• La convocatòria de 2022 ha comptat amb la participació de 135 projectes i una presència majoritària de creadores
  • Per primera vegada en la seua història, Cultura Resident ofereix una residència per a desenvolupar un projecte de gestió cultural a Madrid, i intensifica la seua presència en l’entorn rural amb la seua residència a Bocairent

El Consorci de Museus ha resolt la seua convocatòria de residències de creació Cultura Resident amb la selecció de 15 projectes d’investigació, mediació cultural, producció artística i gestió cultural, que es desenvoluparan a partir de setembre amb la col·laboració de Planta Alta – hablarenarte (Madrid), Ajuntament de Bocairent, Museu de Belles Arts de Castelló, Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, Centro Cultural de España a Santiago de Xile, Meet Factory (Praga) i Centre del Carme Cultura Contemporània a València, amb una dotació total de 127.035 euros.

La convocatòria de 2022, publicada a l’abril, ha comptat amb la concurrència d’un total de 135 projectes, entre els quals destaca una majoria de creadores, amb 79 propostes.

Els eixos temàtics predominants continuen vinculats a la memòria històrica o a la identitat (individual i col·lectiva), i es refermen diàlegs entre art i ciència o art i cos. Quant a la disciplina, s’ha advertit més presència de projectes audiovisuals i de processos creatius vinculats a la ceràmica i al tèxtil. A més, després de dos anys en què les condicions sanitàries pràcticament obligaven a metodologies creatives amb components virtuals, aquest 2022 es torna a posar el focus en processos que impliquen relacions presencials.

«Fins a 2017, que vam posar en marxa el nostre programa Cultura Resident, la Comunitat Valenciana no tenia un projecte de residències artístiques. Des de llavors, cada any proporcionem espai, temps i recursos a les creadores i els creadors per a desenvolupar el seu treball. En aquest temps des del Consorci de Museus hem fet créixer la nostra aposta per a donar suport al pensament i la creació artística en tots els seus vessants, comprenent disciplines diferents de través de la investigació, la mediació cultural, la producció artística i la gestió cultural. Amb això, a més, activem el territori, fomentem les relacions internacionals i projectem els nostres artistes en l’estranger», afirma el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Projectes seleccionats a la Comunitat Valenciana

El Consorci de Museus ha seleccionat dotze projectes per a desenvolupar-los en diferents punts del territori valencià.

A Alacant, dins de l’àmbit de producció artística i en col·laboració amb el Centre Cultural Las Cigarreras, es desenvoluparan dues residències de quatre mesos de duració, per a les quals s’han seleccionat els projectes ‘Baix terra’ de Verónica Domingo Alonso (Getxo, Bilbao) i ‘Banquete de arcilla y sal’, d’Andrea Moreno Orts (Santa Pola, Alacant).

Per la seua banda, els treballs ‘Ceguera, vacío en vibración’, de Sergio Hernández Carretero (Alacant) i de ‘The subversive stitch’, de María Carbonell Foulquie (Molina del Segura, Múrcia), completaran residències de dos mesos de duració.

A la província de València, mereix una menció especial la convocatòria de Bocairent, el principal objectiu de la qual és impulsar la creativitat en l’àmbit rural. Els dos projectes seleccionats per a aquesta residència són ‘Hi ha una manera’, de Paula Serrano Llorca (Alcoi, Alacant) i ‘L’empremta del paisatge’, de Maria Esteve Trull (Algemesí, València).

Dins de l’àmbit de la mediació cultural, els projectes ‘Cuerpocuerpo’ de Mariana Kaplan Castro (Uruguai), Laura Martinez Bigozzi (Argentina) i Violeta Montiel (Argentina); i ‘Receptes d’un barri fronterer. Trobades al voltant del menjar als límits de La Torre´ de Massa Salvatge Coop. V (amb Alba Oller, Teresa Mata i Lluc Mayol), es desenvoluparan al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) amb una duració de cinc mesos.

A Castelló, Cultura Resident, en col·laboració amb el Museu de Belles Arts, ofereix residències d’investigació. Els projectes seleccionats per a la residència de quatre mesos són ‘La Fábrica’, de José Manuel García Izquierdo (Castelló) i ‘Últimes paraules’, de Maria Amparo Gomar Vidal (València). Per la seua banda, durant dos mesos es desenvoluparan les iniciatives ‘Laboratorio de cera: de la representación de la naturaleza al derretimiento ontológico’, de Laura Salguero Rubio (Lleó) i ‘Una sombra sobrevuela mis manos’, de Valentina Alvarado (Maracaibo, Veneçuela).

Residència de gestió cultural a Madrid

Aquesta nova edició de Cultura Resident inclou per primera vegada la gestió cultural, amb una inèdita residència a Madrid en col·laboració amb el programa Planta Alta de l’associació hablarenarte. Una convocatòria la selecció de la qual ha posat el focus en la capacitat creativa de la gestió cultural en el desenvolupament de projectes. ‘En lo oscuro está lo infinito’, de Taller Placer amb Paula Miralles (València), Vicente Arlandis (Ibi, Alacant) al front, ha sigut el projecte seleccionat.

Cultura Resident – Programa internacional. Residències a Praga i Xile

Dins de la convocatòria de Cultura Resident Internacional i en col·laboració amb el Centro Cultural de España a Santiago de Xile, es desenvoluparà durant un mes el projecte ‘De camino al trabajo’, creat pel col·lectiu rosanayaris format per Rosana Sánchez (Bigastro, Alacant) i Aris Spentsas (Grècia).

En la residència de Praga, amb una duració de 3 mesos i en col·laboració amb Meet Factory, s’ha seleccionat el projecte de Vicent Blai Orts Ros (Vinalesa, València) ‘L’objecte ja estava ahí’.

Sobre Cultura Resident

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) l’any 2017, Cultura Resident és un dels programes més gran i abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

Aquesta nova edició del programa, que compleix ja sis anys, inclou per primera vegada la gestió cultural, amb una residència a Madrid en col·laboració amb el programa Planta Alta de l’associació hablarenarte. Aquesta edició destaca també per l’aposta d’estendre’s en el territori més enllà de les capitals de província de la Comunitat Valenciana, ja que s’obri a l’entorn rural amb una convocatòria a Bocairent a la qual seguirà, en els pròxims mesos, una altra a la comarca castellonenca de l’Alt Palància.

A més, sota el paraigua de Cultura Resident, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència al territori valencià com Enclave Land Art que es desenvolupa a la Vall de la Gallinera; SISTAR.RGA juntament amb l’associació Hort-Art a la Vall de Segó: Benavites, Benifairó, Faura, Quart dels Valls i Quartell; CONET que es desenvolupa a Castellò i l’Alcora; A Quemarropa a Alacant; Graners de Creació juntament amb Espacio Inestable a València, Gandia i Bellreguard; o IDENSITAT a Castelló, València i Alacant.

Sense oblidar les estades internacionals a Praga i Xile, la qual cosa demostra que, en termes de creació artística i gestió cultural, el Consorci de Museus no té límits.