• El Palau de la Música presenta la temporada 2022/2023

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, el director del Palau, Vicent Ros i el director titular i artístic de l’Orquestra de València, Alexander Liebreich, acompanyats pel dissenyador Paco Roca, que ha il·lustrat el disseny de la campanya, han presentat en roda de premsa la temporada d’abonament 2022/23 “Hi havia una vegada una orquestra” de l’auditori valencià. Una temporada que iniciararà el pròxim 19 d’octubre i conclourà el 15 de juny de 2023, i consta de 30 concerts que començaran tots a les 19.30 hores, 16 d’ells a la sala Auditori de Les Arts i 14 al Teatre Principal de València.

Es tracta d’una temporada on l’Orquestra de València celebrarà en el 2023 el seu 80 aniversari, i davant esta efemèride tan important, Tello ha volgut destacar que “poques orquestres d’Espanya, poden presumir de tenir el nombre de músics que té la nostra Orquestra de València, doncs portem anys apostant per ella i després de les recents incorporacions que hem fet, ja són 87 els integrants”. “I menys orquestres encara”, ha afegit la regidora “poden presumir de tenir tant de professorat  autòcton de la província on residix l’orquestra, nosaltres sí que podem fer-ho, ja que 64 membres ho són, i això és un motiu d’orgull, pel qual volem fer a la nostra orquestra, protagonista d’esta temporada”.

Continuen les figures de l’artista i compositor en residència, que esta temporada recauran en el  violinista Sergey Khachatryan, i en un dels millors compositors internacionals de l’actualitat com és el francés Pascal Dusapin.

L’Orquestra de València comptarà amb directores, directors i solistes internacionals convidats de gran prestigi. Respecte a l’abonament, el mestre Alexander Liebreich dirigirà 10 concerts i 3 extraordinaris, on figuren obres del gran repertori. En este sentit, Tello ha explicat que el mestre alemany “ja ostenta la titularitat musical i artística plena i, la veritat, estem molt contents del seu treball, de la seua complicitat amb l’Orquestra i amb el nostre públic, que ens està demostrant, el seu grat i la seua il·lusió”.

Per part seua, Liebreich ha destacat que la formació simfònica valenciana “és una de les millors orquestres, no sols a Espanya, sinó també a Europa” i ha explicat que “hem intentat planificar i programar amb molta cura, presentant als millors solistes del món en programes especialment dissenyats”.

Liebreich ha comentat que “presentem la sèrie «Playing Mozart» de concerts per a piano de Mozart amb destacats solistes com  Pires, Vogt i Olafsson, com també «L’emancipació de Sheherazade» amb tres obres mestres Sheherazade de Rimsky-Korsakov, Ravel i John Adams”. Liebreich també ha destacat que “presentarem dos estrenes a Espanya, una conferència, classes magistrals i el projecte educatiu «Momo» de Dusapin, qui acaba d’estrenar la seua última òpera amb gran èxit al Festival d’Aix en Provence”. Per últim, ha informat que “hem inclós obres mestres de Bruckner, Strauss o Brahms, però també del període modern clàssic com la Harmonielehre de John Adams i Turangalila d’Olivier Messiaen”.

Ramón Tebar, dirigirà tres concerts d’abonament i dos extraordinaris com a director principal associat i pujaran al podi els directors convidats Pinchas Steinberg, Sylvain Cambreling, Dennis Russell Davies, Manuel Hernández-Silva, Álvaro Albiach, Gergely Madaras i Miguel Á. Gómez-Martínez. Debutaran Tarmo Peltokoski, Pietari Inkinen i Anne Hinrichsen qui dirigirà el concert amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

La formació simfònica valenciana obrirà la temporada amb la presència d’una pianista molt volguda pel públic valencià com és Maria João Pires, amb la direcció de Liebreich, que interpretarà el Concert per a piano núm. 23 de Wolfgang Amadeus Mozart. Com també actuarà amb ella Rudolf Buchbinder amb el Concert per a piano de George Gershwin. Un altre gran músic i mític violinista, Pinchas Zukerman, dirigirà a l’Orquestra i tocarà el Concert per a violí de Ludwig van Beethoven.

Destaca la visita esperada de la violinista Anne-Sophie Mutter, que torna a la programació del Palau de la Música, acompanyada pel pianista Lambert Orkis i pel violoncel·lista Maximilian Hornung, amb un repertori romàntic alemany d’obres de Beethoven, Schumann i Brahms.

També es podrà gaudir de la joia barroca “La Passió segons Sant Mateu” de Johann Sebastian Bach, que serà interpretada per l’Orquestra Barroca de Friburg i el Cor Vox Luminis, dirigits per Lionel Meunier. Un gènere, el de la música antiga i barroca que es complementarà amb el grup especialitzat valencià Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner.        

No faltaran recitals dels grans pianistes que tant agraden al públic valencià de Grigori Sokolov, Arcadi Volodos i, de nou, Maria João Pires. Com també amb l’OV, unes altres grans pianistes com Varvara, Lars Vogt, Vikingur Olafsson, Josu de Solaun i uns altres concertistes valencians com Carles Marin, Carlos Apellániz, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver i Xavier Torres.

Hi haurà violinistes com Leyla Josefowicz; els violoncel·listes Asier Polo, Alban Gerhardt, Steven Isserlis i el solista de l’OV Iván Balaguer; el viola Nils Mönkemeyer, el clarinetista Andreas Ottensamer, el clavecinista Diego Ares, el fortepiano Antonio Simón i Nathalie Forget amb ondes Martenot.

Respecte a les veus, destaquen la mezzosoprano Anna Lucia Richter i la soprano Chen Reiss, així com la soprano Raquel Lojendio, el baríton Josep Ramon Olivé i les veus d’Èlia Casanova i Josep Aparici “Apa”.

Fora d’abonament

L’Orquestra de València visitarà l’Auditori de Castelló, La Llotja, La Rambleta i la Catedral de València, i tindrà com a mestres convidats a Enrique García Asensio, František Macek, José Luis Estellés, Josep Planells, Álvaro Albiach i Josep Vicent.

Intervindran com a solistes la violinista Veronika Eberle, el baríton Ludwig Mittelhammer, els flautes Mario Caroli i el de l’Orquestra de València, Salvador Martínez, l’organista Pablo Márquez i el grup de vents Spanish Brass.

Abonaments: Es renovaran el 13 de setembre i eixiran a la venda els nous abonaments el 22 de setembre, amb 4 modalitats:

Abonament Anual 30 concerts que es desenvoluparan a Les Arts (16) i Teatre Principal (14).  Es podran comprar també per separat.

-Abonament Ciclo OV: 10 concerts de l’Orquestra de València a Les Arts.

-Abonament Veu: 5 concerts al Teatre Principal, amb l’Orquestra de València, Capella de Ministrers i Orquestra Barroca de Friburg.

-Abonament Piano: 9 concerts a Les Arts i Teatre Principal. Conformat per pianistes amb l’OV + solistes internacionals.