• Les Capitanies, Comparsa Regne de Lusitania i Comparsa Els Ollers, tancaran les desfilades de les tropes cristianes i mores respectivament

Alaquàs acollirà demà dissabte 17 de setembre l’esperada Entrada de Moros i Cristians Perolers d’Alaquàs, l’acte central de la seua festa en la qual participaran les 14 tropes cristianes i les 13 tropes mores amb què compta el municipi. La desfilada s’iniciarà a les 18:30 hores a la porta del Castell d’Alaquàs, des d’on es dirigiran cap al carrer Pare Guillem, carrer Madre Josefa Campos, giraran per carrer Est fins arribar a l’Avinguda Miguel Hernández. La desfilada finalitzarà a l’Ajuntament d’Alaquàs.

CAPITANIA CRISTIANA: COMPARSA CRISTIANA REGNE DE LUSITANIA

Començarà l’entrada el bàndol cristià que estarà tancat per la Capitania Cristina d’enguany, Comparsa Regne de Lusitania, una comparsa fundada l’any 2012 i formada actualment per 17 adults i 5 xiquetes i xiquets. Un autèntic espectacle que comptarà amb grup de perscusió, carrosa infantil, esquadres de guerrers i guerreres convidades, l’acompanyament de la xaranga Tocotó, un escpectacle de foc a càrrec d’Akelarre Espectacles, actuacions de ballet, i les Esquadres Especials de Guerrers i Guerreres amb l’acompanyament de la Societat Musical La Tropical i el cor AAACEMA. Tancarà la Carrossa amb els seus capitans.

La història de Regne de Lusitània va començar al setembre de 2011, quan un grup d’amics es va juntar i van decidir formar la filà. No es va fer oficial fins 2012, any que van desfilar per primera vegada. Al llarg d’aquests 10 anys la família lusitana ha augmentat i fins i tot han creat una esquadra infantil. Enguany celebren el 10é aniversari i “estem gaudint molt, no sols perquè som capitania cristiana sinò també perquè aquest aniversari. Ha sigut un plaer compartir aquesta experiència amb Ollers, amb qui sempre tindrem un vincle especial. Ens sentim molt orgullosos d’haver pogut escriure aquesta pàgina de la nostra història com a filà al nostre poble, ALAQUÀS!”.

La segona part de la desfilada estarà protagonitzada pel bàndol moro, tancant la desfilada la Capitania Mora, Comparsa Els Ollers,una comparsa fundada l’any 1979 amb 42 anys d’història i formada actualment per 42 persones. Per a l’ocasió, han preparat un espectacular boato que s’iniciarà amb actuacions de Ballet ‘Mar” i la desfilada de Xirimetes, Timbal, Carmesina i cavalls. L’esquadra de les dones estarà presidida per Cefe Marcos Perucho i comptarà amb l’acompanyament musical de la Unió Musical de Paiporta. L’esquadra d’homes estarà encapçalada per Vicent Ciscar Chisbert i acompanyada per la Unió Musical d’Alaquàs. Tancarà el boato el ballet “Derviches” i la carrossa amb els capitans Paula Besó Moreno i Paco Pons Alfonso.

La Comparsa Els Ollers ha destacat sempre pel seu caràcter innovador, la seua iniciativa des del seus orígens per a posar en marxa accions capdavanteres i per la seua vinculació amb la història local. Va nàixer fa 42 anys i va contribuir a la creació de la Festa dels Moros i Cristians d’Alaquàs, un moviment molt popular de la gent per a oferir unes festes no religoses al poble. Està formada per les persones que la van fundar a més e gent jove que amb els anys s’ha volgut sumar. A més, va ser la primera de totes les d’Alaquàs que va tindre un tratge propi i ha contribuït a la posada en marxa d’actes com la NIt de l’Olla o les entradetes. Amb seu a la Plaça Ollers d’Alaquàs, el seu nom és un homenatge als antics obradors d’olles. El passat any 2020 van complir 40 anys de vida al municipi, tot i coincidint amb la seua Capitania. Per aquest motiu, el col·lectiu va organitzar tota una programació per tal de donar a conéixer la seua història i trajectòria i fer partícip la población, tot i destacant un Concurs de Microrelats. Però, la pandèmia generada per la Covid-19, va paralitzar totes les seues activitats. Tot i això, i respectant les mesures sanitàries, la Comparsa va decidir celebrar el passat any u acte central i enguany desfilaran com tenien previst. “Tenim més il·lusió que mai d’eixir al carrer i fer festa perquè tenim una capitania molt preparada amb moltes ganes d’oferir el millor a les veïnes i els veïns”.

Després de la desfilada de les tropes mores es dispararà un castell de focs d’artifici a càrrec de Joc de Trons amb el qual es donaran per finalitzades les Festes Majors d’Alaquàs.