• La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha fet una valoració general en què ha destacat la “gran participació” i la “responsabilitat” demostrada

La regidora de Festes de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha fet una valoració general “molt positiva” de les festes d’enguany en honor a la patrona, la Mare de Déu de la Misericòrdia, tant des del punt de vista organitzatiu per la “elevada participació en els més de 150 actes programats”, com per l’absència d’incidents greus en matèria de seguretat durant els deu dies de celebració.

Monferrer s’ha mostrat satisfeta dels resultats en relació a la “participació” i ha volgut agrair la col·laboració i el treball realitzat per la Comissió de Festes en els festejos taurins, així com la dedicació i l’esforç de Via Publica i Policia Local i a les empreses participants en l’organització dels diferents esdeveniments.

Igualment, ha subratllat el “notable esforç i implicació” que enguany han fet les penyes i agrupacions, i la “responsabilitat i civisme” demostrats per les persones participants en la majoria dels actes.

Segons ha destacat la responsable de Festes, totes les activitats programades per als diferent tipus de públic han obtingut “una gran resposta per part dels veïns i veïnes de la ciutat”. Les propostes culturals i els actes taurins de bous al carrer han constituït el nucli central d’aquesta Misericòrdia.

El festival d’arts escèniques Seu-te, segons la regidora de Festes ha comptat amb la participació de més de 500 persones que han pogut gaudir gratuïtament durant tres dies en la plaça Josep Iturbi de teatre i dansa amb obres de companyies locals i de la Comunitat Valenciana.

També ha destacat l’èxit de les actuacions musicals, amb els dos concerts gratuïts de la Fúmiga i d’Efecto Pasillo que al seu parer, van aconseguir “ congregar a més de mil persones en cada cas en el recinte de la Festa a la plaça de la Fira.

A més, la “forta” aposta municipal d’enguany pels grups locals en el Festival Borriana Sona 2022 va congregar a la Mercè una àmplia representació del panorama musical borrianenc, amb 17 grups i solistes musicals locals, que van realitzar concerts gratuïts durant 4 dies, i que van rebre una “gran i càlida acollida” pel nombrós públic que es va reunir a l’entorn de l’escenari, creant “molt bon ambient festiu”.

La Regidora de Festes Lluiïsa Monferrer i l´alcaldessa de Borriana Maria José Safont

Respecte als set dies de festejos taurins amb 18 bous braus, Monferrer ha incidit en la “gran afluència de públic” i l’absència d’incidents “greus”, ha manifestat que amb l’expectativa i la polèmica generada al voltant del bou al carrer, “hem demostrat que el govern municipal està al costat d’aquesta tradició i hem aconseguit celebrar els festejos taurins amb normalitat, amb un ferit lleu per asta de bou que ja es recupera a casa”.

Igualment, s’ha referit als actes especials durant la setmana taurina per a recordar Juan Vicente Montón “Maraya”, figura local rellevant en el món del bou, rodaor d’època i embolador, realitzats conjuntament amb la Federació Taurina de Borriana i entre ells ha destacat l’exposició i l’emotiu homenatge artístic a càrrec de Juan Poré realitzat a la plaça Major. A més, ha assenyalat que els espectacles de vaques, vaques enfundades, entrades de bous i de bous embolats, han tingut també molt bona acollida.

Les activitats infantils i els jocs tradicionals per als més xicotets i xicotetes van tindre també una àmplia participació, igual que els actes més tradicionals com la missa Major, la processó, o la desfilada de fanalets.

D’altra banda, ha posat en relleu, com a novetat enguany, les més de 300 persones que van assistir el primer dia de les festes, a la celebració per primera vegada de les ‘Bodes d’Or’. Una vetlada festiva de reconeixement a les parelles de la localitat que han complit 50 anys d’unió matrimonial, concretament les que es van casar en els anys 1970, 1971 i 1972 ja que, l’Ajuntament no va poder organitzar aquest acte commemoratiu amb anterioritat a causa de la pandèmia.

Amb tot, també ha lamentat “algunes accions o fets de certes persones que, encara que en són poques, generen molèsties per soroll i brutícia durant les festes i no representen en absolut la realitat de la ciutadania i les penyes de Borriana.

Finalment, Lluïsa Monferrer ha insistit en l’agraïment a les entitats taurines de Borriana per la seua la cooperació en l’organització per a poder celebrar amb èxit les festes en honor a la patrona de la ciutat, i ha destacat l’esforç i la col·laboració conjunta entre les penyes i l’Ajuntament.

