L'alcaldessa de València, Maria José Catalá, participa en l'assemblea general ordinària de presidents i presidentes de falles. Sala Jubiocio
  • L’alcaldessa, María José Catalá ha participat en la primera sessió de l’assemblea de presidents i presidentes després de les eleccions municipals de maig
  • Coneix al jurat encarregat de triar a les Falleres Majors de Valencia i les Corts d´Honor 2024

L’alcaldessa de València, María José Catalá, va participar ahir de nit, com a presidenta nada de la Junta Central Fallera, en l’assemblea general ordinària de presidents i presidentes de Falles, la primera després de la constitució de la nova corporació municipal, i a la qual va acudir acompanyada pel regidor de Festes, Santiago Ballester. Davant els màxims representants de les comissions falleres, Catalá ha subratllat el “full de ruta” que ha assumit el nou govern, i que suposa que “l’aportació a la festa serà, sempre, des del màxim respecte i des del diàleg, deixant que els fallers siguen els vertaders protagonistes”, tal com ha assegurat.

“Soc molt conscient de les dificultats de cada exercici faller, que m’heu traslladat en diferents ocasions”, ha manifestat l’alcaldessa, qui s’ha referit específicament a les complicacions burocràtiques en la gestió de les activitats falleres. Per això, ha anunciat que el govern municipal començarà a treballar ja en l’agilitació de les tramitacions administratives que comporta la gestió de les activitats festives per part de les comissions falleres, i en el suport a estes.

Catalá ha concretat les principals àrees en les quals es preveu plasmar les millores: Activitats, Mobilitat, Espai Públic i Policia Local, “per tal d’articular un sistema que siga més àgil”, ha explicat. L’alcaldessa s’ha fet ressò de totes eixes “qüestions de caràcter burocràtic, que són les que més maldecaps generen a tots els presidents”, ha subratllat, i ha indicat que, per això, una de les principals prioritats de nou executiu local serà “ajudar les comissions en els tràmits administratius i agilitzar els processos”.

Així mateix, l’alcaldessa ha assegurat que “el compromís del govern serà vetlar per les festes i tradicions de la ciutat de València, destacant el valor històric, artístic i cultural. En este sentit, Catalá s’ha referit al projecte del Museu del Patrimoni, que es preveu ubicar en l’edifici de Correus, “i que permetrà als veïns i visitants endinsar-se en la festa i gaudir de les Falles durant tot l’any, mitjançant una experiència sensorial”.


La reunió d’anit és l’última assemblea de presidents i presidentes de Falles que se celebra en les instal·lacions de Jubiocio, atés que la següent “serà de nou al Palau de la Música que és un lloc emblemàtic per a la celebració d’estes assemblees”, ha assenyalat María José Catalá, qui ha destacat la importància que l’entitat torne “a eixe lloc de la cultura per excel·lència que és el Palau de la Música, l’emblema cultural de la ciutat”.

Jurats

L’assemblea ha designat els jurats encarregats de triar les pròximes Falleres Majors de València i les Corts d’Honor, que seran les millors ambaixadores de les Falles 2024”, en paraules de l’alcaldessa. Cada jurat està composat per set membres. Tres d’ells han sigut designats per la presidència de Junta Central Fallera i els altres quatre triats de l’assemblea de presidentes i presidents de falla.

Dels components del jurat infantil designats pel president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, hi ha una Fallera Major Infantil de València i dos persones amb perfils especialment orientats al tracte amb xiquetes i xiquets. Pel que fa a la composició del jurat major, ha sigut designada una Cort d’Honor de la Fallera Major de València i dos persones amb perfils relacionats amb la psicologia, el protocol, la comunicació i per extensió amb les funcions pròpies de les Falleres Majors.

En el cas dels jurats triats per l’assemblea, els perfils possibles són els de presidents i presidentes de falla i d’agrupació, membres de Junta Central Fallera i qualsevol altre faller o fallera censat en comissions de JCF, en possessió del Bunyol d’Argent i amb l’aval de la presidència de la seua comissió.  Així mateix, estos jurats compten amb la presència d’una persona interventora designada per Junta Central Fallera sense veu ni vot en cap de les deliberacions, amb l’objectiu de vetlar pel bon funcionament del procés i com a testimoni davant qualsevol possible reclamació.

Interventor jurat infantil: Margarita Gómez- Secretària d’Incidències de JCF. Interventor jurat major: Antonio Lázaro- Delegat d’Incidències de JCF.

