• La iniciativa del col·lectiu d’artistes fallers, subvencionada amb 300.000 euros per part de la corporació provincial, pretén acostar la festa a municipis sense tradició o amb escassa activitat fallera
  • El president Mompó destaca el treball dels artesans i posa en valor un projecte que vertebra el territori. “Tractarem d’adaptar estes ajudes a les necessitats actuals de cada sector tradicional”, avança el president

La Diputació de València i el Gremi d’Artistes Fallers plantaran una trentena de monuments en altres tants municipis de la província sense tradició o amb escassa activitat fallera, en el marc de les ajudes que la corporació que presidix Vicent Mompó ve concedint a diferents sectors tradicionals vinculats a les festes. En este cas concret, la subvenció arriba als 300.000 euros i es traduïx en la iniciativa del Gremi de plantar falles en pobles d’11 comarques valencianes, la major part durant el pont del 9 d’Octubre.

El president Mompó ha destacat “el suport que ha prestat la Diputació a estos sectors tradicionals, especialment arran de la pandèmia, quan l’activitat es va veure molt condicionada per l’alerta sanitària i els professionals d’estos col·lectius pitjor el van passar”. En este sentit, el màxim responsable provincial ha avançat la seua intenció de “continuar col·laborant amb les associacions que representen als oficis artesans, però actualitzant en cada cas les seues necessitats i adaptant la col·laboració que la Diputació té amb ells”.

La major part dels monuments es plantaran a l’octubre, coincidint amb el pont del Dia de la Comunitat, encara que en casos concrets, com Miramar, Benigànim i Estubeny, esperaran a novembre; i altres com Camporrobles, Chera, Higueruelas i Millares plantaran la seua falla al desembre.

30 pobles d’11 comarques

La quarta col·laboració consecutiva entre el Gremi i la Diputació es plasma en la creació de 30 monuments que es plantaran a Albaida, L’Olleria i Benigànim (la Vall d’Albaida); L’Alqueria de la Comtessa, Almoines, Ròtova, Palma de Gandia, Vilallonga, Benifairó de la Valldigna, Barx i Miramar (la Safor); El Collado d’Alpuente i Higueruelas (la Serranía); Llanera de Ranes, Cerdà, L’Alcúdia de Crespins i Estubeny (la Costera); Camporrobles, Villargordo del Cabriel, Chera, Venta del Moro i Las Cuevas d’Utiel (Requena-Utiel); Sellent, Cotes i Manuel (Ribera Alta); Benicull de Xúquer (Ribera Baixa); Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre); Marines (Camp de Túria); Jalance (Valle de Ayora); i Millares (Canal de Navarrés).

Una trentena d’artistes, molts d’ells joves que fan els seus primers passos en l’univers creatiu de les falles, han participat en esta nova col·laboració de la Diputació i el Gremi que es traduirà en la plantà de monuments als carrers de pobles poc acostumats a disfrutar de l’art faller.