• Les Falleres Majors i Corts d’Honor d’enguany i de l’any passat participen simultàniament en la doble sessió de balls

Les comissions falleres han donat el tret d’inici este divendres als actes amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de tots els valencians i valencianes, amb la Dansà de les Falles. Un total de 392 parelles (130 en l’edició infantil i 262 en l’adulta) han participat en els actes que han tornat a omplir, tres anys després, la plaça de la Mare de Déu de folklore, música i balls tradicionals.

La Dansà de les comissions de falla s’ha celebrat en sessió doble. A les huit de la vesprada la infantil i a les onze de la nit la de les majors. Les Falleres Majors de València i Corts d’Honor d’enguany i de l’any passat han participat simultàniament en la doble sessió de balls, ja que no hi hagué dansaes per la pandèmia.

Molt nervioses però amb moltes ganes i il·lusió, Nerea López, Carla García i les seues respectives Corts d’Honor infantil han obert a les 20.00 hores la sessió de ball infantil, que ha comptat amb la participació de 130 parelles, és a dir, uns 260 fallerets i falleretes.

Posteriorment, a les 23.00 hores, ha arribat el gran moment per a Carmen Martín, Consuelo Llobell i les seues respectives Corts d’Honor, que han ballat al costat de 262 parelles, el que es tradueix en més de 520 persones, sota l’atenta mirada de multitud de valencians i valencianes que les han acompanyat en este moment tan emocionant. En el cas de la Dansà per a adults, per primera vegada s’ha permés que les parelles foren mixtes o no.

Demà dissabte serà el torn per a la Dansà de grups de pobles (18.30 hores) i la Dansà de grups de ball de la ciutat (24.00 hores, després del castell).

La ciutat de València celebra, tal com és tradició, el segon diumenge de maig, la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats. En este marc, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Arquebisbat, la Catedral i la Basílica, ha organitzat una sèrie d’actes festius i litúrgics, que comencen hui divendres i es prolongaran fins pròxim dilluns, dia 9.


ESTA VESPRADA EN DIRECTE


El programa d’estes celebracions, que es recuperen després de la pandèmia, comença amb “les primeres vespres de la festa de la Mare de Déu dels Desemparats”, tocs de campanes que es realitzen de manera manual des del campanar de la Catedral, el popular “Micalet” i que es prolongaran en diferents hores i amb diferents crides fins al diumenge per anunciar els diferents actes que, en paraules del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, “un senyal meravellós de tornada cap a la normalitat”.

El regidor, que ha fet una crida la ciutadania “per a participar i disfrutar de totes estes celebracions”, ha ressaltat, entre altres, la tradicional dansà que compta amb un important nombre de participants entre els fallers i les falleres conformen el col·lectiu amb una major representació”.

Durant estos dies, a més dels actes religiosos, com la “Salve Solemne a la Mare de Déu” o les Misses de Descoberta i d’Infants, a més del tradicional “Trasllat” de la imatge de la Mare de Déu des de la seua Capella fins a la Catedral, la ciutadania podrà gaudir d’altres actes més lúdics com ara el Concert de la Banda Municipal de València, que se celebra a la plaça de la Mare de Déu dissabte a les 23 hores o el posterior Castell de focs artificials que es dispararà al llit del Túria a les 24 hores.

El tret d’este castell de focs artificials donarà la benvinguda a la jornada del diumenge que es clausurarà amb una mascletà que es dispararà a la plaça de l’Ajuntament i amb la “Solemne Processó”. Si bé, la celebració del programa d’actes en honor a la Mare de Déu es prolongarà també el dilluns.Les Falleres Majors i Corts d’Honor d’enguany i de l’any passat participen simultàniament en la doble sessió de balls.

📸 Armando Romero (JCF)

DANSÀ MAJOR

DANSÀ INFANTIL