• Les figures estan exposades a la terminal mentre es rehabilita la Casa de les Roques

Quatre carros triomfals, dos figures religioses, els gegants, els nanos i els cavallets ja es troben a l’Estació del Nord, on romandran exposats mentre dure la rehabilitació de la Casa de les Roques, l’immoble del segle XV que els custodia. Els treballs es van encetar la setmana passada i està previst que es prolonguen sis mesos. Les figures s’han  traslladat entre este dilluns i dimarts, de nit. A causa de les seues dimensions, alguns elements de la processó del Corpus s’han hagut de desmuntar per desplaçar-los. L’objectiu d’esta iniciativa és doble: que cap peça patisca danys durant les obres i posar en valor la festa grossa de la ciutat en un espai que freqüenta molta gent.

En concret, s’han mogut a l’Estació del Nord les carrosses de la Mare de Déu dels Desemparats, la Santíssima Trinitat, la Fe i el Sant Calze; les imatges de Sant Cristòfol i la barca de Sant Nicolau, i huit figures més, entre gegants, nanos i cavallets. Totes estes peces formen part de la mostra “Les roques de València a l’Estació del Nord”, la finalitat de la qual és visibilitzar l’origen i la importància de la festa grossa a la ciutat. El trasllat ha estat autoritzat i supervisat per la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, i s’ha fet entre dilluns i dimarts, en horari nocturn.

D’altra banda, els elements processionals de Sant Miquel, la Diablera, la Puríssima, Sant Vicent, València i la Flama han passat a les instal·lacions del Museu del Corpus contigües a la Casa de les Roques. L’únic que continua en l’immoble del segle XV és Sant Joan de Ribera, amb les mesures necessàries perquè no li afecten els treballs de restauració

Immoble del segle XV

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha recordat que la intervenció en la Casa de les Roques, amb una inversió d’una mica més de 290.000 euros, “pretén recuperar i posar en valor l’immoble de la manera més respectuosa possible, atenent els orígens i totes les intervencions que s’han fet al llarg del temps”.

El Museu del Corpus-Casa de les Roques és un immoble de propietat municipal conformat per dos àrees connectades: la Casa de les Roques (segle XV) i l’edifici del Museu del Corpus (segle XVIII). La construcció de la Casa de les Roques va ser ordenada per Pere el Cerimoniós entre els anys 1435 i 1447, amb la finalitat de guardar les roques i els objectes que acompanyaven la processó del Corpus. De fet, en la seua façana destaca l’enorme porta per on ixen les roques.

L’any 2019, i davant la sospita que l’immoble poguera patir danys estructurals, es va decidir tancar l’espai per raons de seguretat. “I hem aprofitat per fer una rehabilitació d’este espai tan emblemàtic de la nostra ciutat, que millorarà considerablement les condicions de conservació de les roques”, ha explicat Notario.

Els detalls de la intervenció

La intervenció prevista inclou tractament d’humitat en els murs perimetrals i pilars; l’actuació sobre l’estructura i l’entramat de fusta; el recrescut d’ampit perimetral de la claraboia; l’actuació en cobertes inclinades; les millores en el sistema d’evacuació d’aigües pluvials; la rehabilitació de la façana; treballs de fusteria; instal·lació elèctrica; instal·lació d’il·luminació, i tractament contra agents xilòfags, entre altres previsions.

Espai museogràfic  

Per la seua part, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha recordat que el Museu del Corpus va ser reconegut com a espai museogràfic per la Conselleria de Cultura en 2018, i ha subratllat l’adequació efectuada, amb elements audiovisuals, informació en nou idiomes, i altres iniciatives, que han consolidat la seua projecció.

A més, ha indicat el regidor, l’Ajuntament ja ha actuat també en la rehabilitació d’algunes de les roques històriques, com ara les de Sant Miguel, València, la Puríssima o Diablera, i es preveu continuar amb esta tasca una vegada concloguen els treballs sobre l’immoble.

Rehabilitació arquitectònica

La rehabilitació de la Casa de les Roques és “una intervenció més de totes les que estem impulsant des del mandat anterior per rescatar i preservar el nostre patrimoni arquitectònic, especialment en casos com este, tan arrelats a la cultura de la nostra ciutat”, ha subratllat la regidora de Gestió de Recursos.

L’Ajuntament va posar en marxa l’any 2015 el pla d’intervenció en edificis amb valor patrimonial i social, que ha permés invertir més de quatre milions d’euros en este àmbit, amb accions com la rehabilitació de la Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro, el xalet d’Aben Al-Abbar o la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer. Així mateix, s’han realitzat tasques, estudis i investigacions arqueològiques prèvies a projectes de rehabilitació com el de l’Alqueria Falcó, o treballs de consolidació o manteniment com els de l’Alqueria Gaspar Bono. “Fins ara —ha conclòs Lluïsa Notario— hem realitzat intervencions en més de 20 edificis de la ciutat”.