• Amb un homenatge especial a Manolo Algarra i el seu lema ‘Sempre falla’: “Ens ha deixat l’ànima buida, alhora que una herència meravellosa en cada carrer on ha plantat”

El món faller ha celebrat este dissabte, 30 d’abril, la coneguda com a ‘Gala dels 1’ de reconeixement a les i els artistes fallers guanyadors del primer premi de secció, així com als guanyadors dels millors ninots de secció. L’acte ha posat el valor “l’impuls d’esperança i alegria” que han donat les i els artesans com a “pilar fonamental de la festa”, en un exercici faller en el qual “s’han plantat falles dos vegades en sis mesos” i durant el mateix s’ha rendit homenatge a l’artista faller Manolo Algarra, que ha faltat recentment.

L’Hemicicle municipal ha tornat a acollir de nou l’acte, que s’ha dividit en dos parts –artistes de falles infantils i grans— i que ha estat presidit per les Falleres Majors de València, Nerea López Maestre i Carmen Martín Carbonell, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer.

El president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha començat la seua intervenció recordant l’homenatge a l’artista faller Manolo Algarra que s’ha celebrat este matí durant l’entrega de premis a la plaça de l’Ajuntament, que ha sigut “un dels més emotius” que ha viscut en els últims anys. “Un homenatge a l’artista faller, al mestre Algarra, que ens ha aborronat a totes i tots”, ha afegit.

“Gràcies a estes coses em sent orgullós de formar part d’este col·lectiu. De ser un dels milers de falleres i fallers que sap reconéixer a un dels seus i retre homenatge a la seua figura de la manera més senzilla que coneguem: amb un sincer aplaudiment. Gràcies, Algarra, per tantes coses, per fer les coses senzilles i a la cara. Més enllà dels ninots indultats i dels primers premis a les seues falles ens va deixar una persona compromesa, senzilla i estimada que deixa un buit difícil d’omplir. Sempre falla, sempre Algarra, sempre Manolo”, ha manifestat Galiana.

El president de Junta Central Fallera ha donat l’enhorabona als artistes fallers pels premis obtinguts. “Sé que no ha sigut un camí fàcil arribar fins ací. En un exercici faller hem plantat dos vegades. En sis mesos hem plantat dos falles. I hem patit l’oratge més que mai”, ha expressat.

En este sentit, Galiana ha destacat els 10.200.000 euros d’aportacions econòmiques de l’Ajuntament de València durant els últims dos anys de pandèmia. “Sé que mai seran suficients per pagar tot el que aporta la festa a la ciutat, però espere i desitge que, almenys, d’alguna manera, vos haja arribat part d’eixe esforç que hem fet entre totes i tots per tal d’intentar mantindre el vostre ofici que és l’únic imprescindible a la nostra festa i al nostre patrimoni”.

El també regidor de Cultura Festiva ha expressat el seu desig perquè les Falles de 2023 se celebren “amb tota la normalitat del món, que crec que ja toca”. “Unes Falles on ningú haja de fer cap esforç especial ni sobrehumà, on no facen falta meses de seguiment amb Sanitat ni milers de reunions per explicar què podem fer i què no. Unes Falles sense restriccions i on, a més dels ulls, ens pugem veure la cara sense mascareta. Unes Falles on no tinguem por, no trobem a ningú a faltar i on puguem celebrar que arriba la primavera amb un sol de març i un somriure ben gran”, ha manifestat.

“Pilar fonamental”

La Fallera Major Infantil de València, Nerea López Maestre, en el seu discurs, ha expressat la seua enhorabona a totes les comissions guardonades amb els primers premis en qualsevol secció o que han tingut la sort de guanyar el premi de millor ninot, així com a les i els artistes fallers, que són “un gran pilar fonamental per a la realització de la nostra festa, perquè sense ells no podríem veure les magnífiques creacions que any rere any planten als carrers i que fan gran la nostra festa de les Falles”. “Esta merescuda Gala posa en valor la gran feina que feu i vos animem a que no deixeu de sorprendre’ns i fer-nos somiar amb el vostre treball”, ha afegit.

Per la seua banda, la Fallera Major de València, Carmen Martín, ha assenyalat que els últims anys “han sigut molt difícils per a la societat, però encara més per als artistes fallers, on hem vist un fet que mai hauríem imaginat: desplantar. Hem viscut dos mesos de març sense que cap espurna de flama s’alçara la nit de Sant Josep. Però, tot i això, heu tret la força, l’habilitat, la creativitat, l’enginy i la sàtira, combinats amb la vostra gran dedicació, per sobreposar-se en els moments més crítics i apostar per la cultura patrimonial de la nostra festa”.

“Enguany esteu ací, a la ‘Gala dels 1’, un acte que en el qual alguns ja teniu experiència, altres de segur heu tornat després d’alguns anys, i altres esteu ací per primera vegada amb molta emoció. A tots i totes volia donar-vos la més sincera enhorabona per haver plantat les millors falles de cada secció, però també agrair-vos les ganes per mostrar el vostre talent, passió i esforç cap al món faller. Estic segura que a cada comissió on s’han plantat eixes falles guardonades heu sigut un impuls d’esperança i alegria que mai oblidaran”, ha pronunciat, alhora que ha manifestat el seu desig que “estos merescuts primers premis siguen l’espurna per a crear noves falles i perquè la il·lusió mai s’apague als vostres tallers”.

Per últim, Carmen Martín s’ha sumat a l’homenatge a Manolo Algarra, “artista en tots els seus sentits i que ens ha deixat l’ànima buida”. “Ens deixa una herència meravellosa i estic segura que en cada carrer on ha plantat sempre estarà la seua essència, perquè, si en les nostres demarcacions cremava el cor d’una falla, en els nostres cors sempre estarà el taller d’Algarra”.

Finalment, el Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, Paco Pellicer, ha ressaltat l’esforç del col·lectiu d’artesans especialment durant l’últim any, quan el món faller ha pogut “observar i gaudir perquè es complete el cicle de la creació artística”. “Eixe és el nostre premi”, ha destacat.

Pellicer ha valorat els treballs que han omplit els carrers de la ciutat el passat mes de març: “Artísticament han sigut unes gran falles, i tot i les condicions meteorològiques, han sigut anímicament magnífiques”. “Enhorabona als artistes i a les comissions, i ànims i agraïts per l’esforç. Tant de bo ens tornem a trobar ací de nou”, ha tancat.

📸 Armando Romero (JCF) |