- Participen Itàlia, Letònia, Ucraïna, Holanda, Bèlgica, Eslovènia, España i el Japó, que exposa per primera vegada en terres valencianes
- El Gremi Artesà de Floristeries de la Comunitat organitza el ‘I Certamen Internacional d’Art Floral Ciutat de València 2022’ financiat per la corporació provincial
El centre històric de València es convertirà durant el pròxim cap de setmana en una espècie de museu de l’art floral a l’aire lliure, fruit del conveni entre la Diputació i el Gremi Artesà de Floristeries de la Comunitat, que enguany s’ha traduït en l’organització ‘I Certamen Internacional d’Art Floral Ciutat de València 2022’. El president de l’ens provincial, Toni Gaspar, ha rebut este dimecres al màxim responsable del Gremi, Juan Lluesma, i als 90 floristes que participaran en l’esdeveniment ‘València en flors’.
El muntatge de les instal·lacions florals es prolongarà fins al divendres en els diferents emplaçaments triats pels organitzadors, des de la Plaça de la Mare de Déu fins a la porta de la Llotja, passant per la plaça de Manises, l’Hort de la Conselleria, el Palau dels Mercader, la plaça de Mª Cristina, l’església de Sant Joan del Mercat, la plaça del Comte de Buñol i la plaça de l’Arquebisbat. “Entre hui i demà començarem a col·locar les estructures que posteriorment cobrirem de flor convenientment hidratada perquè aguante durant el cap de setmana”, ha explicat el president del Gremi, Juan Lluesma.
El president Gaspar ha destacat “la riquesa de corrents artístics vinculats al món de l’art floral que podrem gaudir a València, en un sector en el qual som potència mundial, com en altres sectors tradicionals amb els quals esta institució té un compromís oficial per la repercussió del seu treball i la seua implantació als municipis de la província”.
La varietat d’instal·lacions florals és fruit de la interacció de diferents escoles procedents majoritàriament d’Europa, amb el toc oriental que aporta el Japó en la seua estrena expositiva en terres valencianes. Una estructura floral inspirada en el Monte Fuji i un tapís de canyes de bambú simulant els boscos nipons seran alguns dels atractius visuals d’este certamen floral que compta amb la participació d’Itàlia, Letònia, Ucraïna, Holanda, Bèlgica, Eslovènia, España i el duo de floristes japonesos.
Art floral al carrer
Cadascun dels països convidats comptarà amb el concurs de dos floristes. La resta, fins als 90 participants, estaran organitzats en grups de deu i pertanyen a l’àmbit nacional, principalment de la Comunitat Valenciana, amb representació d’altres autonomies, cas de la Asociación de Floristas de Cantabria. “L’esdeveniment proposa visibilitzar les diferents estructures o maneres de traure l’art floral al carrer”, assenyala el responsable d’un gremi amb 200 associats, creat en plena pandèmia, i que agraïx les ajudes de la Diputació “en temps molt complicats que per sort estem començant a superar”.
Es referix Lluesma a l’aportació de 60.000 euros que cada any realitza la corporació provincial al col·lectiu florista i que es traduïx en esta mena de muntatges florals que arriben a València després d’haver recorregut municipis de diferents comarques valencianes en anteriors edicions. Estructures coloristes que van engalanar llocs emblemàtics de la província, cas del Palau Ducal de Gandia, la Torre de Paterna i el Castell de Benissanó, entre altres, i que traslladaran l’essència de la iniciativa denominada en el seu moment ‘Torna la Primavera’ a la capital per a convertir en racons florals espais com la Llotja o la Plaça de la Mare de Déu.
L’ajuda als floristes és part de la línia de subvencions habilitada des de Presidència per a contribuir a la recuperació de sectors tradicionals colpejats per la pandèmia, entre els quals s’hi troben els artistes fallers, els pirotècnics, els sastres i modistes i els comerços d’indumentària valenciana.