• La plaça Major acollirà el festival “Dansa O” amb cinc companyies professionals divendres i dissabte i dos escenaris
  • La companyia Marea Dansa, nominada als premis Max, obrirà el festival amb el seu espectacle Roda, una revisió de la dansa popular valenciana, també premiat en 2021

Queden quatre dies perquè Borriana es convertisca en l’epicentre de la dansa en tot el territori valencià amb l’estrena del seu nou festival “Dansa O” divendres que ve i dissabte. Una nova aposta cultural de l’Ajuntament de Borriana que comptarà amb la participació de cinc companyies, i amb un plat fort per a començar, Marea Danza.

El marc de la plaça Major servirà d’escenari i d’espai per als espectacles de totes les companyies, que oferirà la Regidoria de Cultura, de la mà de l’Oficina d’Activitats Culturals i del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana, i la participació de l’Institut Valencià de Cultura.

L’edil de Cultura, Vicent Granel, ha convidat al públic a assistir al nou festival que pretén “situar la dansa en l’apartat cultural que li correspon, i que sume públic a la província de Castelló”. Es tracta, ha afegit, “d’una aposta important de la qual esperem una bona resposta, tant dels aficionats a la dansa, com del públic en general que puga descobrir la dansa enmig del carrer”.

La companyia nominada fa pocs dies en els premis estatals de les arts escèniques, coneguts com Premis Max, Marea Danza, arriba a Borriana divendres que ve per a obrir el festival de dansa amb el seu espectacle Roda, una revisió de la dansa popular valenciana des d’un punt de vista contemporani.

Una aproximació al folklore amb què aquesta singular companyia connecta amb les seues arrels i que ha sigut guardonat com a millor espectacle de carrer en els premis AAEE IVC 2021. Aquest primer espectacle es realitzarà a la plaça, amb un espai escènic redó en què els assistents seuen al seu voltant.

A més, cinc companyies vingudes des de tota la península formen l’elenc d’aquest primer festival, la ja nomenada Marea Danza, Iván Amaya, Clandestina, Takiri Art Company i Samuel y Lorena.

El divendres, a les 20.30h, serà el torn d’Iván Amaya, que arriba des de Cadis, amb l’obra Estaño, una fantasia coreogràfica de dansa contemporània inspirada en les quasi extintes cantiñas de la Rosa. Es tracta d’una al·legoria de moviments conformant una peça mal·leable i plena de plasticitat.

El dissabte 21 de maig el festival arrancarà al matí amb un taller participatiu impartit per Alicia Herrero de l’Instituto de Danza Educocreativa y Social. Un taller de dansa per a famílies. Les inscripcions per a participar s’han de fer en el Centre de les Arts Martí de Viciana, ja que les places són limitades.

Ja a la vesprada, a les 20h, serà la companyia la Clandestina la que presentarà l’espectacle Yanagi, una peça de dansa contemporània de format curt amb estil oriental que explora els diferents llenguatges del ball. Un espectacle protagonitzat pel simbolisme del salze de la mitologia japonesa.

A continuació, la Takiri Art Company proposarà Human, un cant en la lluita per la humanitat, com a concepte i com a espècie. Human és un crit cap al retrobament i la germanor, una parada al temps i en l’espai que permeta escoltar, observar i sentir que és més el que ens uneix que el que ens separa.

Finalment, tancarà el festival la companyia Samuel i Lorena, amb Eter.nido, una conversa entre dues ànimes que es troben a casa quan les seues llums són a prop. És una conversa profunda i alhora sintètica del moviment.

El desenvolupament del festival “Dansa O” en l’espai urbà pretén, en paraules de Vicent Granel, “aconseguir nous espectadors i aficionats a la dansa i crear nous públics a través de l’experiència de seguir els espectacles en viu i amb proximitat.”

Així, les representacions faran el pas des de les sales a la plaça Major, per a un accés lliure per a tota la ciutadania. “Un dels objectius d’aquestes activitats és acostar la dansa al gran públic i que les persones puguen tindre una experiència artística en un lloc de representació no convencional”, ha manifestat Granel.