• Dos anys després tornen les festes que seran les més llargues de la história, que començaran el 23 de setembre i finalitzaran el 8 d´octubre

Aquest matí s’ha donat compte en la Comissió de Cultura de la programació definitiva de la Fira i Festes de Gandia 2022 als representants dels grups polítics municipals. És per això, que l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat del regidor de Cultura, Nahuel González i del tècnic del departament d’Escena Urbana i Política Festiva, Juanjo Payà, han presentat en roda de premsa el gros de la programació de la que serà la Fira més llarga de la història de Gandia, i també, sens dubte, la Fira del retrobament, després que fa dos anys es suspenguera i l’any passat es celebrara amb moltes restriccions, com a conseqüència de la pandèmia.

«Està concebuda per a ser un espai per al retrobament, per a gaudir dels nostres carrers i places, on, pràcticament a qualsevol hora del dia, podrem trobar activitats per a totes les edats. És una fira de totes i per a tots, amb l’al·licient afegit que començarà abans i acabarà més tard d’allò habitual. Ens mereixíem, després de dos anys de suspensions i de contenció, fer una fira amb plena normalitat que a més, volem que siga oberta, participativa, popular i pensada per a tots els públics, amb nous espais i desenes d’activitats», ha destacat l’alcalde.

Així, tal i com ja es va avançar, la Fira d’enguany començarà el 23 de setembre i es prolongarà fins el 8 d’octubre, encara que la setmana que ve ja s’inauguraran tres exposicions vinculades a l’Any Jubilar en honor a sant Francesc de Borja, patró de la ciutat.

La Fira d’enguany comptarà amb 10 grans espais on es desenvoluparan les principals activitats: La Fira del Tio de la Porra; La Fira de les atraccions; La Fira de l’Any Jubilar; La Fira Musical; La Fira de les Arts al Carrer; El Teatre Serrano en Fira; La Fira de les Tradicions; La Fira del Palau Ducal; La Fira Gastronòmica i La Fira de l’Esport.

«La Fira d’enguany és una fira valenciana i una fira local on la participació de grups de la nostra ciutat és molt important, moltes companyies valencianes es van a sentir representades. És una fira molt en valencià on tindrem a clàssics com Bajoqueta Rock i Miquel Gil i un dels concerts més importants és el de Zoo que canta en la nostra llengua i posa en valor el moment en el que estem tant la cultura valenciana com la cultura local de la nostra ciutat. És la Fira i Festes de la recuperació cultural després d’uns anys molt durs, d’un 2020 on el propi sector cultural ens va fer recordar a tots i a totes que la industria cultural necessita de les administracions públiques i en aquest cas hem volgut donar-li un toc de qualitat a tots els espectacles», ha ressaltat el regidor de Cultura.

«Una Fira on es combinen les actuacions de gran format amb la participació social. Aquesta dualitat s’hi pot veure en cadascun dels espais», ha explicat Payà. En aquest sentit, hi haurà 25 espectacles musicals: Al parc de la Festa estarà el Rock i Pop Rock, les berbenes al María Enríquez, música divertida a la Casa de la Marquesa i a les places música en valencià, tradicional, lírica, ritmes llatins… «El que es pretén és obrir un ventall de possibilitats per a que tothom trobe dins de la fira allò que més els agrada». L’Any Jubilar tindrà també un cert protagonisme amb 3 exposicions, actes litúrgics, processons, un castell piromusical i un concert de música barroca

 Fira del Tio de la Porra

Una de les novetats serà que el dissabte 24 de setembre, les bandes del Tio de la Porra faran una cercavila pels carrers de la ciutat repartint el programa de festes. Eixe mateix dia s’inaugurarà l’exposició de carrer de “Els selfies del Tio de la Porra”, una mostra de ninots del Tio de la Porra per diferents ciutats del món. Estarà situada en el passeig Germanies (des de la passarel·la fins al teatre Serrano).

