• El diumenge 8 d’octubre a les 18.30 hores societats musicals i grups de balls tradicionals de la província amenitzaran la vespra del dia gran de la Comunitat amb un recorregut entre les Torres de Serrans i la Plaça Manises

El Passacarrer dels Comarques torna a la ciutat de València de la mà de la Diputació amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre. Este diumenge, 8 d’octubre, a partir de les 18.30 hores, el carrer Serrans del centre de la capital acollirà la tercera edició de l’esdeveniment, en el qual una representació de col·lectius musicals i grups de balls tradicionals de la província amenitzarà la vespra del dia gran de la Comunitat amb un recorregut entre les Torres de Serrans i la Plaça Manises, seu central de la corporació provincial. Serà l’acte amb el qual la corporació provincial culminarà una jornada repleta d’activitats que es desenvoluparan des d’al matí en la seu i els seus voltants.

Després de l’èxit de les anteriors edicions, la Diputació de València, a través de la seua marca València Turisme, ha tornat a apostar per una iniciativa que pretén acostar al centre de la capital de la província les diferents manifestacions culturals i tradicions que existixen a les comarques i que són patrimoni de la societat valenciana. Es tracta, en definitiva, d’atorgar el protagonisme als municipis valencians dins dels festejos pel 9 d’Octubre.

La desfilada comptarà amb societats musicals, grups de danses i balls tradicionals i altres col·lectius festius de nou municipis pertanyents a set comarques diferents. En concret, tots aquells que vulguen disfrutar del Passacarrer dels Comarques tindran l’oportunitat de presenciar les actuacions del Tio de la Porra de Gandia; el Grup de Bastonetes d’Algemesí; el Grup de Danses i Rondalla Repicó de Manises; la Tradición i Fiesta Tierra Bobal, de la qual formen part les localitats Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Chera, Fuenterrobles, Requena, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel; el Pasacalle del Pan Bendito de Requena; la Asociación Héroes del Tollo de Utiel; las asociaciones Aires Serranos y Rey don Jaime I de Alcublas; els Balladors i Balladores de Quatretonda amb músics del mateix municipi; la Associació de Gegants i Cabets Ball de la Tartuga d’Ontinyent al costat del grup de percussió i dolçaina la Colla; i la Unió Musical de Llíria.

Activitats en la plaça i portes obertes de la Diputació

El programa d’actes de la Diputació amb motiu del 9 d’Octubre arrancarà el diumenge 8 d’octubre a les 10.00 hores en la Plaça Manises, on xanquers, músics i soldats del rei donaran la benvinguda al públic, que podrà disfrutar amb una exhibició de combats medievals. Al llarg del matí se succeiran espectacles de dansa, balls, esgrima, il·lusions i prestidigitació, entre performance amb éssers mitològics, joglars, dames, cavallers i una xicoteta xarrada sobre el maneig de les armes en l’edat mitjana. Ja a la vesprada, els visitants podran descobrir l’art de la falconeria, la tradicional Mocaorà, els jocs dels bufons per als més xicotets i un espectacle de màgia i mentalisme a càrrec de l’embruixador i els seus sequaços.

Al mateix temps, les portes de la Diputació en la plaça romandran obertes fins a les 18.00 hores per a conéixer millor els palaus de la corporació provincial, que acolliran a la Sala de Respecte una exposició amb rèpliques d’indumentària vinculada a Jaume I i els seus cavallers. A més els visitants tindran l’oportunitat de veure la Real Senyera i la Cadira d’Honor de Lo Rat Penat, així com la senyera de Blasco Ibáñez.