• Enguany es la 23 edició de les Festes de Moros i Cristians a la capital de la Ribera Alta

Les Festes de Moros i Cristians d´Alzira (Ribera Alta) va ser recuperada en el 2001 i cada any guanya més adeptes. Este cap de setmana Alzira viu els Moros i Cristians. Una festa que és d´Interés Turístic.

Tota aquella festa que se celebra a la nostra Comunitat, té un interés des de diversos punts, cultural, de Tradicions, Gastronòmic, etc. És per això que les Festes, bé siguen les Falles, les Fogueres, les Gaiates o la Tomatina… i com no el Moros i Cristians, tenen en el seu fons un sentit cultural i històric. En el cas de la festa del Moros i Cristians, l’interès que prevaleix principalment és l’Històric, ja que es recorda el fet que la Península Ibèrica va ser conquerida per l’Imperi Musulmà durant molts anys. Però que sobretot era un poble que ens va deixar gran part del seu llegat cultural i de recursos, des del sistema de regadiu, els cultius autòctons, les construccions arquitectòniques, la sapiència de les seues lletres o els avanços de la medicina que en aquella època foren molt importants. Són molts els aspectes d’esta cultura que deixaren empremta al seu pas per la Península i a la València i a la ciutat d’Alzira.

També és cert que algun aspecte negatiu tenien com el caràcter guerrer. No entraren a la Península en bona voluntat, sinó per la força, conquerint les poblacions i ciutats. Els anys que estigueren a la Península construïren temples com Mesquites, Ermites, edificis de govern, Palaus però també altres de tipus militar com Torres de vigilància, Fortaleses i Muralles defensives com les de la Ciutat d’Alzira.

D’esta última vessant naixen les festes de Moros i Cristians. Es recorden les disputes bèl·liques entre els dos bàndols: Moro i Cristià, durant la època de la Reconquesta. És per això que pensàrem que a la ciutat d’Alzira calia recuperar este episodi històric. La satisfacció nostra esdevingué en comprovar que a la nostra Vila no hi hagué batalla entre els dos bàndols.

Les esquadres de moros i cristians recorden el passat històric d´Alzira amb danses, elements guerrers i les figures del rei Jaume I i Na Violant d´Hongria. Tot acompanyat al ritme de timbals i de les bandes de música. En les festes de Moros i Cristians d´Alzira hi ha setze comparses que s´estructuren en huit esquadres del bàndol moro i huit del bàndol cristià.  Més informació en el següent enllaç.

Cartell anunciador 

El cartell anunciador dels Moros i Cristians d´Alzira es va conèixer el passat 12 de setembre, on l´obra Espasa va ser triat del 12é concurs de cartell anunciador de la festa de Moros i Cristians d´Alzira. És obra de Miguel Ángel Bonilla, d´Agullent, i es guanyador del concurs per segona volta, després que en 2014 ja obtinguera el guardó. Enguany s´han presentat 14 obres provinents de llocs com Gandia, Carlet, Alzira, Paracuellos de Jarama a Madrid o Lalín a Pontevedra.

L´artista de l´obra guanyadora ha representat una espasa, el mànec de la qual és una de les torres de la muralla i dos caps de moro i cristià amb els seus escuts d´esquena un a l´altre. El cartell està guardonat amb un premi de 500€.

A continuació els mostrem la programació festiva del cap de setmana.

MOROS I CRISTIANS 2023 ALZIRA 

Divendres 29 de setembre

19h Inauguració del mercat medieval a la Plaça del Regne

20h Entrada falsa: Eixida des de la Plaça de la Generalitat fins a la Plaça del Regne.
En acabar, Ambaixada a les Muralles

23:30h Discomòbil 70´s i 90´s

Dissabte 30 de setembre 

12h Passacarrer des de la plaça del Mercat

18h Entrada de Bandes des de la plaça del Regne fins a la Avda. Luís Suñer. Seguidament s´interpretarà la peça «75 años de los Andaluces» dirigida pel compositor Gaspar Ángel Tortosa

19h GRAN ENTRADA MORA I CRISTIANA. Eixida des de Avda. Luís Suñer fins a la plaça del Regne

**Cadires a venda amb donació integra a l´Associació la Nostra Veu**

23:30h Discomòbil

Diumenge 1 d´octubre

12:45h Ofrena a Santa Caterina

Dinar de germanor