• L´edició se celebrarà al Palau de les Arts del 14 al 17 de juliol

La 134 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, que se celebra el pròxim mes de juliol, reunirà un total de 26 societats musicals de tot el món. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, i presidenta del Comité Organitzador del Certamen, Glòria Tello, ha presentat este dimecres la convocatòria, que se celebrarà en el Palau de les Arts entre el 14 i el 17 de juliol.

De les 26 societats musicals participants, seran 15 les que participaran en concurs, mentre que cinc acudixen com a formacions convidades, i les altres sis actuaran els dies 11, 12 i 13 en el pre-certamen que tindrà lloc en diferents diversos barris i Pobles de València. Així ho ha explicat hui la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, i presidenta del Comité Organitzador, Gloria Tello, en un acte en el qual ha estat acompanyada pel director titular de la Banda Simfònica Municipal, Rafael Sanz-Espert; el membre del Comité Organitzador Daniel Belloví i la dissenyadora Carmina Ibáñez de l’estudi Gallén+Ibáñez.

Tal com ha explicat Glòria Tello, “superarem la xifra de 2.000 músics participants en els diferents escenaris on es desenvoluparà el certamen, els barris i Pobles de València i en el Palau de les Arts”. “Enfront de la resta del món –ha afegit- aquest és l’única trobada anual de tal magnitud, i en el qual més societats musicals participen”. “I a més –ha subratllat- és també el que dota més quantitat econòmica en premis i a la participació, un total de 43.000 €”. Com en les edicions precedents, hi haurà quatre categories a concurs: seccions Tercera, Segona, Primera i d’Honor. L’horari de començament de les actuacions serà, els dies 14 i 15, a partir dels 17.00 hores; el dia 16, a les 11.00 i 17.30 hores; i el 17, a les 11.00 i 18.00 hores.

A més, com a convidades actuaran cinc societats valencianes: l’Orquestra de Saxofons de la Comunitat Valenciana – ORSAXCOVA, la Jove Big Band de Sedajazz, la Banda Simfònica Músicos sin Fronteras, la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, i la Banda Simfònica Municipal de València. En total, concursaran nou agrupacions de la Comunitat Valenciana, cinc del territori estatal (Zamora, Orense, Conca, Huelva i Albacete) i una banda arribada des d’Hongria.

Per la seua banda, les sessions del pre-certamen es desenvoluparan al Mercat de Colón, a Borbotó a la plaça de la Patrona; a la Pèrgola del Parc de Malilla; al carrer Eugenia  Vinyes, 24- Les Arenes; a la plaça de les Bandes de Música i a la plaça de la Mare de Déu. El pre-certamen comptarà amb la participació de la Banda Juvenil del Casino Musical de Godella, la Banda Juvenil del Centre Artístic Musical de Montcada, Big Band «Benijazz» de l’Agrupació Musical Benicalap, el Centre Instructiu i Musical de Massanassa, la Banda Juvenil de la Unión Musical Porteña i la Banda Jove de la Societat Unió Musical d´Alberic.

Autors valencians, cultura descentralitzada i paritat

La regidora Gloria Tello ha destacat que el Certamen Internacional de 2022 consolida dos línies importants: d’una banda, l’acostament de la cultura als barris i pobles; i, per una altra, comptar amb obres obligades de compositors valencians consagrats, amb obres de joves promeses, i amb obres de grans compositors internacionals. “I així mateix, realitzar el màxim nombre d’estrenes, totes originals per a banda”. De fet, enguany, en la Secció Segona s’estrenarà una composició del compositor valencià Jordi Peiró; i en totes les seccions hi haurà una obra obligada de compositors valencians.

“I també hem treballat per a implantar els criteris de paritat”, ha destacat la delegada, qui ha destacat que “des de 2015 fins ara, hi ha hagut més dones com a jurat, que en tota la història del Certamen”: fins a 2014, únicament tres dones havien participat com a jurat, mentre que a partir de l’edició 2015, ja han sigut 12. “I enguany, comptarem amb tres dones més, que són referents musicals i magnífiques músiques: un jurat absolutament paritari, format per les directores Isabelle Ruf-Weber, Mónica Giardini i Juany Martínez-de la Hoz Casas, i els compositors i directors Felix Hauswirth, Sergi Pastor i Ángel López Carreño.

Peces de Florent Schmitt i del mestre Serrano

La convocatòria d’enguany ha establit, com és habitual, una sèrie d’obres d’obligada execució per a cadascuna de les seccions. Per a la Secció Tercera, la peça obligatòria serà Portaits of Spain, de Teo Aparicio-Barberán, mentre que The Witcher, de Jordi Peiró serà la peça obligada per a la Segona Secció. Per part seua, les formacions participants en la Secció Primera hauran d’interpretar De Cai, de Pascual Piqueras, i Bookmarks from Japan – The Great Wave off Kanagawa / Hakone, de Julie Giroux. I, finalment, la Secció d’Honor inclou com a peces determinades Les Dionysiaques op. 62, de Florent Schmitt (arranjaments de Felíx Hauswirth), i La Venta de los Gatos (arranjaments de Sergi Pastor) del mestre José Serrano.

L’ordre de participació que s’ha establit per seccions serà el següent. Per a la Secció Tercera: Unió Musical Santa Cecilia Castellar-Oliveral (València); Unió Musical Centre Històric de València (València); Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület de Tolnai (Hongria); Associació Cultural Banda de Música (Zamora); Societat Musical i Cultural Sant Blas de Teresa de Cofrentes (València), i la Associació Agrupació Musical da Limia (Orense). En la Secció Segona, l’ordre serà: Unió Musical San José de Calasanz (Castelló); Asociación Músico-cultural de Madrigueras (Albacete (Albacete); Societat Musical La Lira Fontiguerense de la Font de la Figuera (València) i Cercle Instructiu Musical de Xirivella (València). Quant a la Secció Primera, participaran segons el següent ordre: Centre Instructiu Musical de Mislata (València); Asociación Musical Moteña de Mota del Cuervo (Conca) i Associació Cultural Banda de Música de Bonares (Huelva). I finalment, les bandes participants en la Secció d’Honor intervindran de la manera següent: primer, la Unió Musical de Benaguasil (València), seguida per l’Ateneu Musical i d’Ensenyament de la Banda Primitiva de Llíria (València).

A més dels premis a les millors interpretacions, les bases de la convocatòria inclouen un ampli ventall de premis especials patrocinats per signatures col·laboradores: Premi a la millor puntuació del certamen, patrocinat per “Consolat de mar”: un clarinet contrabaix valorat en 4.500 €. Premi a la millor banda de la Comunitat Valenciana, patrocinat per “Adagi”: un xec per valor de 1.400 € a gastar a la botiga. Premi a la millor interpretació de l’obra de lliure elecció de compositor de la Comunitat Valenciana, patrocinat per “Piles”: xec per valor de 1.000 € a gastar en material de repertori de banda de la seua editorial. Premi al millor director del certamen, patrocinat per “Tot per l’aire”: xec per valor de 1.000 € a gastar en material de la seua editorial. Premi al millor solista de metall del certamen, patrocinat per “Stomvi”: xec per valor de 1.000 € a gastar en els seus instruments. Premi al millor solista de fusta del certamen, patrocinat per “Neomusica”: xec per valor de 1.000 € a gastar a la seua botiga. I Premi al millor solista de percussió del certamen, patrocinat per “Percusonic”: xec per valor de 1.000 € a gastar a la seua botiga.