•  Fuset retreu que Català excloga les falles de l’únic acte commemoratiu, en convocar-les en horari laboral i amb menys de 48 hores d’antelació

El regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha lamentat el “nul” interès del govern municipal del PP i Vox a València en commemorar el setè aniversari de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. A diferència d’aniversaris anteriors, que van comptar amb un extens programa d’actes, enguany només una microexposició a la Llotja servirà per recordar el sisè aniversari des que la UNESCO incloguera les falles al llistat representatiu del Patrimoni de la Humanitat.

Fuset ha explicat que «convocar les falles a l’únic acte que hi ha, en horari laboral i amb només 48 hores d’antelació, significa excloure els protagonistes de la festa d’una celebració descafeïnada, improvisada i decebedora». I ha lamentat que «esta única mostra, a la qual si no s’excepciona només s’accedirà sota pagament, i que no està ni a la web de JCF, és una programació insuficient per recordar un dels moments més importants de les Falles».

Així ha recordat que el govern de Compromís durant anys va impulsar celebracions obertes a la ciutadania en horaris no laborables que van tindre els col·lectius fallers com a protagonistes. Així, en anys anteriors, escenaris com el Museu Faller, la Ciutat de l’Artista Faller, a més de la Llotja i la Plaça de l’Ajuntament van estar a l’escenari d’espectacles pirotècnics, desfilades d’indumentària, concerts de música fallera, tallers, planta i cremà de falles commemoratives i, fins i tot, alguna vegada, recreacions històriques com la de les falles de l’antiguitat.

CATALÀ NOMÉS S’INTERESSA PER LES FALLES PER FER-SE AUTOBOMBO

Pere Fuset ha dit que «és cridaner que este menyspreu al patrimoni de la humanitat i als que ho fan possible contraste amb accions d’autobombo àmpliament difoses que només busquen el rèdit polític i celebrar els resultats electorals del PP» per això ha criticat que use les falles com a ofrena política a Madrid mentre aparta València i les comissió del seu Patrimoni de la Humanitat”.

Fuset ha criticat que el regidor de Falles, Santiago Ballester, «sent conscient de com és d’atropellat i de decebedor l’aniversari, s’excuse en els seus propis comunicats parlant de futuribles activitats sense cap concreció mentre que amaga l’exposició als mateixos canals de Junta Central Fallera».

Igualment ha denunciat que no haja concedit accés a l’expedient administratiu de la celebració, infringint la normativa, i que no contestaea a Compromís quan fa setmanes va preguntar per les celebracions d’este aniversari.

DINERS PÚBLIC PER A PROMOCIÓ DEL PP

El que sí que ha pogut esbrinar és que “encara que enguany no s’organitza cap activitat per a les comissions falleres, Junta Central Fallera destinarà 12.342€ del pressupost de les falles a la contractació d’un programa en una televisió privada només amb representants del PP en plató, sense cap mena de pluralitat”.

Els valencianistes han lamentat igualment que el regidor de falles, Santiago Ballester “no només no s’ha reunit amb els artistes fallers immersos en una crisi evident, sinó que ens haja confirmat per escrit que no té tampoc intenció de fer-ho prompte amb tots els agents de la festa presents a la Taula del Patrimoni Immaterial de la Humanitat”. Fets que, en opinió de Compromís, suposen una constatació més que “Català fa servir les falles per al seu autobombo polític mentre menysprea els elements i protagonistes del seu patrimoni”.