• Unes Festes que van ser declarades en 2011 com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat. Consulta el calendari festiu 

Els pròxims dies 7 i 8 de setembre Algemesí es transformarà en un museu viu de tradició, fe i cultura durant la celebració de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. Després de dos anys s’esperen amb gran expectació tots els rituals que comprenen les processons que recorreran els carrers de la ciutat durant unes quinze hores dividides entre la Processó de les Promeses, la Processoneta del Matí i la Processó de Volta General.

Les processons, que s’inicien amb els Misteris i Martiris, tenen un orde escrupolós amb les torres de les Muixerangues en segon lloc, seguides pels Bastonets i Bastonetes, el ball de la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, les Llauradores i per la dansa dels Gegants que només ix a la Processoneta del Matí. La segona part de la processó és la religiosa, encapçalada per la Creu Major, els Tornejants, els voltants que porten l’anda de la Mare de Déu i la representació eclesiàstica i civil. Com marca la tradició, la primera de les tres processons, la Processó de les Promeses, que trasllada a la Mare de Déu des de la basílica de Sant Jaume fins a la capella de la Troballa, s’iniciarà el dimecres 7 de setembre a les 22 hores.

L’endemà, 8 de setembre, és el dia de central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut.  A les 10 hores s’inicia la Processoneta del Matí des de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes centrals de les festes: el triple intent d’entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les muixerangues i rodejada per tots els balls que actuen al mateix temps. Aquesta processó ofereix una sèrie de matisos i detalls únics que la llum del dia regala al visitant que contempla aquest tradicional espectacle. És la més breu però la més intensa i visitada de les processons.

La tercera de les processons és la Processó de Volta General, la més llarga, amb més de 7 hores de duració, ja que els tradicionals balls d’Algemesí i la imatge de la patrona transcorren per molts carrers del nucli antic de ciutat.  En esta processó se sumen els personatges bíblics i s’inicia el mateix 8 de setembre a les 19.30 hores des de la basílica menor de Sant Jaume i finalitzarà passades les dues de la matinada amb l’entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.

En la Festa la música té un paper principal acompanyant als rituals. Tant la muixeranga com la majoria de balls actuen al ritme del tabal i la dolçaina, mentre que el Bolero de les Llauradores es toca amb instruments de vent propis de la banda de música i en els Tornejants ressona un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó.

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, on cada any participen al voltant de dos mil persones com a integrants en les processons, compten amb el títol de  Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, la declaració autonòmica de Bé d’Interés Cultural i la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana, entre altres.

PROGRAMA ACTES 

Dimarts 6 de setembre. Últim dia de Novena i Antivespra de la Mare de Déu 

08h Missa a la Capella de la Troballa

18:30h Assajos al carrer: Pastoretes a la Plaça Organista Cabanilles

19h Assajos al carrer: Carxofa i Arquets a la Plaça Organista Cabanilles

19:30h Cervavila de l´Antevespra a càrrec de l´Escola Musical de Tabal i Dolçaina

19:30h Visita a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. A continuació, Missa Vespertina

22h Últim dia de novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa. Tot seguit, representació dels Misteris i Martirs de la processó. En finalitzar la novena, castell de focs artificials

23h Primera part del Concert de la Nit de Retorn, a la Plaça Major, a càrrec de la Banda Simfònica d´ Algemesí

00h Inici de la Nit del Retorn. Obertura de les portes de la Capella de la Comunió de la Basílica. Ambientació i Àngelus. Tot seguit, Vol del Retorn des del campanar de la Basílica que serà projectat sobre la façana de la Basílica de Sant Jaume i disparada de 21 salves a la Mare de Déu. En acabar el primer vol, continuarà el Concert del Retorn

Dimecres 7 de setembre. Vespra de la Mare de Déu 

08h Missa a la Capella de la Troballa

10h L´Escola Musical de Tabal i Dolçaina realitzarà la tradicional plega

12h Volteig general de campanes en tots els campanars del poble

18h Visita a la Imatge de la Mare de Déu de la Salut, en la Basílica, fins a les 19:30h

19:30h Cant de Vespres, al campanar, toc de l´Avemaria, amb Repic de la Xerevia

22h Processó de les Promeses. En arribar a la Capella, Missa concelebrada de la Germandat Sacerdotal. Durant tota la nit, Vetla a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa

Dijous 8 de setembre. Dia de la Mare de Déu de la Salut 

07:30h Vol general de campanes, al campanar de Sant Jaume, secundat per tots els campanars de les Parròquies

10h Processoneta del Matí. En finalitzar la processó, Missa Major a la Basílica de Sant Jaume

14h Mascletà al tram final del Parc Salvador Castell

19:30h Processó General. En acabar, es dispararà un castell de focs artificials

📸 Entrada a la Basílica Menor de Sant Jaume, de la imatge de la Mare de Déu de la Salut | Arxiu |