• L’alcaldessa ha celebrat l’obertura al públic d’este museu, d’accés gratuït, “ja que serà fonamental per a entendre la ciutat de València”
  • Este recinte cultural ha sigut objecte d’una obra d’1,3 milions d’euros que ha reorganitzat l’espai per a fer valdre els seus fons

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha inaugurat este dimecres la rehabilitació del Museu Històric Municipal, que reobrirà les seues portes este dijous, 16 de novembre, després d’haver sigut objecte d’unes obres de remodelació que, amb un pressupost de 1,3 milions d’euros, han permés reorganitzar i posar en valor els seus fons. Tal com ha explicat l’alcaldessa “es tracta d’un conjunt d’elements de valor històric i patrimonial, entre els quals es troben símbols referents de la història de la ciutat, com la Reial Senyera, que permeten conéixer i entendre els orígens i l’evolució de València”.

Catalá, acompanyada del regidor de Cultura, José Luis Moreno, i altres membres de la corporació municipal, ha recorregut este “renovat” recinte cultural situat en la denominada planta noble de la Casa Consistorial. Després de les obres, ha quedat “molt més visible” des del Saló de Cristall, que ha obert els seus cortinatges per a mostrar l’accés principal del Museu Històric.

Per esta entrada s’accedeix, segons el projecte museogràfic del dissenyador Daniel Nebot, a la recepció que és una de les novetats d’este contenidor cultural gratuït, un espai en el qual es pot conéixer el que descobreix el museu: “Els qui som”, “On estem”, “D’on venim”, i quals són “Els nostres records”.

De fet, el Museu Històric Municipal s’ha reorganitzat en quatre sales, presidides per eixos epígrafs. En la primera, la Reial Senyera de 1928 ocupa un lloc principal i es troba acompanyada d’altres peces emblemàtiques que al·ludeixen als símbols de la ciutat i d’un audiovisual que sintetitza les essències de la ciutat, els seus habitants, les seues tradicions i els seus costums.

La Sala 2 exhibeix, en un espai completament remodelat, els plànols d’Antonio Mancelli i Vicent Tomàs Tosca, les representacions planimètriques més antigues de la ciutat, acompanyades d’una selecció de gravats històrics i d’una pantalla interactiva que permet comparar els dos plans, veure’ls detalladament i obtindre informació sobre ells.

La Sala 3 està presidida per pintures murals del valencià Ramón Stolz, els retrats dels reis, l’escena de Francesc de Vinatea i el cavaller del Centenar de l’emploma. I en una vitrina s’exposen diversos pergamins pertanyents a diversos dels reis de la Casa d’Aragó.

Finalment, a la Sala 4, que correspon a l’antiga església de Santa Rosa de Lima i ha mantingut el seu aspecte original, s’han tancat les obertures per a permetre el control lumínic. També s’ha reorganitzat la disposició de les obres, i s’ha tancat la galeria amb balustrada construïda per Javier Goerlich quan, en 1935, va escometre la divisió de l’església en dues plantes costades a l’altura de l’antic cor. A més, per a respectar la visió de l’altura original del temple, s’ha tancat el buit amb un cristall transitable.

En esta sala es troba el llenç “La Immaculada i els Jurats de València”, de Jerónimo Jacinto Espinosa, una obra de grans dimensions, en la qual es pot veure la més antiga representació del govern local, i que un equip d’especialistes restaurarà, al llarg dels dotze pròxims mesos, sota la mirada de les persones que, a partir de demà, poden visitar el museu.

Visites guiades gratuïtes

Després de realitzar la seua visita, l’alcaldessa ha celebrat l’obertura al públic d’este museu, d’accés gratuït, “ja que serà fonamental per a entendre la ciutat de València”. “La citada intervenció ha permés ampliar la superfície del Museu Històric Municipal per a posar en valor els fons d’este recinte, catalogats Béns d’Interés Cultural”, ha afirmat. “Concretament –ha detallat– el centre, tancat des d’abril de 2022, ha sigut objecte d’una profunda remodelació, que també ha permés instal·lar un modern sistema de climatització i de videovigilància, i un nou muntatge expositiu sense perdre per això l’essència del conjunt”.

 “La nova museografia ha posat l’èmfasi en una ordenació més racional dels continguts i obres exposades, i en la cura a la conservació d’estes, per a això s’ha introduït un sistema d’il·luminació per LED de baixa intensitat, que crea un ambient intimista”, ha afegit Catalá.

Les persones que visiten el museu també podran contemplar un audiovisual sobre el conjunt dels museus i monuments municipals, un videowall sobre els trets que identifiquen a la ciutat de València i als seus habitants, i un interactiu per a conéixer i comparar els plànols d’Antonio Mancelli i Tomàs Vicent Tosca”.

El museu obrirà este dijous en el seu horari habitual, de 9.00 a 14.00 hores, els dies laborables, coincidint amb l’obertura al públic de la casa consistorial. Durant una primera fase, es faran visites guiades gratuïtes a les 11.00 i 12.30 hores. Estes visites es realitzaran fins a finalitzar l’any i no podrà reservar-se cita prèvia per a elles. A partir de gener s’iniciarà el programa habitual de didàctica, i s’obrirà la plataforma de reserves per a les visites guiades col·lectives, acceptant-se també reserves de grup per lliure.