• Les tradicionals celebracions han comptat amb una àmplia participació de la ciutadania

Els elianers i les elianeres tenien ganes de festes, i ho han demostrat omplint, del 8 al 17 de juliol, els carrers del municipi. Música, foc, ball i tradició que s’han estés durant 10 calorosos dies de celebracions que han comptat amb una àmplia participació ciutadana.

Després d’un intens primer cap de setmana, les Festes Majors han continuat amb els concerts de festes de la Unió Musical de l’Eliana: el de la JazzUME Big Band, que va servir a més per a acomiadar al seu fins ara director en els últims 11 anys, Ramón Estarlich, i l’interpretat per la Banda Simfònica al costat del grup valencià Bajoqueta Rock, que va aconseguir posar en peu a la plaça amb la seua proposta festiva.

El dimecres, va tornar la cita amb la solidaritat que va reunir centenars de veïns i veïnes per a sopar en la plaça, i gaudir amb l’espectacle d’humor de l’elianer Dani Romero i la proposta musical del Grup Ñ. I el dijous la cita va ser amb el tradicional Gran Correfocs i els seus dimonis, a càrrec de l’Associació Cultural La Penya del Coet Bufat pels carrers cèntrics del casc i l’espectacle musical ‘Operación Homenaje’, un repàs per la història de la música de principis de la dècada del 2000 que va fer cantar a les persones assistents les cançons més conegudes i mítiques de l’època.

La vespra de la festa, va iniciar passat el migdia del divendres amb el llançament de ‘morterets’, salves i volteig de campanes en honor a la Mare de Déu del Carme en un dels actes més antics de les commemoracions elianeres. Ja a la vesprada, el trasllat de la imatge, amb passejada de coets de luxe inclòs, va comptar també amb l’actuació del Gegant i la Geganta, el ball de Nanos i Nanes, el ball dels Cavallets i balls valencians a càrrec de La Llauradora i de la Banda Simfònica de la UME. La nit va tancar amb l’orquestra La Pato i, a partir de la mitjanit, amb el Vitol i el llançament d’una gran palmera de focs artificials que va il·luminar tot el municipi indicant l’arribada de la Festa Major i el sarau valencià que va amenitzar la vetlada amb els balls populars i el folklore local.

El dissabte 16 l’Eliana va celebrar la festivitat de la seua patrona, que va iniciar amb la cercavila dels clavaris i la Missa Major, així com la gran mascletà de la pirotècnia Germans Caballer. Ja a la vesprada, va tindre lloc l’eixida de la Verge del Carme fins a l’església, seguit dels tradicionals balls, la processó i el cant dels Gojos, concloent amb el nomenament dels clavaris del pròxim any, que estaran encapçalats pel Clavari Major Jaime Planells. L’orquestra gallega ‘La quinta nota’ va posar el punt i final a la festivitat patronal.

Festa de la Mare de Déu del Carme

El diumenge 17 es va celebrar la festivitat del Santíssim Crist del Consol, el conegut com a ‘Dia dels Fadrins’, va commemorar el seu 120 aniversari i després de la cercavila, la Missa Major i la mascletà de la pirotècnia Valenciana, la vesprada arribava amb els balls, la processó, la disparà de salves i rams de foc d’artifici i el nomenament dels festers del 2023. La gran fi de festa va ser a càrrec  de l’orquestra Scream.

L’alcalde, Salva Torrent, ha felicitat a les clavaries de la Puríssima, de la Mare de Déu del Carmen i del Crist del Consol pel compromís mostrat i l’esforç realitzat durant aquests dos anys sense tot just celebracions. Després de realitzar una valoració molt positiva d’unes festes sense incidents, ha destacat el seu caràcter cohesionador “senya d’identitat d’un gran poble”, ha afirmat.