• Àngel García i Josep Juste són enguany els encarregats de composar «Nerea López Maestre» i «Carmen Martín Carbonell», que seran interpretats per la Banda Simfònica Municipal de València este dimecres

La Banda Simfònica Municipal de València estrenarà el pròxim dimecres 5 d’octubre els pasdobles dedicats a les Falleres Majors de València, Nerea López i Carmen Martín, encarregats per Junta Central Fallera, en un concert que acollirà el Palau de les Arts a les 19.30 hores i que s’emmarca dins de la festivitat del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Enguany, Ángel García i Josep Juste són les persones encarregades de composar els pasdobles ‘Nerea López Maestre’ i ‘Carmen Martín Carbonell’, respectivament.

El concert començarà amb la interpretació de ‘El Falleret’, pasdoble faller composat per Juan Bta. González, i continuarà amb la selecció ‘El Carro del Sol’ de José Serrano. A continuació, serà l’estrena absoluta del pasdoble ‘Nerea López Maestre’, a càrrec d’Ángel García Martínez. Després, el públic congregat al Palau de les Arts gaudirà de ‘Muralles’ de Juan-Gonzalo Gómez, la jota ‘El Rabajol’ de Rafael Talens, fins el moment de l’estrena absoluta de la peça ‘Carmen Martín Carbonell’, composada per Josep Juste Martí.

Posaran el fermall d’or a la sessió ‘Vivir así es morir de amor’ de Camilo Blanes, ‘Mi tierra’ d’Augusto Algueró i Germán L. Bueno i l’Himne de la Comunitat Valenciana, del mestre José Serrano. El concert comptarà amb la participació com a convidats de l’artista Lyberic i del director Vicent Soler Solano.

Les entrades es poden adquirir de forma gratuïta mitjançant el web de la Banda Simfònica Municipal de València (entradas.bsmv.es).

Compositors

Ángel García Martín va nàixer a Benifaió, en el si d’una família de músics, va començar des de ben menut a endinsar-se al món de la música. La seua àvia tocava el violí, i l’altra el piano, mentre que el seu avi, el seu oncle i el seu cosí, el clarinet; l’altre oncle, la trompeta i un grapat de cosins, la flauta i el cello, per la qual cosa el seu camí a seguir era “evident”.

García va iniciar els seus estudis de bombardí amb els mestres Àngel Tomàs, Joaquín Vidal i Salvador Pellicer a l’escola de música de la Societat Artístic Musical de Benifaió, actual Centre d’Estudis Musicals. Quan va accedir al grau professional va canviar el bombardí per la tuba i va continuar els estudis amb José Manuel Miñana i Vicent López en els conservatoris de València i de Castelló. D’estudiant comença a col·laborar amb orquestres joves com la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana o la Orchestre de les Jeunes de la Mediterraneé. També va guanyar diversos concursos d’interpretació com els d’Albuixech o Alcoi. També cal ressenyar les tres vegades consecutives que va resultar guanyador en el Concurs de Tuba d’Altea.

Ja professionalment, ha col·laborat amb nombroses agrupacions simfòniques, algunes d’elles com l’Orquestra de València, el Grup Instrumental de València, la Banda Municipal de Palma, l’Orquestra de Tenerife, l’Orquestra de Navarra, l’Orquestra de Gran Canària o l’Orquestra de la Regió de Múrcia. A més, des de 1999 fins 2002 va ser tuba solista de l’Orquestra de les Illes Balears i de 2005 fins a 2019, de l’Orquestra del Mediterrani.

Al món de la música de cambra, com a solista, ha estrenat música de Maties Far, Eduardo Nogueroles, José Grau i Andrés Valero. D’aquest últim compositor va estrenar, a més, la peça ‘Variaciones sobre un tema de Vivaldi’ per a tuba i quintet de vent fusta. El quintet a càrrec de l’estrena va ser conformat íntegrament per membres de la New York Philarmonic i va ser dirigit pel mateix compositor.

En l’àmbit de la docència, ha impartit classes a les escoles de música de Son Rapinya, Polinyà, L’Olleria, Benifaió, Piles o Albalat de la Ribera i als conservatoris professionals Narciso Yepes de Lorca, Conservatori de Cartagena i el Conservatori de Múrcia. També ha oferit clinics a escoles i bandes com les de Lluxent, Cuevas de Almazora, San Javier, Oliva o la Jove Orquestra d’Alacant.

És compositor i arranjador de nombrosa música per a banda simfònica. Ha sigut guardonat amb dos premis del públic per dues marxes mores. El primer d’ells al primer Concurs de Música Festera Ciutat de Torrent per ‘Al-Roder’, marxa que també va resultar guanyadora del segon premi del jurat, la segona vegada a L’Olleria al XI Concurs de Música Festera Francesc Cerdà per ‘Esquadra Almoràbitum’. També ha sigut finalista del concurs de pasdobles de la Fallera Major de València.

