Benifaió està d’enhorabona. La centenària Processó del Foc, que cada 20 d’agost congrega a multitud de veïns i visitants per a honrar amb foc i pólvora a la Divina Aurora ja té el títol de “Festa d’interés Turístic de la Comunitat Valenciana”. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica hui aquesta resolució en la qual des de la Generalitat “s’atorga el títol honorífic de Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana a la Processó del Foc de Benifaió”.

Després dels tràmits realitzats per fi s’obté aquest reconeixement, “ha sigut una important labor i un treball de recerca dut a terme pel cronista oficial Enric Marí, qui al costat del departament de comunicació de l’ajuntament, les penyes coeteres, a més d’entitats i associacions adherides, la parròquia, l’equip de govern i el suport de tots partits polítics representats en el consistori hem aconseguit aquest reconeixement com a promoció turística d’una de les festes més importants de Benifaió” destaca l’alcaldessa Marta Ortiz.

La Processó del Foc de Benifaió és una celebració religiosa tradicional emmarcada dins de les festes patronals que es desenvolupen el mes d’agost a Benifaió, un esdeveniment on s’homenatja cada 20 d’agost per part dels Clavaris a la seua patrona la Divina Aurora. “En la Processó del Foc, des de temps immemorials, aquests joves clavaris honren cada any a la Divina Aurora amb una processó peculiar on els ciris són substituïts per coets que es disparen, subjectats amb tenalles, al llarg del recorregut tradicional conegut com la volta general. Aquesta celebració ha sigut popularment coneguda també com la “Festa dels Fadrins” per l’edat dels seus protagonistesaclareix el Cronista Oficial Enric Marí.

Així, després dels requisits exigits per part de la Direcció General de Turisme i havent-hi complits tots els tràmits oportuns “s’ha resolt a favor la petició de l’Ajuntament de Benifaió per a declarar com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana la nostra Processó del Foc, atenent els seus valors històrics, rituals, culturals, tradicionals i d’identitat” assenyala Marí.

Molts matisos de la Processó del Foc han sigut valorats de manera positiva per la Direcció General de Turisme com són el seu arrelament, reforçat amb la integració intergeneracional, la incorporació de la dona i l’ampliació a la participació de la comunitat local, amb un fort component tradicional. Subjectar un coet amb una tenalla de fusta, encendre’l amb la metxa i estendre el braç per a il·luminar els carrers el dia de la festa és un senyal d’orgull, d’identitat de tot Benifaioner o Benifaionera.

La comunitat local ho sent així, com ho demostra el fet que cada vegada siguen més els veïns i amics que es formen i s’acrediten, a través de les penyes coeteres, per a participar i viure, cada 20 d’agost, una de les festes valencianes associades als ancestrals rituals del foc” comenta el cronista oficial.

L’alcaldessa Marta Ortiz ha manifestat que la declaració de Festa d’Interés Turístic Local de la Processó del Foc de Benifaió “és un orgull per a Benifaió, consolida més si cap aquesta festa i ajudarà a poder transmetre-la a les noves generacions, afavorint el desenvolupament turístic del nostre territori”.

En la mateixa línia s’ha mostrat el rector pàrroc de l’església Sant Pere Apóstol de Benifaió Félix Duart qui ha mostrat la seua alegria en nom de la parròquia “ja que aquesta declaració cap a una festa on es manifesta de forma tan intensa la devoció a la Divina Aurora és una satisfacció gran ja que ajuda si més cap a la seua promoció”.

La Processó del Foc es mostra així com una festa viva, que genera l’associacionisme, que es renova a cada generació, valorada per tots els agents intervinents, com el ritual d’un poble mediterrani que vol conservar i preservar una de les seues festes més sentides i assegurar la seua perdurabilitat en el futur. La seua declaració com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana “ens dona aaquest impuls per a promocionar-la i fer d’ella un senyal d’identitat turística de la nostra Comunitat” manifesta Ortiz.