• Les tres parelles representen les cultures que coexistien a la ciutat en temps de Jaume I
  • Els gegants es van encarregar en commemoració del 750 aniversari de la conquesta de València pel rei

L’equip de govern ha aprovat que els sis gegants de la ciutat, que participen en les cavalcades que organitza l’Ajuntament la Nit de Reis o en Falles, siguen de propietat municipal i, per tant, figuren en l’inventari general de la institució com a béns públics.

Els sis gegants, que representen en Jaume I, la reina na Violant d’Hongria, dos persones que representen la cultura jueva i d’altres dos que representen la musulmana, van ser encarregats per l’Ajuntament i representen les tres cultures que coexistien a la ciutat en temps de la conquesta del rei.

Les tres parelles de gegants van ser construïdes l’any 1988 en el marc de la commemoració del 750 aniversari de la conquesta de València per Jaume I el Conqueridor. Els tres són obra de l’artista faller Salvador Guaita, autor de falles i carrosses per a diferents poblacions valencianes. Guaita va coordinar un grup d’artistes, entre els quals Ángel Azpeitia, que s’encarregà del modelatge dels caps i les mans de les figures. La roba va ser confeccionada per la botiga de robes Casa Insa, dedicada a la indumentària teatral, de disfressa i festiva.

Els gegants estan construïts en fibra de vidre i polièster, amb ferro per a l’estructura interior i tela per als vestits i tenen una valoració econòmica de 12.000 euros per cadascuna de les figures. Tot i el seu valor com a element iconogràfic de la ciutat, no estaven incloses a l’inventari general de l’Ajuntament.

Les tres parelles de gegants han participat en diverses ocasions en la cavalcada de Reis, en la cavalcada de Patrimoni i han representat la ciutat de València en distints actes festius. Està previst que s’hi custodien al Museu del Corpus-Casa de les Roques.