D’altra banda, les seues peces per a bombardí i piano ‘West!’, ‘Drops’, ‘Balada d’argent’, ‘Guia Pràctica del Vampir’ i les col·leccions ‘The Blowing Circus’ i ‘The Windy Circus’ són peces de test en concursos d’àmbit nacional i formen part de la programació de l’assignatura de tuba de molts conservatoris.

En l’actualitat, és un músic plenament en actiu a les tres facetes: la docent, la interpretativa i la compositiva. Actualment imparteix classes de tuba a les escoles de La Vella de Xàtiva, l’Ateneu Musical d’Albalat de la Ribera, al “CEM” de Benifaió i al Conservatori de Meliana. També escriu música sense parar i viatja amb la seua tuba a incomptables llocs de la nostra geografia.

Per la seua banda, Josep Juste i Martí naix a Alboraia el 1977. Comença els seus estudis de solfeig i guitarra el 1984 a la Societat Musical d’Alboraia. El 1998 també en aquesta S.M. comença els seus estudis de dolçaina i el 1999 al Conservatori Municipal José Iturbi de València amb el professor Xavier Richart, amb qui finalitza els estudis durant el curs 2004/2005. L’any 2002 obté la Menció d’Honor al I Premi d’Interpretació de Dolçaina ‘Ciutat d’Algemesí’ en la categoria de dolçainer solista. El curs 2010/2011, també en el Conservatori José Iturbi, i amb el professor Xavier Richart, acaba els estudis oficials de dolçaina obtenint la Menció d’Honor de Final de Grau Professional.

El curs següent comença els estudis superiors de música al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, obtenint el 2016 el Títol Superior de Música en l’especialitat de Musicologia. El 2018 obté el títol de Màster en Didàctica de la Música per la Universitat Jaume I de Castelló. A més, està en possessió del títol de Mestre de Dolçaina, expedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, entitat de la qual, a més, ha sigut membre de la Junta Directiva.

Ha sigut professor de diversos instruments de corda, com la bandúrria, el llaüt, el guitarró o la guitarra a l’Escola Municipal de Picanya, el Grup de Danses El Trencall de Carlet i el Grup El Piló de Burjassot, i professor de dolçaina al Centre d’Estudis Dol-i-Tab de Benicàssim, Escola de Música Tradicional La Brama de Bonrepòs i Mirambell i al Conservatori Municipal de Silla, i al C.E.M. d’Alginet i entre 2001 i 2008 va ser mestre de dolçaina, tabal i conjunt a l’EMTiD d’Algemesí.

Entre 2017 i 2019 va ser professor d’instruments tradicionals de corda polsada a l’EMTiD d’Algemesí. Actualment, és professor associat de Didàctica de l’Expressió Musical a la Universitat Jaume I de Castelló i professor de dolçaina i tabalet i a l’Escola de Música de la S.M. d’Alboraia, on, a més, dirigeix la seua Colla de Dolçainers i on també ha format part, com a percussionista, de la seua banda de música. També ha dirigit la Colla de Dolçainers i Tabaleters Els Traginers de Pedreguer.

Ha sigut membre dels grups Badall, Abartrell, La Beniterrània, La Colla d’Algemesí, Sonadors de la Guaita, Ballàgora, Carraixet o de la Rondalla del Grup de Danses Alimara, entre d’altres, i en l’actualitat és membre dels grups Som Romancers, La Xe-ranga i Rondalla Arnadí. També es dedica al món del cant valencià en diverses facetes, tant com a cantador i com a músic (dolçaina, guitarró o guitarra).

Ha composat diverses peces per a dolçaina i percussió i altres instruments, on destaquen les obres composades per encàrrec de la Junta de Festes de Castelló per al Pregó de la Magdalena de 2007 i per a la Galania de l’any 2008, i el Ball de Gegants d’Algemesí, peça que s’interpreta en les festes a la Mare de Déu de la Salut d’esta localitat i declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2011.

Ha participat com a actor i cantant en les representacions de les sarsueles ‘Agua, azucarillos y aguardiente’, en el paper de Vicente, i ‘La Revoltosa’, en el paper de Cándido, portades a terme per l’orquestra i cor de la S.M. d’Alboraia els anys 2012 i 2013. A més a més, ha col·laborat o col·labora habitualment amb diversos grups de danses, cantadors de cant valencià, grups de folk, colles de dolçainers, grups de teatre, bandes de música, corals i d’altres com grups de rock i espectacles de tota mena. Com a musicòleg, ha participat en diversos projectes, congressos i jornades relacionades amb la música tradicional valenciana, a més de tindre diverses publicacions al respecte. També ha col·laborat en diverses gravacions, bé com a intèrpret o com a compositor.