- El president, Vicent Mompó, presenta la programació que es desenvoluparà entre les 10.00 i les 20.00 hores en Plaça Manises, així com el cartell creat per ‘The Serious Agency’ per a la corporació provincial
- El programa inclou balls i danses medievals, gegants i cabuts, música i el ‘Passacarrer de les Comarques’. Les Senyeres de Blasco Ibáñez i Lo Rat Penat podran visitar-se al costat d’una mostra d’indumentària de Jaume I
El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha presentat este dilluns la programació d’actes que ha preparat la corporació provincial amb motiu del 9 d’Octubre. Els palaus de la Batlia i els Scala, seu central de la institució, obriran les seues portes el diumenge entre les 10.00 i les 18.00 hores per a sumar-se a la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, en una jornada que finalitzarà amb el tradicional ‘Passacarrer de les Comarques’, que discorrerà entre les Torres de Serrans i la Plaça Manises.
En paraules del president Mompó, “només qui se sent valencià coneix la intensitat del sentiment i defensa amb orgull esta terra envejable, pel caràcter alegre de les seues gents i pel ric patrimoni natural i cultural que tenim”. En este sentit, el màxim responsable de la Diputació ha assenyalat que hui “es continuen lliurant eixes batalles de Jaume I, encara que les espases són les nostres veus i la defensa a ultrança dels nostres municipis i les seues gents”.
Mompó ha assenyalat que la Diputació obrirà una vegada més les portes a la ciutadania, que ha de sentir-se “orgullosa de la seua casa, d’una institució que representa a tots i cadascun dels pobles de la província i que defensa el nostre patrimoni i senyes d’identitat, la qual cosa ens definix com a valencianes i valencians”, “Una Diputació que serà un símbol de reivindicació de la nostra cultura i les nostres tradicions ací, a Madrid, a Europa i en el món”, ha conclòs el president.
Diumenge en família amb la Diputació
El programa d’actes de la Diputació amb motiu del 9 d’Octubre arrancarà el diumenge a les 10.00 hores en la Plaça Manises, on gegants i cabuts, músics i soldats del rei donaran la benvinguda al públic, que podrà disfrutar amb una exhibició de combats medievals. Al llarg del matí se succeiran espectacles de dansa, balls, esgrima, il·lusions i prestidigitació, entre performance amb éssers mitològics, joglars, dames, cavallers i una xicoteta xarrada sobre el maneig de les armes en l’edat mitjana.
Ja a la vesprada, els visitants podran descobrir l’art de la falconeria, la tradicional Mocaorà, els jocs dels bufons per als més xicotets i un espectacle de màgia i mentalisme a càrrec de l’embruixador i els seus sequaços. Mentre les famílies disfruten de l’ambient medieval en la Plaça Manises, les portes de la Diputació estaran obertes fins a les 18.00 hores per a conéixer millor els palaus de la corporació provincial, que acolliran a la Sala de Respecte una exposició amb rèpliques d’indumentària vinculada a Jaume I i els seus cavallers.
Durant la visita es podran veure les Senyeres de Lo Rat Penat, facsímil de la de 1596 que custodia l’Ajuntament de València, i la de Blasco Ibáñez, la rèplica fabricada pel taller d’Eduardo Sanchís Romero, que va cobrir el fèretre del cèlebre escriptor, periodista i polític valencià en el seu trasllat a la ciutat des de terres franceses.
La jornada culminarà amb el tradicional ‘Passacarrer de les Comarques’, que transcorrerà entre les Torres de Serrans i la Plaça Manises amb la participació de Gandia, Llíria, Utiel, Quatretonda, Manises, Ontinyent, Requena i Alcublas. Durant hora i mitja, de 18.30 a 20.00 hores, els assistents podran disfrutar amb les actuacions de diferents grups de música i balls procedents de sis comarques valencianes.
Cartell homenatge a Sorolla
Miguel Chiner, junt amb Guillermo Sacristán i Quique Colomer creatius de ‘The Serious Agency’, empresa encarregada de la realització del cartell de la Diputació per a commemorar el 9 d’Octubre, ha explicat que la intenció ha sigut “unir la tradició artística valenciana i l’avantguarda, amb un nou desconstruit en contrastos de color i blanc i negre que ens trasllada al passat, present i futur”. “Ha sigut un repte molt estimulant i inspirador”, ha rematat el creatiu.
Per part seua, el president Mompó ha destacat que el cartell “és un homenatge a Sorolla en el centenari de la seua mort, un gest més d’esta institució amb un pintor únic que va capturar com cap altre la bellesa dels nostres paisatges i les nostres gents, de la platja i de la llum d’esta terra. En efinitiva, del que sentim els valencians i les valencianes”.