• El Ple acorda la dissolució de l’organisme autònom “Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals”

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat hui, de manera inicial, la dissolució de l’organisme autònom responsable, fins al moment, del festival de cinema internacional “Mostra de València-Cinema del Mediterrani” que, a partir d’ara, gestionarà el Palau de la Música. Este acord, aprovat sense el suport de l’oposició, s’ha adoptat “amb la finalitat de buscar solucions administratives a problemes administratius, i optimitzar recursos i millorar en eficiència”, tal com ha explicat durant la sessió plenària el regidor de Cultura, José Luis Moreno.

Concretament, el Ple ha aprovat la dissolució de l’Organisme Autònom Municipal (OAM) “Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals”, les funcions de la qual, objectius i recursos quedaran integrats en un altre OAM: el “Palau de la Música, Congressos i Orquestra de València”.

En el debat previ, la regidora socialista Maite Ibáñez ha argumentat que “el seu grup polític no pot ser còmplice d’este acord que podria ser el primer pas per a desmantellar la Mostra, un certamen internacional que va nàixer el 1980 amb l’objectiu de potenciar la cultura mediterrània”. Maite Ibáñez ha recordat “la trajectòria ascendent d’este festival, que va donar un gir cap al declivi amb l’anterior equip del govern popular per a, posteriorment, recuperar-se al 2018, quan va començar a incrementar el seu públic i es va incorporar a les xarxes de festivals de cinema més importants del món”.

En la mateixa línia s’ha manifestat la regidora de Compromís Gloria Tello, qui ha assegurat que “amb esta decisió, el govern local mostra el seu menyspreu pel major i millor festival cinematogràfic de terres valencianes”. Gloria Tello, qui ha lamentat “esta decisió trista per al món de la cultura”, ha assegurat que este certamen va convertir València en els seus inicis en la capital del cinema mediterrani, i que, després de degradar-se en la dècada dels 90, s’havia recuperat i potenciat com un referent reconegut pel sector audiovisual”.

En la seua intervenció, el regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha expressat el seu vincle personal amb la “Mostra de València-Cinema del Mediterrani”, i ha defensat “l’aposta de l’equip de govern actual per este certamen”. “Per eixa aposta –ha assegurat- volem donar-li sostenibilitat i salvar-lo, hem de decidir entre salvar un organisme o salvar el festival”.

José Luis Moreno ha explicat que “el govern local persegueix l’eficàcia, l’eficiència, l’estalvi pressupostari i proposa compartir sinergies i racionalitzar personal per a millorar els servicis”. També ha aclarit que el Palau de la Música assumirà les funcions, objectius i recursos de l’organisme dissolt. “L’escàs personal de l’organisme autònom “Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals”, s’integrarà a l’OAM Palau de la Música, «que és on se celebrarà la pròxima edició, del 24 d’octubre al 3 de novembre, i que en reforçarà la plantilla”, ha afirmat.

Segons l’acord plenari, després de la dissolució definitiva i extinció d’este organisme, es nomenarà una comissió liquidadora i se sotmetrà a informació pública l’acord, amb un termini de 30 dies hàbils per a presentar suggeriments i reclamacions. Finalment, després dels tràmits pertinents, es realitzaran els ajustos necessaris per a l’organització  de totes les activitats.