La Policia Local de Borriana ha realitzat 642 intervencions durant les festes de la Misericòrdia d’enguany

La reducció de queixes per casals i sorolls durant les passades festes patronals de la Misericòrdia a Borriana i el descens del nombre de denúncies a penyes i casals, destaquen en l’informe del balanç d’aquest any realitzat per la Policia Local de Borriana, segons ha assenyalat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

En aquest informe, l’alcaldessa ha assenyalat durant la setmana de la festivitat de la patrona la constatació d’un descens generalitzat en quasi tots els indicadors respecte a les últimes festes, les de 2019, ja que en 2020 i 2021 la situació sanitària va impedir que es realitzaren plenament.

Maria Josep Safont ha assegurat que encara que l’estadística de les actuacions policials reflecteix que la majoria dels veïns i veïnes de Borriana han gaudit d’aquesta setmana de manera “respectuosa i responsable”, sí que s’hi han hagut de lamentar “algunes molèsties generades a part del veïnat, que s’han tractat de minimitzar al màxim”.

Referent a això, Maria Josep Safont ha agraït a la Policia Local “el seu treball constant i tenaç per a evitar i reduir en gran mesura els conflictes i problemes de mobilitat i de molèsties derivats d’aquesta setmana festiva”.

Així, la Policia Local va realitzar del 2 a l’11 de setembre, a conseqüència de les 1.543 cridades rebudes i amb independència dels serveis realitzats per al desenvolupament del programa d’actes, un total de 642 intervencions, la qual cosa suposa que, malgrat haver rebut 50 cridades menys que en 2019, els serveis policials realitzats com a conseqüència de les cridades van augmentar un 30,7% respecte a l’any anterior.

Actuacions

Durant l’edició de les festes es van realitzar 17 intervencions per part del personal sanitari i únicament van ser necessaris dos trasllats a l’Hospital de la Plana a conseqüència d’una lesió de genoll i una ferida per banya de bou. Respecte al nombre de ferits l’any 2019 que en van ser 9, suposa un augment, però la majoria per caigudes i contusions.

Respecte als serveis realitzats per la Policia Local Local relacionats amb casals de penyes i actes organitzats per les penyes en la via pública, aquest any 2022 han rebut un total de 143 avisos telefònics que han requerit intervenció policial, per les 199 cridades rebudes en les festes de 2019, la qual cosa suposa un descens en nombre global de 56 avisos, cosa que representa un descens del 28,1% respecte a 2019.

A més, no s’ha arribat a clausurar cap local, ja que tots han complit amb els requeriments fets pels agents, i tampoc s’ha realitzat cap denúncia als casals per incomplir l’ordenança municipal de convivència ciutadana ni el decret d’alcaldia específic per a les festes.

Respecte a les ordenances municipals, s’ha incoat una denúncia per contravindre el que es disposa en l’Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana (OMCC) i el Decret d’Alcaldia específic per a Festes de Misericòrdia, mentre que en 2019 en van ser 7.

En relació al Recinte de la Festa s’han rebut durant aquest any 2022 un total de 3 cridades per molèsties ocasionades amb motiu d’estar produint-se conats de baralla en el recite situat en la plaça Josep Iturbi, i diverses cridades motivades per diverses causes com ara una persona amb problemes psíquics, persones orinant en el recinte, conat de baralla, així com una caiguda en la via pública en el recinte de la plaça de la Fira, i no es van rebre trucades telefòniques motivades per queixes per l’activitat musical en cap dels recintes. En l’edició de 2019 de les festes es van registrar 3 cridades per molèsties ocasionades per l’activitat en el recinte de la plaça Josep Iturbi.

Quant a mobilitat, es va registrar un accident de trànsit amb ferits en vies de competència municipal que va requerir la instrucció d’atestat policial, en comparació amb els dos de 2019. També s’han registrat 5 accidents de circulació més sense ferits, en principi, únicament amb danys materials, per 6 en 2019. Així, el total d’accidents de circulació durant aquestes festes ha sigut de 6 pels 8 que van passar en 2019, cosa que representa un descens del 25%.

Respecte a infraccions de trànsit, durant les festes de la Misericòrdia es van formular un total de 116 butlletins de denúncia per infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. El servei de grua municipal va realitzar un total de 181 intervencions, per 152 de 2019, la qual cosa representa un augment per intervencions del servei de grua que en termes percentuals representa el 19% respecte a 2019.