• “Pobles en peu d’art” es podrà visitar de l’1 d’abril al 16 de juliol

El Museu d’Història de València oferirà de l’1 d’abril al 16 de juliol l’exposició “Pobles en peu d’art. Fem de la perifèria, centre”, una mostra que recull el treball artístic del veïnat de 17 pobles de València al llarg dels últims set anys i dins del programa “Cultura als pobles de València”. La mostra partix d’una proposta d’Anna Albaladejo i Sandra Sancho i oferix una cinquantena de fotografies i vídeos. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, considera que “la creativitat, la implicació i el vincle són l’argamassa amb què es construeixen les relacions de veïnatge, compartir a la fresca, la cura mútua, l’amor per la terra, l’aire i la mar i, per damunt de tot, el desig d’un futur que no desterre la memòria”.

Per a Tello, la mostra és “un regal d’aprenentatges, persones i territoris, que no podem deixar de compartir a través d’esta retrospectiva d’un viatge d’escolta afectiva, en què se’ns ha revelat la saviesa d’una perifèria, que mereix estar en el centre de qualsevol ciutat que es projecte més humana i habitable”. Segons la regidora, és “una experiència especialment valuosa, no només pel seu contingut artístic, sinó també per la capacitat de generar reflexió comunitària i enfortir els vincles afectius entre el veïnat, que va reforçar la confiança en el projecte, fins al punt que, des de la regidoria, vàrem decidir que tots els veïnats dels nostres pobles, es mereixien gaudir-la”.

Glòria Tello ha afirmat que “si la memòria de les comunitats és el nostre camp d’acció, una vegada més la creativitat i l’art agiten espais i temps, refermen vincles i afectes col·lectius i projecten els desitjos amb què els nostres pobles de València escriuen la seua història cap al futur”.

La regidora creu que “deslocalitzar la cultura posa el focus en la creativitat local, en les seues manifestacions culturals en què els elements rurals i urbans, els tradicionals i els contemporanis, s’entrellacen”.

La mostra ha estat creada pel veïnat de 17 pobles de València, que ha viscut experiències d’implicació artística veïnal al llarg de 7 edicions del projecte, des de 2017 a 2022, i dins del marc del programa “Cultura als pobles de València”. El projecte inicial va començar l’any 2017 amb el veïnat de 3 pobles i hui s’ha convertit en un procés de creació participativa en què les arts vives, sonores i visuals han permés reflexionar col·lectivament sobre les necessitats i aportacions dins del complex entramat d’una ciutat que no para de créixer.