- Per primera vegada en la història una dona signarà la falla gran de la Plaça de l’Ajuntament
La falla gran municipal de l’any que ve portarà les firmes de Manolo García Lleonart i Marina Puche. Un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres, artístiques i de la societat valenciana ha donat el seu vistiplau per unanimitat al projecte que esta mateixa vesprada ha presentat el tàndem artístic amb el lema ‘Cardioversió valenciana’. Es dona la circumstància que per primera vegada en la història la signatura d’una dona estarà present en la falla gran municipal, gràcies al disseny de Marina Puche, i ho estarà juntament amb la de Manolo García Lleonart, un artista que ja ha treballat en diverses falles grans en la Plaça de l’Ajuntament sota la direcció de son pare, l’artista Manolo García.
Manolo García Lleonart (1986) sempre ha estat relacionat amb la fusteria de son pare. En 2008 va crear l’empresa MG Carpintería Creativa, S. L. centrant-se en fusteria artística, no sols amb falles, sinó també amb decorats, estands en fires, exposicions i parcs temàtics i d’atraccions, on la vareta sempre ha tingut un paper protagonista. Pel que fa a les falles ha treballat en cinc projectes de falla infantil de la comissió Sant Josep de Pignatelli-Peset Aleixandre entre 2007 i 2012, així com en les falles grans de Na Jordana (2012 i 2013), Nou Campanar (2014), Palleter-Erudit Orellana (2018) i plaça de la Reina (2019), mentre que també va participar en els projectes de les falles grans municipals des de 2014 fins 2017. A més, ha participat en diversos projectes de fogueres a Alacant, en la construcció de carrosses per a la Batalla de Flors de València, en decorats per als carnestoltes de Las Palmas de Gran Canària i Santa Cruz de Tenerife i en l’elaboració de múltiples projectes de decoració, estands i escenaris.
Per la seua part, Marina Puche ha participat en nombrosos projectes de falles infantils mentre que la incursió en les falles grans va començar fa dos anys en companyia dels artistes Latorre i Sanz amb el projecte per a la comissió Mestre Arambul Sanz-Campanar. També ha deixat el seu segell en la creació de carrosses de flors, en l’elaboració de murals i quadres i també ha creat una empresa de porcellana i il·lustració. Integrant d’una nissaga d’artistes històrica, serà la primera dona que firme la falla gran municipal en la història. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, màster en Producció Artística (UPV), amb postgrau Universitat de Disseny Burg Giebichienstein, Kunst und Design (Halle, Alemanya) i ha rebut diverses beques i reconeixements.
Galiana ha mostrat la seua confiança en el projecte validat pel jurat. “Serà una gran falla firmada per dos artistes que cada vegada tenen un segell més reconeixible per part del món faller i que segur que durant els pròxims anys continuaran engrandint el seu pes dins de la història de l’art faller”, ha afirmat. A més, ha agraït tant al jurat de hui com al d’ahir el seu treball i ha destacat l’increment pressupostari d’un 6 per cent en les dos falles “per continuar donant suport al sector dels artistes fallers i a l’element central de la nostra festa gran, que és la falla”. Així, la partida destinada per a la falla gran municipal arribarà enguany fins els 217.300 euros, el pressupost més alt dels darrers 11 anys.
El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres, del món de les arts i de la societat del Cap i Casal: Rafa Mengó, a proposta de la Federació de Falles d’Especial; Montse Català, designada pel Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València; Miguel Arraiz, en representació de València Capital Mundial del Disseny 2022; Nuria Enguita, a proposta de Visit València, i Lydia del Canto, en representació de Levante-El Mercantil Valenciano.
“L’impacte, el contrast i les sensacions” seran clau en la falla gran municipal de 2023, segons ha explicat Rafa Mengó. Precisament, eixes sensacions i “el concepte de comunitat” han sigut aspectes destacats també per Nuria Enguita, per a una falla que comptarà amb “la solvència de la vareta, del taller de Manolo García i de la frescura dels ninots de Marina Puche”, ha afegit Montse Català. Per a Lydia del Canto, el missatge de la falla gran municipal de l’any que ve “és el que necessita València en 2023 per a refermar l’alegria de la festa”.
Manolo García Lleonart i Marina Puche disposaran ara del temps necessari per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat juntament amb el de la falla infantil que firmaran Ceballos i Sanabria, triats ahir en un altre procés de selecció artística.