• El treball compta aquest any amb tres cartells amb una botija cap per avall com a element central complementada amb elements característics de la Fira

Aquest dimarts s’ha fet públic el cartell oficial de la Fira d’Agost 2022, obra de l’artista xativina Patricia Bolinches, i amb presència de la Reina de la Fira Patricia Iborra Mollà i del regidor de Fira i festes Pedro Aldavero.

L’obra, dividida aquest any en tres parts, compta amb una botija com a element central. Aquesta representa -segons paraules de l’autora- l’aigua, la sed, la calor i la tradició ja que està col·locada cap per avall, picant l’ullet al famós quadre de Felip Vé. Al voltant d’aquest element giren altres que li donen sentit a cada cartell, com ara les sardines (fent referència a la gastronomia amb el tradicional esmorzar firer), els gaiatos (tradició comercial), i gent de festa (com a element de cohesió social i dels concerts que es poden gaudir durant les nits). L’obra compta amb un cromatisme molt viu, ja que les il·lustracions estan realitzades amb fons roig, groc i rosa respectivament, generant una imatge alegre i festiva.

«Aquest era un dels cartells que més il·lusió em feia a nivell professional. Com a bona xativina l’arrelament que sent per la meua ciutat em feia desitjar formar part del cartellisme xativí, i per això aquest és un somni complit» ha explicat l’autora del cartell, Patricia Bolinches, qui ha destacat que «resumir la Fira en un cartell em resultava molt complicat i per això han acabat sent tres. He volgut plasmar les tradicions, la gastronomia de la Fira i la festa que vivim a Xàtiva del 15 al 20 d’agost».

Per la seua part el regidor de Fira i Festes Pedro Aldavero ha indicat que «el cartell és l’element més representatiu de la Fira d’Agost, perquè queda cada any per al record, i per això des de fa anys apostem per il·lustradors i il·lustradores destacats. Els treballs dels últims anys porten la signatura d’Ernesto García Lledó, Mariscal, Paco Roca, Malota, Rafa Lawerta, Estudio Yinsen i ara és el torn d’una artista de la nostra ciutat com Patricia Bolinches».

La Reina de la Fira Patricia Iborra ha destacat que «la idea està molt ben aconseguida perquè demostra que tornem a gaudir de la Fira amb plenitud, tornant a la normalitat amb els esmorzars, les compres i la festa».

Artista xativina amb molt de recorregut

Patricia Bolinches, autora del cartell anunciador de la Fira d’Agost de Xàtiva 2022, es dedica al disseny gràfic i a la il·lustració. El seu treball se centra en la conceptualització, la provocació, la metàfora i en ocasions el romanticisme de les il·lustracions editorials, marques, i diverses comunicacions visuals impreses i en línia.

Va estudiar Enginyeria en disseny industrial al CEU i va completar els seus estudis amb el màster en disseny gràfic (CEU) i màster en disseny multimèdia (UPV). Ha realitzat treballs per a empreses i institucions com ara El País, El Mundo, Diario.es, Diari Ara, La Marea, El Salto, Vogue España, Icon, Revista Mongolia, Centre Dramàtic Nacional, La Nau, Institut Valencià de Cultura, Ajuntament de Xàtiva o el Museu d’Art modern de Palma de Mallorca. També realitza il·lustracions per a llibres d’editorials com ara Tusquets, Seix Barral, Libros del KO o Editorial Hoja de Lata i per a la publicitat de marques com Sangria Lolea, El Ganso o Bodega Les freses. Inclús ha arribat a realitzar videoclips per a grups com ara Ed Bloom o La Pegatina.

A més a més cal destacar com a curiositat que Patricia Bolinches va ser, casualment, Reina de la Fira d’Agost de Xàtiva l’any 2001. Aquell any la Cort d’Honor va estar composta per Ana Díez, Isabel Hermosilla, María Gozalbes i Elena Moreno.