• En la III Edició del World Paella Day Cup 10 cuiners de tot el món competiran per cuinar la millor paella, que més tard oferiran als clients dels seus diferents països

El pròxim dimarts 20 de setembre València celebrarà la cinquena edició del World Paella Day, un dia en què els valencians i valencianes compartixen el seu tradicional plat amb la resta del món, reivindiquen el seu origen i recorden la seua tradicional recepta. El regidor de Turisme i internacionalització, Emiliano García, acompanyat del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i el responsable de Turisme de la Diputació de València, Jordi Mayor, ha presentat l’agenda d’activitats, entre les quals destaca el World Paella Day, un esdeveniment en el qual 10 xefs internacionals s’enfronten per a aconseguir este guardó, després d’un intens programa de formació impartit per la cuinera Chabe Soler i els cuiners Santos Ruiz, Toni Montoliu i Rafa Margos.

Tal com ha indicat el regidor de Turisme, “el reconeixement que la paella té a tot el món suposa una oportunitat per a parlar de la nostra gastronomia, la nostra cultura, el nostre territori, de la nostra identitat i el nostre caràcter obert i hospitalari.”

Per a Jordi Mayor “el World Paella Day ha de ser la cita en el calendari gastronòmic mundial anual a la qual no es pot fallar”. E diputat ha fet una crida a tots els assistents perquè “el nom de la paella ressone ben alt a tot el món. Omplim les xarxes socials de fotos i referències a la paella i fem viral un any més el Worl Paella Day. (Es pot accedir a informació sobre l’esdeveniment així com a les diferents xarxes socials a través de https://worldpaelladay.org/

Per la seua banda Francesc Colomer, ha destacat “la importància de poder compartir una nova convocatòria d’esta iniciativa amb gran projecció i capacitat de promoció i màrqueting”. Segons ha remarcat el secretari autonòmic de Turisme “arrancar una idea requerix coratge i mantindré la constància i capacitat de treball. A més en este cas ha sabut superar una pandèmia i ha eixit victoriosa amb una gran faena d’equip”.

Enguany, amb la col·laboració de Turespaña i de les Oficines de Turisme a l’Estranger s’han organitzat activitats en 14 mercats diferents, entre ells, la Xina, els Estats Units, l’Índia, Alemanya, Irlanda o Noruega. Entre les activitats que desenvoluparan durant tota la setmana destaquen Showcooking amb premsa especialitzada i influencers, “Setmanes de la Paella”, concursos en xarxes socials o una masterclass amb xefs participants en edicions anteriors de la World Paella Day Cup, entre altres.

III Edició del World Paella Day Cup

El principal esdeveniment que es duu a terme és el World Paella Day Cup, una competició internacional de paella en la qual “10 cuiners de diferents països del món es desplacen a València a formar-se en la nostra cultura gastronòmica i es van de la ciutat coneixent molt més del plat tradicional que ells ja cuinaven en els seus restaurants” ha destacat García durant la presentació.

Roda de premsa de la presentació de la 5é del World Paella Day | 📸 Ajuntament de València

Més enllà de la competició, que tindrà lloc el pròxim dia 20 de setembre, els xefs finalistes participen en un procés d’immersió i entrenament sobre el producte, la tècnica i la història de la paella. Així, entre altres, recorreran l’Albufera per a aprendre sobre les diferents varietats d’arròs de la mà de Santos Ruíz, de la D.O Arròs de València; al costat de Toni Montoliu, propietari i xef de la Barraca de Toni Montoliu, visitaran l’horta, posant el focus en el producte de proximitat; Rafa Margós, xef dels Bairetes, serà l’encarregat de mostrar-los la tècnica del maneig de la llenya, i al costat de Chabe Soler, guanyadora de la WPD Cup 2020, realitzaran una classe magistralde paella valenciana.

Després de la fase d’entrenament, que tindrà lloc entre el 17 i el 19 de setembre, el dia 20 de setembre s’enfrontaran en directe en el World Paella Day Cup, que arrancarà a les 10.00 del matí en La Marina de València. L’esdeveniment es podrà seguir a través de RRSS.

Els cuiners que participen en esta competició provenen de països com França, Suïssa, el Japó, els EUA, l’Argentina, Mèxic, l’Equador, el Canadà, Finlàndia, Itàlia

Mercats municipals

Els venedors dels principals mercats municipals han volgut sumar-se al World Paella Day i han organitzat el 1r Concurs de Paella dels Mercats de la Comunitat València. L’esdeveniment, que tindrà lloc dissabte que ve 17 de setembre, busca enaltir el paper dels mercats municipals com a proveïdors del millor producte de qualitat i km 0, fonamental per a l’elaboració d’una bona paella.