• Cultura edita un llibre monogràfic sobre la celebració de la festa grossa al segle XVII

L’Ajuntament de València prepara un seguit d’actes per celebrar enguany la festa del Corpus. Els festejos inclouen exposicions, xarrades, concerts i presentacions de llibres sobre la vivència de la festa grossa a la València del segle XVII.

Així, dimecres 31 de maig, hi ha prevista la presentació de les publicacions del Corpus, el cartell anunciador, el calendari i el sisé volum d’Els Papers del Corpus. La presentació de les publicacions se celebrarà al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València.

Dijous, 1 de juny, es presenta al saló d’actes del Museu de la Ciutat el monogràfic El llibre de les representacions dels misteris del Corpus valencià a càrrec dels autors Francesc Villanueva, Raül Sanchis, Joaquim Martí i Vicent Pons. La publicació, editada per l’Ajuntament de València, recull el treball pluridisciplinari de diversos especialistes sobre els textos i la música de les representacions religioses de la València del segle XVII. En concret, el llibre versa sobre la còpia manuscrita que el músic Josep Gomar va realitzar al 1672 sobre els textos, la música i les didascàlies de la festa grossa en l’època.

Les activitats continuaran dilluns, 5 de juny, amb la xarrada “Les roques del Corpus. Intervenció realitzada al 1959 per Luis Roig d’Alós” a càrrec de Lucía Bosch Roig, professora de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València.

També dimarts, 6 de juny, el saló d’actes del Museu de la Ciutat acollirà la xarrada “Les roques del Corpus de València. Una aproximació al seu estudi tècnic i estat de conservació” a càrrec de Vicent Guerola Blay, professor de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València i investigador de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la UPV.

Dimecres, 7 de juny, el Museu del Corpus acollirà l’exposició “La imatge del Corpus. Cartells de la festa grossa”.

Per la seua banda, dissabte 10 de juny, la Banda Simfònica Municipal de València actuarà a la plaça de la Mare de Déu amb un programa íntegrament valencià que inclou les peces Marxa del rei barbut de Matilde Salvador, Tres danses valencianes d’Amand Blanquer, Homenaje a la tempranica de Joaquín Rodrigo, Siluetes de Manuel Palau, Es xopà hasta la moma de Salvador Giner i l’Himne de la Comunitat Valenciana del mestre Serrano i Maximilià Thous.

PROGRAMA ACTES CORPUS CHRISTI VALÈNCIA 2023

Dijous 8 juny 

20h Missa solemne a l´Església del Patriarca i pregó del Corpus, a càrrec d´Antoni Gaspar Ramos

Divendres 9 juny 

09h Trasllat de les roques des de la Casa de les Roques fins a les Alberedetes de Serrans

10h Entrega de pomells a les institucions per a convidar-les a participar en la festivitat

20h Trasllat de les roques a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades

23:30h Nit d´albaes i danses des de la plaça del Dramaturg Faust Hernández Casajuana fins al Palau Arquebisbal, per la plaça del Carme i els carrers Roteros, Serrans i Cavallers, i plaça de la Mare de Déu

Dissabte 10 de juny 

18h Representació del Misteri de Sant Cristòfol, el Misteri del rei Herodes i el Misteri d´Adam i Eva a la plaça de la Mare de Déu. A càrrec dels alumnes del col·legi Esclavas de María.

19:30h Concert del Grup de Dolçainers i Tabaleters El Cudol en la plaça de la Mare de Déu

23h Concert de la Banda Simfònica Municipal de València, dirigida per Miquel Rodrigo a la plaça de la Mare de Déu amb el següent programa:

Part I

  • Marxa del rei Barbut – de Matilde Salvador
  • Tres danses valencianes – I. Dansa característica – II. Ball de velles – III. Jota – de Joaquín Rodrigo
  • Homenatge a la Tempranica – de Joaquín Rodrigo

Part 2

  • Siluetes – I. Dolçainers – II. Llauradors – III. Xiquets – de Manuel Palau
  • Es xopà hasta la Moma (poema simfònic) – Salvador Giner
  • Himne de la Comunitat Valenciana – Maximilià Thous i Josep Serrano

00h Nit de Festa, passacarrer amb banda de música pel recorregut invers de la processó i entrega dels premis de balcons adornats

Diumenge 11 de juny

De 9 a 9:30h Repic de campanes des de la torre del Micalet

10:30h A la Seu, missa de pontifical

12h Cavalcada del Convit amb invitació a la festa pel capellà de les roques, exhibició de les danses del Corpus i comparsa de la Degolla.
Recorregut: plaça de Manises, Cavallers, plaça de la Mare de Déu, Micalet, plaça de la Reina, Cabillers, Avellanes i plaça de l´Almoina. 

De 12h a 12:30h S´efectuaran els voltejos de campanes corresponents a la festivitat del Corpus des del Micalet

16:30h Pas de les roques. Recorregut: Cavallers, Tossal, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, plaça de la Reina, Mar, Avellanes, i pujada al Palau. Tornaran a la Casa de les Roques, per Avellanes, Mar, General Tovar, Tetuan, Temple. Pintor López, Comte de Trènor i plaça dels Furs 

17:15h Eixida dels carros de murta

17:30h Eixida dels gegants i de les danses dels nanos, la magrana i la Moma

19h Processó amb l´itinerari següent: eixida de la Seu per la porta dels Apòstols, plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, plaça de l´Almoina i entrada a la Seu

De 19h a 21h Volteig de campanes des del Micalet

Dimecres 14 de juny 

19:30h Representació de les danses de la huitava del Corpus al monestir de Sant Miquel dels Reis a càrrec d´alumnes del Conservatori de Riba-roja