• Galiana ha explicat que “l’Ajuntament de València vol continuar impulsant la falla com a element central de la festa gran de la ciutat”

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha anunciat un increment pressupostari d’un 6 % per a les falles municipals de 2023. Serà este divendres quan la Junta de Govern Local aprovarà les bases per a una crida a projecte que valorarà la sàtira, l’originalitat i l’ús de materials no contaminants entre altres criteris. “Volem continuar impulsant la falla com a element central de la nostra festa gran”, ha destacat. A més, ha recordat que les ajudes principals impulsades per Cultura Festiva des de l’inici de la pandèmia han facilitat que les comissions continuaren invertint en falla.

“Hem fet un treball molt intens de persuasió i organització per poder celebrar unes Falles segures que eren imprescindibles per al món faller i per a molts sectors vinculats a la nostra festa gran. Ho sabia el món faller i ho sabíem al govern de Joan Ribó, per la qual cosa ens sentim molt orgullosos d’allò fet i ho demostrem donant més passos cap avant, amb un increment de la partida per a les falles municipals per mostrar un camí que considerem essencial, amb la posada en valor de la falla com a element central de la festa, amb el que això suposa també per a ajudar al gremi d’artistes fallers”, ha defensat Galiana.

Així, el pressupost de la falla gran municipal passarà dels 205.000 euros proposats en 2020 fins als 217.300 euros (IVA inclòs) per a l’any que ve; pel que fa a la falla infantil municipal l’increment serà exactament el mateix que per a la gran en termes relatius, d’un 6 %, i passarà així dels 28.500 euros als 30.210 euros. “Amb esta decisió d’augmentar les partides per a les falles de la Plaça de l’Ajuntament, incidim en el suport als artistes fallers que hem impulsat amb totes les ajudes més quantioses oferides al món faller des de l’inici de la pandèmia”, ha afegit.

Sàtira, originalitat i materials no contaminants

A l’hora de triar les falles municipals de l’any que ve es tindran en compte tant la solvència tècnica i artística global dels projectes que es presenten, com ara la seua originalitat. Així, els criteris avaluables contemplen el caràcter satíric de l’obra en conjunt, la seua claredat conceptual i la singularitat de la idea plantejada, la integració de l’obra en l’espai públic en què ha d’instal·lar-se, la qualitat compositiva i espacial, la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l’exterior, l’adequació entre l’obra i el seu suport literari, l’ús de materials per contribuir a una cremà el més neta i respectuosa possible amb el medi ambient, que minimitze l’emissió de gasos contaminants, i valorant l’ús de materials naturals; l’ús de recursos que afavorisquen la interacció de l’obra amb el públic i l’adequació del projecte als objectius marcats en la convocatòria.

Les persones encarregades d’avaluar tots estos criteris seran les que conformen el comitè de selecció, on estaran presents amb veu però sense vot tant el regidor de Cultura Festiva, una persona en representació de la Junta Central Fallera i una altra per part de la Secretaria General de l’Administració Municipal. A més, hi haurà cinc representants del món faller, artístic i creatiu, entre els quals es buscarà que hi haja paritat de gènere.

Una vegada resolt el procés de selecció i en el termini màxim d’un mes, les persones responsables de les propostes seleccionades hauran de presentar un projecte definit i concretat davant l’Ajuntament. Durant este termini, el comité de selecció i l’Ajuntament podran mantindre una sessió informativa en què es poden incloure en el desenvolupament del projecte els suggeriments que puguen aparéixer com a resultat de l’examen, valoració i resolució i aquells que puga assenyalar el consistori amb posterioritat, sempre que no alteren substancialment la proposta seleccionada.

Per a esta crida a projecte tenen l’opció de participar qualsevol artista faller o artista fallera que haja realitzat falles en exercicis anteriors, així com artistes de les arts plàstiques o constructives amb una experiència acreditada en el disseny o la construcció de falles. També podran participar-hi equips artístics multidisciplinaris en què hi haja una o un artista faller amb la deguda acreditació professional,  qui concentrarà la competència professional per al projecte d’execució i realització. El termini de presentació serà de deu dies hàbils a partir de la publicació d’estes bases.

Més de 91.000 participants en l’Ofrena

Galiana també ha fet referència a la xifra final de participants en l’Ofrena d’enguany una vegada comprovades totes les dades recollides per Junta Central Fallera i ha anunciat que finalment varen ser 91.457 les persones que desfilaren davant del cadafal de la Mare de Déu dels Desemparats durant les dos jornades d’Ofrena.

En total han sigut 60.410 falleres i fallers adults, 21.977 xiquets i xiquetes i 9.070 integrants de bandes de música els qui han participat en un dels actes més multitudinaris de les Falles d’enguany.

En este sentit Galiana ha volgut agrair la participació massiva tot i les condicions meteorològiques d’eixos dies i ha destacat la il·lusió i les ganes que el món faller ha dipositat en les Falles d’enguany.