S’hi comptarà, com cada any, amb l’arribada de les bandes del Tio de la Porra el divendres 30 a la plaça Major per a traure els xiquets dels col·legis i posteriorment, a les 13h, la concentració de les bandes en la plaça Major. Com a novetat, s’està treballant en la presència, al migdia, d’una banda infantil formada per xiquetes i xiquetes de totes les escoles de Gandia.

També el dia 30 tindrà lloc l’acte inaugural amb l’espectacle “Percepcions” de la companyia francesa Bivouac. Un espectacle multidisciplinar que alterna la dansa aèria, l’acrobàcia, el pal xinès i la música en directe, a la plaça del Prado. En acabar, s’hi podrà gaudir d’un espectacle piromusical, de la pirotècnia Vulcano.

Cartell de la Fira i Festes de Gandia 2022

Fira de les atraccions

El recinte firal estarà obert al públic del divendres 23 de setembre al diumenge 16 d’octubre. Hi haurà dos dies de soroll reduït (6 i 13 d’octubre) i altres dos de preus reduïts (29 setembre i 16 d’octubre).

La Fira de l’Any Jubilar

La setmana que ve s’inauguraran tres exposicions amb motiu de l’Any Jubilar: «El realisme barroc» (Casa Marquesa); «La matèria de l’art» (Museu de santa Clara) i «El ducat de Gandia en temps de sant Francesc de Borja» (Palau Ducal dels Borja).

D’altra banda, s’hi celebrarà l’acte cívic el dia del patró, en què Gandia retrà homenatge a persones i col·lectius que hagen destacat per la seua tasca professional o per la seua aportació a la ciutadania.

Per últim, s’hi commemorarà la cloenda de l’Any Jubilar amb la tradicional processó en honor a sant Francesc de Borja i un espectacular castell de focs d’artifici pirodigital de la pirotècnia Ricardo Caballer.

La Fira Musical

Al recinte del Parc de la festa (parc Ausiàs March) hi actuaran: Divendres 23 de setembre: Festival Covers Gandia; dissabte 24 de setembre: Gallos/M Clan/ Los Zigarros/ Sr. LaRoca DJ; divendres 30 de setembre: Pirata Meeting Festival; dissabte 1 d’octubre: Auxili + Zoo+ DJ Trapella i diumenge 2 d’octubre: Orquesta Panorama. Altres espais musicals seran el jardí l’IES M Enríquez; el jardí de la Marquesa; la plaça Major; la plaça del Prado i la plaça de l’Escola Pia.

La Fira de les Arts al Carrer, amb diverses companyies que oferiran espectacles de circ, teatre, clown, música i jocs en els carrers del centre de la ciutat, dirigits a tots els públics, durant els quatre dies de Fira.

El Teatre Serrano en Fira, amb el musical “The Full Monty”; el tribut a Tinna Turner i el concert teatral “Paüra”.

La Fira de les Tradicions, on destaca la cinquena Trobada de Bandes Musicals de la Safor-Valldigna, que tindrà lloc el dissabte 1 d’octubre.

La Fira del Palau Ducal, amb el sopar de Fira i música en directe en el Palau el dissabte 1 d’octubre.

La Fira Gastronòmica: la plaça del Mosset, amb food trucks i actuacions musicals durant els quatre dies de fira.

La Fira de l’Esport: durant els dies de Fira hi haurà nombroses exhibicions i competicions en diversos punts de la ciutat organitzats per entitats esportives i associacions.

A més, cal recordar que, com tots els anys, estarà en funcionament «el Bebé Espai», un lloc per a que els més menuts puguen descansar i menjar, que estarà situat a la planta baixa de la Biblioteca Central.

Finalment, l’alcalde ha convidat la ciutadania a participar d’aquesta potent programació, que també permetrà acomiadar l’Any Jubilar.

📸 Àlex Oltra |