Jurat Fallera Major de Valencia i Cort d´Honor 2024 

Jurat Fallera Major de Valencia 2024

AMPARO GÓMEZ GÓMEZ – Cort d’Honor de la Fallera Major de València 2014

Fallera de la comissió Avinguda Regne de València-Ciscar del sector Pla del Remei-Gran Via. Té en possessió el Bunyol d’Or amb Fulles de Llorer.

És diplomada en magisteri de primària amb les especialitats d’anglès i educació física i treballa al Col·legi Nostra Senyora de Loreto FESD.

BÁRBARA SASTRE GAITÁN – Fallera

Fallera de la comissió Marqués de Lozoya- Poeta Cervera i Grifol del sector Quatre Carreres. Té en possessió el Bunyol d’Or i Brillants ab Fulles de Llorer.

És delegada de protocol en la seua falla. A més, Bàrbara és membre de la delegació de cultura de JCF i ha sigut fotògrafa de les FFMMV i les seus Corts d’Honor. Col·labora també amb la revista digital “Letras de Fuego”

EVA CAPILLA PONCE – Fallera

Fallera de la comissió Jesús- San Francesc de Borja- Marqués de Zenete del sector La Roqueta- Arrancapins. Té en possessió el Bunyol d’Or i Brillant ab Fulles de Llorer.

Va ser membre de JCF des de 1988 a 2001 formant part de les delegacions de Juntes Locals, Secretaria i Cultura. En secretaria va ser vicesecretària i en cultura secretària de la delegació, a més de col·laborar estretament amb la de Protocol i Relacions Públiques de la que va ser acompanyant de les Corts d’Honor.

Va ser jurat de la FMV 1990, Pepa Oliver Mompó i de les Falleres Majors Infantils de València 1993 i 1994, María Asensi López i Lorena Cervera Peris.

ADRIÁN GÓMEZ IRANZO – President de la comissió Plaça de Luis Cano del sector Benimamet-Burjassot-Beniferri

Adrián afronta el seu segon any al capdavant de la seua comissió i té en possessió el Bunyol d’Argent. Anteriorment, va ser tresorer.

És responsable del departament de finances d’una empresa del sector tèxtil.

ANAIS LORENTE MEDINA – Presidenta de la comissió Ramiro de Maeztu – Humanista Furió del sector Camins al Grau

Fallera des del seu naixement, té en possessió el Bunyol d’Or ab Fulles de Llorer. És la presidenta de la comissió des de l’exercici 2021-2022, però abans va formar part de l’àrea de protocol de JCF des de 2018, on va ostentar el càrrec de secretària en 2020 i va ser també assessora de vicepresidència en 2021.

NOELIA SOLER DIAZ – Membre de JCF- Fallera de la comissió Cadis-Dénia del Sector Russafa A

Noelia forma part de la JCF i té en possessió el Bunyol d’Or i Brillants amb Fulles de Llorer.

Ha format part de les delegacions de protocol i arxiu i també ha sigut jurat de falles infantila en 2013 i 2015. A la seua comissió ostenta el càrrec de secretària des de 2007 i va ser Fallera Major en 2008 i 2017.

ARTUR PART ESCRIVÀ – Fallera de la comissió L’alguer-Enginyer Rafael Janini del sector Algirós

Faller des del seu naixement de la Plaça Dr. Collado, va passar també per la comissió de Lanterna –   Na Rovella – Avda. De l’Oest. Té el Bunyol d’Or ab Fulles de Llorer.

Desde el passat exercici, és faller de la falla l’Alguer – Enginyer Rafael Janini, formant part també de la directiva de la Federació-Agrupació del Marítim com a delegat de la Delegació de Mitjans de Comunicació.

Així mateix, estos jurats comptaran amb la presència d’una persona interventora designada per Junta Central Fallera sense veu ni vot en cap de les deliberacions del mateix, amb l’objectiu de vetlar pel bon funcionament del procés i com a testimoni davant qualsevol possible reclamació. Una figura que es limitarà a observar el procés i afavorir la comunicació per a la logística de les proves acordades pels membres del jurat.

Jurat Fallera Major Infantil de Valencia i Cort d´Honor 2024 

Jurat de la Fallera Major Infantil de Valencia 2024

MARÍA BERBEL FERNÁNDEZ – Fallera Major Infantil de València 2009

Fallera de la comissió Mestre Rodrigo- General Avilés del Sector Campanar. Té en possessió el Bunyol d’Or.

