• Notario: “La Casa de les Roques és una de les peces fonamentals de la identitat i la història de València que estem salvaguardant des del govern”

Una vegada conclosa la rehabilitació de la Casa de les Roques, l’Ajuntament obrirà les portes este dimarts amb una visita guiada a partir de les 18.30 hores. “Es tracta d’un edifici únic al món pel seu gran valor etnològic i és una gran satisfacció poder obrir les seues portes de nou”, ha manifestat la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

Les obres realitzades pels servicis municipals d’Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics han comptat amb un pressupost de poc més de 300.000 euros (exactament 318.953,01 €) i han consistit en el tractament d’humitat als murs perimetrals i pilars, l’actuació sobre l’estructura i l’entramat de fusta, el recrescut d’ampit perimetral de la claraboia, la intervenció en cobertes inclinades, les millores en el sistema d’evacuació d’aigües pluvials, la rehabilitació de la façana, els treballs de fusteria, les instal·lacions elèctrica i d’il·luminació i el tractament contra agents xilòfags, entre altres tasques.

“Ha sigut una intervenció delicada, perquè este edifici alberga les valuosíssimes Roques que hem hagut de traslladar per a garantir la seua màxima protecció”, ha explicat Notario. De fet, a causa de les seues dimensions, alguns elements de la processó del Corpus, cinc en concret, es van desmuntar per traslladar-les a l’estació del Nord, on van estar exposades durant la rehabilitació, ha recordat la regidora.

A més, durant les obres en la Casa de les Roques han eixit a la superfície restes d’antigues pintures en què predominen els colors roig, gris i ocre, localitzades en els pilars de la nau central i els murs perimetrals. La troballa posa en qüestió l’austeritat de l’edifici i encaixa millor amb la diversitat cromàtica de les carrosses i imatges de la processó del Corpus albergades en l’immoble del segle XV situat al carrer dels Roters.

Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha posat en valor “la preservació del patrimoni municipal que ha dut a terme el govern de Joan Ribó, que va ser, a més, qui va impulsar la reforma museogràfica i va aconseguir la consideració del Museu del Corpus – Casa de les Roques com a museu oficialment”. Fuset ha anunciat que es demanaran estudis sobre l’estat de les roques, “un informe de peritatge que ajude a avançar en la preservació i possible restauració d’uns elements històrics i fonamentals en el patrimoni cultural festiu de la nostra ciutat”, tal com ha explicat.

Per a les generacions futures

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha subratllat que la Casa de les Roques “és una de les peces fonamentals de la identitat i la història d’esta ciutat, que este govern està salvaguardant per a les generacions futures de valencians i valencianes”, ha assegurat. A més, la delegada ha destacat “l’important treball de protecció i conservació del patrimoni arquitectònic municipal que està fent este ajuntament amb intervencions respectuoses que ens aporten informació molt valuosa sobre la  història de València i dels propis edificis, que és fonamental conéixer i visibilitzar”. “En set anys –ha conclòs- hem intervingut en un nombre important d’edificis que a més han deixat al descobert importants descobriments com les esmentades pintures trobades en la Casa de les Roques o la làpida romana descoberta en l’Alqueria Falcó”.