• Consulta la programació del dia de la Comunitat Valenciana a Borriana 

Amb motiu de la commemoració del 9 d’Octubre, l’Ajuntament de Borriana ha preparat una sèrie d’actes per a celebrar el Dia de la Comunitat Valenciana, que se centrarà en la celebració del tradicional de l’acte institucional del 9 d’Octubre a la sala de plens de l’Ajuntament a les 12 hores, en què a més es reconeixerà el personal municipal jubilat durant aquest últim any a la ciutat.

Posteriorment, després de finalitzar l’acte institucional, al voltant de les 12.30 hores, està prevista l’actuació a la plaça Major dels grups locals de Dolçainers i Tabaleters, de Danses Tradicionals l’Arenilla, i de l’Associació de Gegants i Cabuts. Tancarà els actes la banda de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca que interpretarà també en la plaça Major la Marxa de la Ciutat, himne de Borriana, i l’himne de la Comunitat Valenciana.

El mateix 9 d’octubre, a la vesprada, a les 19 hores en el CMC la Mercè tindrà lloc la presentació del primer volum de l’obra Història de Borriana. Des de l’antiguitat fins a 1850, una nova versió de la seua història en format còmic a través de la ploma d’un dels narradors gràfics més importants del panorama estatal, el borrianenc Pedro Cifuentes, amb el guió i la documentació a càrrec de l’historiador local Vicente Javier Perarnau.

Història de Borriana en còmic

Sobre aquest tema, el regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat que és “una gran sort” que Cifuentes haja completat un projecte com la història de Borriana, i “deixe la seua empremta perquè els més xicotets, però també els adults, puguen descobrir una altra manera de conèixer la història de la nostra ciutat”.

La novel·la gràfica consta de dos volums. El primer volum que ara es presenta comprèn des de l’antiguitat fins a 1850 i el segon abastarà des de 1850 fins a l’actualitat.

Granel ha assegurat que es tracta d’una obra que conta la història de la ciutat “en sentit lineal, seguint el reeixit, inconfusible, didàctic i divulgatiu estil de Cifuentes” i, a més, “agafant com a personatges els protagonistes de la seua obra de referència Història de l’Art en còmic editada per Desperta Ferro.


ESPECIAL 9 D´OCTUBRE 2022

Especial 9 d´Octubre

Consulta l´especial


Amb aquesta obra es visita llocs emblemàtics de la ciutat i s’endinsa en les dades històriques dels monuments i edificis més importants del patrimoni local. Així, ha indicat Granel, “tot això es presentarà amb les quasi infinites possibilitats que ofereix el llenguatge de la història gràfica, cosa que afavorirà àmplies maneres de narrar i de reviure aquestes fites històriques tan importants per a la ciutat”.

L’edil de Cultura ha puntualitzat que el caràcter de l’obra és “eminentment divulgatiu i dirigit al públic en general, i especialment a la gent més jove”, perquè “fa falta que siguen ells els qui més coneguen la nostra història, la salvaguarden i la difonguen entre els que vindran en el futur.

Però, al mateix temps, “també està pensada perquè els més majors puguen trobar detalls i aspectes que de ben segur recordaran, sobretot en el segon volum de l’obra, que vorà la llum pròximament”, ha indicat Granel.

Autors

Pedro Cifuentes és professor de Ciències Socials en l’IES Jaume I de Borriana. A més, és dibuixant i guionista de còmics i pioner a portar els mètodes de la història gràfica a les aules. Per la seua trajectòria ha rebut el Premi Nacional d’Educació per al Desenvolupament, el premi al Professor Destacat i el de Materials Didàctics de la Generalitat Valenciana, i el premi Cope Castelló d’Educació. Actualment té obra publicada en les editorials Desperta Ferro i Penguin Random House.

Vicente Javier Perarnau és Llicenciat i Diplomat d’estudis avançats en Història de l’Art. Ha format part de l’equip del Museu Arqueològic de Borriana com a conservador i ha col·laborat en articles i comunicacions. Ha publicat diversos articles sobre temes històrics i artístics locals, tant en l’àmbit acadèmic com divulgatiu. Va ser comissari dels actes i de l’exposició en commemoració del setanta-cinc aniversari de la reconstrucció del campanar de Borriana.