Es analista genètica en malalties rares o minoritàries i oncologia.

 NOELIA IBÁÑEZ CASTRO – Graduada en Educació primària i Cort d’Honor de la Fallera Major de València de 2018.

Fallera de la comissió de la Plaça de Sant Bult del sector La Seu-La Xerea- El Mercat i en possessió del Bunyol d’Or.

ALEJANDRA COMPAÑ LAPUENTE – Mestra de primària i tècnic superior en Educació Infantil. Cort d’Honor de la Fallera Major de València 2015.

Fallera de la comissió Plaça de Patraix del sector Patraix. Té en possessió el Bunyol d’Or ab Fulles de Llorer. A més, és membre de la delegació de festejos de JCF

CARLES BERRIALES ARLANDIS – President de la comissió Guillem Sorolla-Recaredo del sector El Pilar-Sant Francesc

Carles és president de la seua falla des de 2014 i té en possessió del Bunyol d’Or. Abans de ser president, a més va ocupar el càrrec de delegat d’infantils.Impulsor del grup de teatre i de la creació del premi Sorolla, que s’atorga cada any a persones o entitats que hagen destacat en el món de les Falles. Carles ha sigut diverses vegades jurat de preselecció i de falles, fins i tot, de la Secció Especial. Col·laborador habitual en diferents mitjans de comunicació fallers, Carles és psicòleg en l’especialitat de motivació i creixement personal.

VICENTE REDONDO RUIZ – President de la comissió Verge de la Fuensanta del sector Olivereta.

Vicente és faller des que vaig nàixer i per tant, té en possessió el Bunyol d’Or i Brillants ab Fulles de Llorer.Entre els càrrecs que ha ostentat destaquen els de la delegació d’abonats, delegació de festejos o infantils, a més de ser vicepresident i secretari. Ara mateix porta en el càrrec de president quatre anys.

Vicente treballa com a auxiliar d’Infermeria a l’hospital La Salut, des de fa dos dècades però a més, ha format part d’un grup de joves com a monitor de temps lliure.

FRANCISCO CASTELLANO IBÁÑEZ – Membre de JCF – Comissió Lope de Vega del sector La Seu-la Xerea-el Mercat

Francisco pertany a la mateixa comissió des de l’exercici 1964-1965 i per tant, té en possessió el Bunyol d’Or i Brillants ab Fulles de Llorer.Pel que fa a la seua trajectòria en càrrecs directius, en l’any 1972 va començar a formar part de la directiva com a Vice-Secretari. Però a més, Francisco va ser durant 22 anys vicepresident. Des de la dècada dels 70, Francisco ha format part de Junta Central Fallera, primer com a vocal electe.

En 2015 Francisco va rebre el màxim guardó de la seua comissió per complir 50 anys consecutius com a faller. Entre les seues responsabilitats, ha sigut jurat de falles infantils i majors, fins i tot en Secció Especial.

MARTA PUIG ROYO – Fallera de la comissió Xiva-Francisco de Llano del sector Patraix

Marta pertany a la falla Xiva-Francisco de des que vaig nàixer i té en possessió el Bunyol d’Or. Va ser Fallera Major de la seua comissió en 2019 i Fallera Major Infantil en 2005, a més de formar part de la Cort d’Honor de la Fallera Major Infantil de València en 2006. 

Marta sempre ha participat en activitats de la falla i quan va passar a la comissió major va formar part de la delegació d’activitats diverses i també en festejos. Tanmateix, ha sigut dos anys delegada d’infantils i actualment este és el seu segon any com lotera i el quart en el grup de festejos. Marta és mestra d’educació Infantil i primària especialitzada en Pedagogia Terapèutica i Audició i Llenguatge.

Així mateix, estos jurats comptaran amb la presència d’una persona interventora designada per Junta Central Fallera sense veu ni vot en cap de les deliberacions del mateix, amb l’objectiu de vetlar pel bon funcionament del procés i com a testimoni davant qualsevol possible reclamació. Una figura que es limitarà a observar el procés i afavorir la comunicació per a la logística de les proves acordades pels membres del jurat.

INTERVENTORA JURAT INFANTIL:

Margarita Gómez- Secretària d’Incidències de JCF

📸 Armando Romero (JCF)