• Lucía Beamud: “els Pobles de València tenen la seua pròpia cultura festiva que hem de cuidar i mimar”

Dissabte que ve, a les 18 h, a la sala multiús de l’alcaldia de Castellar-l’Oliveral es presenta la nova “carxofa” que s’utilitzarà ja el mes vinent de setembre en el tradicional Cant de la Carxofa , festivitat que forma part del patrimoni cultural immaterial d’este poble de València. La renovació ha sigut impulsada per l’associació Amics de la Carxofa amb el suport de l’Ajuntament de València. La regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, ha assenyalat que la presentació “es farà igual que es va fer amb la tradicional en 1950 que va tindre el seu propi bateig al poble de Castellar-l’Oliveral”.

Beamud ha indicat que igual que ja ocorreguera fa 70 anys, esta nova “carxofa” ha sigut elaborada íntegrament, de manera interdisciplinària, per artistes de Castellar-l’Oliveral. Tant l’estructura en fusta de les fulles, com l’estructura mecànica de metall i el sistema d’il·luminació han sigut duts a terme per persones del poble.  Lucía Beamud ha assenyalat que “els pobles de València compten amb una cultura pròpia; tenen la seua pròpia cultura festiva que hem de cuidar i mimar. Este aspecte el tenim molt en compte des del govern de Joan Ribó”.

En este sentit ha recordat la declaració d’Interès Turístic Provincial per a la romeria del Crist de la Salut a Castellar-l’Oliveral, i per a les Corregudes de Joies, que han rebut subvencions municipals. També ha recordat l’edició dels llibres sobre el Cant de la Carxofa i la investigació duta a terme en col·laboració amb la Universitat de València sobre els Pobles, amb un llibre editat que es pot consultar en totes les biblioteques, alcaldies i centres de joventut.

El Cant de la Carxofa ha sigut objecte de diversos estudis. L’abril de 2021, l’Ajuntament de València va publicar el llibre El Cant de la Carxofa de Castellar-l’Oliveral a fi de donar a conèixer esta tradició i preservar la seua memòria per al futur. Un any més tard, el setembre de 2022, el Consistori va publicar Federico Siurana Vila, escultor i imatger de Castellar, sobre l’artista que va pintar les fulles de la Carxofa en 1950.

Diferents estudis han revelat que el Cant de la Carxofa ja s’interpretava en 1885. El seu origen sembla guardar relació amb algunes manifestacions del teatre medieval propi dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó com el Misteri d’Elx o el Cant de la Sibil·la.

El mecanisme de la nova Carxofa està homologat i complix tota la normativa en matèria de seguretat per a poder elevar el angelet. Les fulles mantenen la seua tradicional il·luminació pel que han incorporat unes bombetes led que s’encenen quan la Carxofa s’obri. El cablejat elèctric, encastat en les fulles, queda amagat.