CXXXVI Edició dels Jocs Florals de Lo Rat Penat.
  • L’òrgan municipal destaca que es tracta d’un dels certàmens literaris en llengua valenciana més importants i més antics de la ciutat

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València, a proposta de la Regidoria d’Acción Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, ha aprovat este dijous una moció d’impuls per a la declaració dels Jocs Florals de Lo Rat Penat com Bé d’Interés Cultural (BIC). L’òrgan municipal considera que el certamen literari i poètic, organitzat per la societat centenària des de 1879, “s’ha convertit en una de les activitats i manifestacions més representatives de la cultura tradicional valenciana”.

El text de l’acord reconeix els Jocs Florals com “un dels certàmens literaris en llengua valenciana més importants i més antics de la ciutat” i, per això, “l’Ajuntament insta a la Generalitat Valenciana a declarar-lo com Bé d’Interés Cultural, amb la categoria de Ben Immaterial, en virtut de l’article 26.1.D) de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià”.

La proposta municipal recorda que els Jocs Florals “van quedar instituïts per Lo Rat Penat a instàncies de Constantí Llombart –un dels seus fundadors–, agrupant diferents figures de la Renaixença valenciana”. El regidor impulsor, José Luis Moreno, detalla que el certamen va nàixer “amb la finalitat de difondre la llengua valenciana, impulsant la literatura i les arts amb l’objectiu de difondre l’amor a València” i que, durant els seus 145 anys de vida, “ha premiat i reconegut els poemes d’il·lustres de la talla de Teodoro Llorente, Ramón Andrés Cabrelles, Joan Calzada Carbó, Vicente Ramírez i Bordes, Maximilià Thous i Orts, Anfós Ramon i García, Francesc Puig i Espert, Vicent Andrés Estellés, Amelia Comba Comba i Ampar Cabrera, entre altres.

“Tres són els principals elements d’esta justa literària, com a triple és també la trilogia que presidix la seua convocatòria: Fe, Pàtria i Amor. Dels premis de poesia, els més importants són: La Flor Natural (tema i metre lliure), La Viola d’Or (tema moral o religiós) i L’Englantina d’Or (Tema, l’exaltació de les virtuts i la grandesa del poble valencià). El poeta que aconseguix en diversos certàmens estos tres premis poètics rep el títol de Mestre en Gai Saber i, els escriptors que són premiats en tres treballs en prosa, el d’Honorable escriptor”, recorda l’acord aprovat per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València.