-los aquest any».

Dies previs

Fira d´Agost de Xàtiva | Arxiu 2019

En els dies previs a la celebració de la Fira d’Agost també seran protagonistes les bandes de música de la localitat. El diumenge 31 de juliol a les 22:30 tindrà lloc el 50 Festival de Bandes de Música (amb La Nova i la Primitiva) i el dia 4 a les 22.30 es realitzarà el concert a la Mare de Déu de la Seu a càrrec de la Societat Musical La Nova de Xàtiva, amb posteriors danses a la Mare de Déu de la Seu. A més a més, com a novetat, el dia 1 a les 22 hores tindrà lloc un gran concert de Sant Feliu a càrrec de la Colla de Dolçainers i Percussió La Socarrà de Xàtiva.

La presentació oficial de la Reina de la Fira 2022 Patricia Iborra i Mollá i de la seua Cort d’Honor tindrà lloc el divendres 29 de juliol a les 20:30 hores i la presentació del llibre oficial de la Fira 2022 està prevista per al dijous 4 d’agost a les 20 hores al pati del museu de l’Almodí.