• El concert de les Tres Cultures tindrà lloc en la plaça Major a les 12.00 hores, seguit del lliurament dels guardons de la Fundació Huguet
  • La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, assenyala que «és molt important celebrar aquests actes que ens refermen en qui som i d’on venim»

L’Ajuntament de Castelló de la Plana ha programat música, teatre, pasacarrers i els premis Valencià de l’Any per a celebrar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Les activitats començaran aquest divendres a la vesprada, amb la celebració del tradicional Correllengua, que tindrà parada a la plaça de Les Aules, amb la lectura del manifest a càrrec de Núria Solsona Sorribes, en representació de l’AMPA del CEIP Lluís Revest, abans de l’actuació de la Glüps Band i una mostra de la cultura del foc mediterrani de la mà de l’Associació Botafocs.

L’acte central de la Diada de la Comunitat serà el mateix diumenge 9 d’Octubre, amb el concert institucional a càrrec de la Banda Municipal de Castelló, que aquest any incorpora com a novetat elements teatrals que presentaran l’història de la celebració. Sota la direcció de Marcel Ortega, la Banda Municipal ha preparat un programa amb peces de Robert Jager, Manuel Morales, Joaquín Turina, Joan Centelles i Juanjo Carratalà, Francisco Signes, Miguel Mulet, Joan C. Sempere Bomboi i José Serrano.

El concert, a més, comptarà amb la participació de les entitats que conformen la representació de les Tres Cultures a Castelló, L’Aljama, Moros d’Alqueria i Germandat de Cavallers de la Conquesta, acompanyats de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Xaloc i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló; a més de la la Conlloga Muixeranga de Castelló, que tancarà l’acte.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “és molt important celebrar aquests actes que ens refermen en qui som i d’on venim, i ens brinden l’oportunitat de celebrar tots junts que som valencians”.

La Diada s’engegarà a les 11.30 hores, front a l’estatua del rei En Jaume, amb un homenatge de les entitats, que depositaran una corona de llorer, per després iniciar una cercavila pels carrers del centre de la ciutat fins arribar a la plaça Major, on faran la seua entrada amb la música de la Banda Municipal.

Tancaran la jornada els premis Valencià de l’Any de la Fundació Huguet, a les 13.30 hores al saló de plens de l’Ajuntament, amb els quals Castelló reconeixen la tasca de persones o col·lectius que ajuden a impulsar el nostre patrimoni cultural i senyes d’identitat. Aquest any, les premiades seran el professor Josep-Daniel Climent Martínez, en reconeixement als seus treballs a favor de la llengua i la història culturals dels valencians; i l’Editorial Afers, projecte editorial i cultural nascut a Catarroja que, amb les seues revistes i col·leccions de llibres pretenen oferir materials d’anàlisi que ajuden a madurar les posicions més progressistes i democràtiques.