Falla Borrull - Socors 2024 | 📸 | Kike Taberner |
  • Esta convocatòria, que celebra la seua segona edició, premia el compromís mediambiental dels monuments grans i infantils

L’Ajuntament de València ha resolt concedir els premis a les Falles Neutres i Sostenibles 2024 pel seu compromís mediambiental a cinc falles grans i cinc falles Infantils de la ciutat.

En concret, el primer premi tant de la falla gran com de la infantil ha sigut per a la comissió Borrull-Socors, que s’ha convertit en l’absoluta guanyadora d’esta segona edició. Per part seua, el segon guardó de les falles grans ha sigut per a Lepanto-Guillem de Castro; el tercer per a Fernando El Católico-Erudito Orellana; el quart per a Ripalda-Beneficencia-San Ramón; i el quint per a la falla Avinguda Tarongers-Universitat Politècnica-Camí Vera.

Respecte a les falles infantils, el segon guardó ha recaigut en la falla Plaza Honduras; el tercer en Ripalda-Beneficencia-San Ramón; el quart en Fernando El Católico-Erudito Orellana; i el quint en la falla Avinguda Tarongers-Universitat Politècnica-Camí Vera.

La II edició dels Premis a les Falles Neutres i Sostenibles 2024 compta amb una dotació de 18.000 euros, que es repartix entre totes les comissions guardonades. Cada premi està dotat amb una partida econòmica i un estendard elaborat amb material ecològic i procedent de l’economia circular.

En el cas de les falles grans, el primer premi ascendix a 6.000 euros; el segon a 3.000 euros; el tercer a 1.500 euros; el quart a 1.000 euros; i el quint a 500 euros. En el cas de les falles infantils, el primer premi està dotat amb 2.700 euros; el segon, amb 1.600 euros; el tercer, amb 800 euros; el quart, amb 500 euros, i el quint premi amb 400 euros.

L’objectiu d’estos premis és, segons les bases de la convocatòria, “implicar el món faller en la descarbonització dels seus monuments i en la contribució en el procés de reduir les emissions de gasos contaminants que duu a terme la ciutat”. A més, la convocatòria d’estes ajudes sorgix en el marc del compromís adquirit per València en unir-se a la missió europea de 100 ciutats climàticament neutres i intel·ligents, “que requerix una aliança del sector públic, el sector privat, l’acadèmic, la societat civil organitzada i els mitjans de comunicació”, i amb motiu del “gran suport social” de les festes josefines que, segons el cens de la Junta Central Fallera de 2023, integren 103.317 fallers i falleres de 392 comissions.

A l’hora d’atorgar estos guardons, el jurat ha tingut en compte la temàtica de la falla, la substitució de materials derivats del petroli per uns altres més sostenibles i el càlcul de la petjada de carboni. També ha valorat el suport de la comissió fallera a la Missió Climàtica València 2030 i l’organització o participació en activitats de divulgació i conscienciació sobre sostenibilitat, emergència climàtica, canvi climàtic, transició energètica o neutralitat climàtica.