• Fuset critica l’elevat cost de l’espectacle reciclat, que substitueix el folklore valencià, i multiplica per vuit el cost; i anuncia una denúncia a Antifrau per les irregularitats detectades als contractes tècnics

El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha lamentat hui que “la novetat del PP per a l’exaltació de la Fallera Major de València siga marginar la música i els balls valencians per, en el seu lloc, reciclar un musical de Madrid amb un cost econòmic molt elevat i un menyspreu per al sector cultural valencià”.

Fuset ha recordat que, com ja va rebel·lar, a només d’una setmana de l’exaltació, Junta Central Fallera no tenia contractes per a l’acte més solemne de la festa i ha criticat que “com va passar com la cavalcada de Reis, a la improvisació se suma el menyspreu al patrimoni cultural valencià i possibles irregularitats en la gestió que volem que s’investiguen”.

Per als valencianistes l’alt cost econòmic d’adaptar la producció teatral madrilenya, que costarà 18.965 euros, suposa un doble greuge a les produccions valencianes excloses de l’acte, i ha recordat que els darrers anys “s’havia apostat per espectacles Made in València, com els concerts de dolçaines, els de la banda municipal o els balls tradicionals, com l’espectacle dedicat a Sorolla del grup Les Folies, que l’any passat va costar uns 2.500€”.

Fuset ha criticat que «el PP no només multiplica per vuit el cost de l´espectacle, que va començar a contractar fa només tres dies, sinó que ho fa menyspreant el patrimoni cultural valencià que és perfectament digne per a una exaltació de la fallera major de València».

IRREGULARITATS A LA CONTRACTACIÓ

Des de Compromís han denunciat també l’existència d’irregularitats en les contractacions del muntatge audiovisual per a les Exaltacions i ha avançat que seran reportades per estudiar-lo a l’Agència Antifrau. Fuset considera que “el PP ha d’explicar si estem davant d’una planificació nul·la, si hi ha interessos ocults, o ambdues coses” en comprovar que “a pocs dies de l’acte es va fragmentar en contractes menors, molt propers al límit legal, per evitar la licitació pública”.

Fuset ha recordat que “només cal buscar a Internet per vore que hi ha plecs tècnics per a l’Exaltació al Palau de la Música com el del 2019” i denuncia que, ara, no només s’ha optat per la seua fragmentació, sinó que estos contractes menors no s’haurien posat en marxa fins al dia 17 de gener passat, a només nou dies de l’acte.

L´edil valencianista assenyala a més que les tres úniques empreses convidades directament a participar de cada contracte només van tindre 48 hores per presentar les seues ofertes incomplint la normativa de l´ajuntament que obliga a oferir un mínim de set dies. Un aspecte que podria haver influït també en que algunes d’estes empreses declinen la invitació i no hi haguera competència.

Fuset ha explicat que “esta mala pràctica de la Junta Central Fallera en mans del Partit Popular no només fa mala olor legalment, sinó que posarà en risc la qualitat i la pròpia celebració d’un dels actes més solemnes del calendari faller”, i afegeix que “o les ha agafat el bou com ja passà en la celebració de les Falles Unesco o, directament, s’està amanyant alguna cosa”.