• Dos anys després sense celebrar-se, es destaca l´ampliació de l´oferta d´activitats que combinen els actes més tradicionals amb les novetats incorporades en els últims anys

La regidora de Festes de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha presentat aquest matí el programa de les festes patronals de la Misericòrdia, que comptarà, almenys, amb 143 actes de caràcter festiu, religiós, cultural, artístic, esportiu i tradicional, durant la seua celebració des de demà dia 2 fins al diumenge 11 de setembre.

En la presentació, Lluïsa Monferrer ha destacat que s’ha ampliat tota l’oferta d’activitats i esperem continuar ampliant-la en els pròxims anys” i, ha subratllat, “la combinació dels actes tradicionals amb les novetats incorporades en els tres últims anys, les activitats culturals, les esportives i les d’oci esperem que de nou siguen del gust dels penyistes i dels veïns i les veïnes de Borriana”.

Segons ha explicat, enguany la celebració comporta com a novetat respecte a altres edicions anteriors l’ampliació de l’oferta de les activitats infantils de manera que cada dia comptaran amb activitats com carretons, a més de comptar amb les dos entrades infantils.

Així mateix, el Consistori instal·larà la tradicional Fira del Coent el primer dissabte de la setmana festiva i en horari de 18h a 22.30h a la plaça la Mercè, perquè es tinga oportunitat de degustar “les delícies gastronòmiques de la ciutat”, ha indicat Monferrer.

Les festes de la Misericòrdia dispararan el coet d’eixida el divendres dia 2 amb la inauguració del Casal del Vi i la Tapa situat a la Terrassa Payà i la tradicional “entrada de penyes” que començarà a les 20h en la plaça 9 d’Octubre fins a arribar a l’Ajuntament, on es llançarà el canó d’aigua i es donarà inici oficial a les festes amb l’esclafit”. Prèviament, al llarg d’aquesta setmana s’ha finalitzat i revisat el muntatge del recinte taurí.

A partir d’aquest moment, comencen unes festes en les quals la regidora ha assenyalat la “varietat i gran nombre d’actes programats”, alhora que ha agraït “el notable esforç que enguany han fet les penyes i agrupacions i la seua implicació en l’organització de la setmana de festes”.

Programació

Respecte a l’oferta taurina, Monferrer ha detallat que durant les festes patronals, els festejos taurins disposaran de set dies de bous braus, entre el 3 i el 10 de setembre, concretament 18 bous de ramaderies de renom com ara Osborne, Miura, Font Ymbro o Lagunajanda, sis dels quals són aportats per l’Ajuntament i la resta pels col·lectius taurins.

Una setmana taurina que enguany està dedicada amb caràcter especial a Juan Vicente Montón “Maraya”, rodador d’època i embolador de Borriana, i en la qual s’ha programat conjuntament amb la Federació Taurina de Borriana diversos actes per a recordar a aquesta figura local tan rellevant en el món del bou.

A més, també s’organitzaran espectacles de vaques, vaques enfundades, entrades de bous i de bous embolats, en les quals participaran 6 ramaderies d’animals autòctons que s’exhibiran cada dia de la setmana taurina d’enguany.

També s’ha referit a la represa dels tradicionals actes de celebració en honor de la Patrona amb els actes religiosos del dia 8, la missa en honor a la Mare de Déu a la basílica d’El Salvador, i la processó. Tampoc faltarà la Festa de les Paelles, la Batalla de Flors, el Casal de Festes, els concerts en directe gratuïts amb La Fúmiga i Efecte Corredor, els festivals Borriana Sona i Seu-Te, les sessions de DJs, els tasts gastronòmics, la desfilada de fanalets, i activitats esportives i per a les persones majors, i moltes més que completaran l’oferta dels festejos.

El Festival Borriana Sona 2022 congregarà en la seua segona edició una àmplia representació del panorama musical borrianenc, amb 17 grups i solistes musicals locals, que realitzaran concerts gratuïts durant 4 dies.

D’altra banda, el festival d’arts escèniques Seu-Te repetirà per tercer any consecutiu al municipi, i tornarà a omplir els carrers de teatre i dansa amb obres de companyies locals i de la Comunitat Valenciana. Els espectacles, gratuïts es desenvoluparan el dilluns 5, dimarts 6 i dimecres 7 de setembre amb dos espectacles cada dia.

Finalment, també s’ha referit a la campanya especial que durant les festes es durà a terme, sobre la conscienciació i condemna de qualsevol classe d’agressió masclista, que es plasmarà novament amb el repartiment de tríptics i i pòsters, i que enguany implica les penyes participants en les festes.

La campanya impulsada per la Unitat d’Igualtat, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes, compta amb el suport del Consell Local de la Joventut i Creu Roja que proposa anar més enllà i crear una campanya marc sota el lema #FestesResponsables. Dins d’aquesta campanya, està previst sumar a la campanya de prevenció d’agressions sexistes, de manera coordinada, accions LGTBI, de defensa del medi ambient, oci saludable i prevenció d’abús de substàncies nocives, així com de respecte al veïnat.

Aquesta campanya servirà, ha manifestat Monferrer, per a “continuar reafirmant-se en què en les festes de la Misericòrdia no caben ni es tolerarà cap tipus d’abús, agressió o comportament amb treces masclistes”.

La regidora de Festes ha finalitzat la seua intervenció amb el desig que novament “els i les borrianenques visquen amb la màxima intensitat les festes patronals, que ho facen d’una forma cívica perquè tothom puga gaudir dels més de cent quaranta actes preparats per a enguany, i que la setmana discórrega sense incidents greus”.