• València a tornat a vestir-se fallera per a viure un dels actes ajornats per la pluja en el mes de març 

La falla Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal rep el primer premi de la secció Especial per ‘2030’, obra de l’artista Pere Baenas, una reivindicació de l’acció pel clima

Les comissions falleres han recollit al llarg del matí d’este dissabte 30 d’abril els premis que van reconèixer el treball dels artistes fallers amb les seues creacions i projectes el passat mes de març. La ciutat de València ha tornat a estar, almenys durant unes hores, immersa de nou en les festes falleres. Des de primera hora del matí, centenars de falleres i fallers al so de les bandes de música han desfilat davant la tribuna instal·lada a la plaça de l’Ajuntament de València per a recollir els banderins amb el premi que els ha atorgat el jurat les passades festes.

L’acte ha estat presidit per la Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, i la seua Cort d’Honor, que han sigut les encarregades d’entregar els diversos premis a les comissions de la ciutat. La màxima representant de les Falles de València ha expressat la seua satisfacció per poder “recuperar este esdeveniment, amb les mateixes característiques”, després que la pluja va obligar a ajornar-lo el passat 17 de març. “Estem molt il·lusionades perquè la ciutat ha tornat a omplir-se de sentiment faller per a recollir els premis del concurs que constitueix el centre de tot: la falla”, ha destacat.

Les falles guardonades en les seccions 8ªC, 8ªB, 8ªA, 7ªC i 7ªB han obert la desfilada a les 09.30 hores. Mitja hora més tard han recollit els premis les comissions de les categories 7ªA, 6ªC, 6ªB, 6ªA i 5ªC. Ja a les 10.30 hores ha sigut el torn per a les seccions 5ªB, 5ªA, 4ªC i 4ªB, a les 11.00 hores per a 4ªA, 3ªC, 3ªB i 3ªA i a les 11.30 hores per a 2ªB, 2ªA i 1ªB. Finalment, les comissions que han competit en secció 1ªA han desfilat a les 12.00 hores.

El moment més emocionant, que ha tancat la desfilada, ha sigut quan, a les 12.30 hores, han entrat a la plaça les comissions de la secció Especial: 10º premi falla Malva-Rosa-Antoni Ponz-Cavite (Art En Foc y Mario Pérez Sánchez), 9é premi falla Sueca-Literat Azorín (Santaeulalia Tematización S.L.), 8é premi falla Regne de València-Duc de Calàbria (Sergio Musoles Ros) i segon d’enginy i gràcia, 7é premi falla Exposició-Misser Mascó (David Sánchez Llongo), 6é premi falla Na Jordana (Mario Gual Del Olmo) i tercer d’enginy i gràcia, 5é premi falla Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana (Carlos Carsí García), 4t premi falla Almirall Cadarso-Comte d’Altea (Manuel Algarra Salinas) i primer d’enginy i gràcia, tercer premi falla Cuba-Literat Azorín (Vicente Martínez Aparisi), segon premi falla Plaça del Pilar (Paco Torres Josa) i primer premi falla Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal (Pere Baenas García).

‘2030’, una falla que reivindicava l’acció pel clima, la salut o el benestar

La fallera major de la comissió Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, Cristina Madrero, i el president, Francisco Segura, han recollit el guardó que acredita oficialment l’obra ‘2030’ de l’artista faller Pere Baenas com la millor falla de 2022. La falla desgranava els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) mitjançant les seues escenes naturals que parlaven de l’acció pel clima, la salut o el benestar. Baenas ha aconseguit amb Convent de Jerusalem tres primers premis en la màxima categoria.

Altre dels moments més emotius que s’han viscut durant l’entrega de premis de les falles grans de 2022 este dissabte ha sigut quan han fet entrada a la plaça de l’Ajuntament les comissions Mestre Gozalbo-Comte Altea i Almirall Cadars-Comte Altea, per a recollir el primer premi de secció 1ªA, en el cas de Mestre Gozalbo, i el 4t premi de secció Especial i 1r d’enginy i gràcia, en el cas d’Almirall Cadars, les dos falles obra de l’artista faller Manolo Algarra, que ens ha deixat recentment.

Les comissions falleres de secció Especial i 1ªA, respectivament, després de recollir el premi, han esperat que els representants de les comissions Mestre Gozalbo-Comte Altea i Almirall Cadars-Comte Altea, acompanyats pel fill i la dona de Manolo Algarra, recolliren els banderins per a fer un homenatge en record a l’artista faller.

Al marge dels premis a les falles grans, este dissabte també s’han entregat els reconeixements d’altres concursos organitzats per Junta Central Fallera, com ara el de carrers il·luminats, el de presentacions, els de l’Exposició del Ninot i els de llibrets de falla.

La recollida de premis de les falles grans de 2022 ha servit com a aperitiu per a la ‘Gala dels 1’ de reconeixement a les i els artistes fallers guanyadors del primer premi de secció, així com als guanyadors dels millors ninots de secció, que esta vesprada acollirà l’Hemicicle municipal de l’Ajuntament de València. L’acte per als artistes fallers de falles infantils començarà a les 17.00 hores, i a les 18.30 hores ho farà per als artistes de falles grans. La Gala estarà presidida per les Falleres Majors de València, Nerea López Maestre i Carmen Martín Carbonell, i pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana.

 📸 Armando Romero (JCF)