• L´Ajuntament de Sagunt ha valorat positivament el desenvolupament de les festes patronals d´ ambdós nuclis, les primeres sense restriccions per la pandèmia

Sagunt va tancar este dilluns un mes de festes patronals en ambdós nuclis de la ciutat amb la celebració de la tradicional jornada de la Travessia Nadant i les cucanyes del Port de Sagunt. Este estiu s’ha représ l’activitat festiva al complet per primera vegada des que va començar la pandèmia i des de l’Ajuntament s’ha valorat amb molta satisfacció l’alta participació en els actes per part de la ciutadania i les penyes així com l’absència d’incidents de rellevància durant els festejos.

Així, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, assenyalava que la fi de festes del Port de Sagunt posava «el fermall d’or» a tot un mes celebracions en el municipi «que ha transcorregut amb normalitat, sense massa incidents, i això ha sigut gràcies a la col·laboració de la ciutadania, a la bona organització per part de les federacions i també al treball de l’Ajuntament».

En este sentit, el primer edil ha volgut agrair la seua implicació als departaments de Festes i Cultura Popular, de Policia Local, d’Activitat Física, Salut i Esports, a la SAG i a la resta de persones que han fet possible, un any més, que es puga oferir un ampli «ventall d’activitats adaptades a tot tipus de gustos perquè la ciutadania poguera passar amb alegria estos dies» en què la ciutat «està en ebullició».

Moreno ha fet un «balanç positiu» de l’esdevenir de les festes en ambdós nuclis i ha avançat que des del Consistori ja es pensa en l’edició de l’any pròxim. «Els qui vivim les nostres tradicions als carrers ens ajuntem amb amistats i familiars per a gaudir», explicava.

Per la seua part, la regidora delegada de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, també ha fet una lectura del mes de festejos en la qual ha destacat l’assistència als actes i la recuperació de les tradicions, així com l’absència d’incidències greus.

La edil ha donat les gràcies al personal del Departament de Festes per estar «al peu del canó, no sols durant el mes de festes sinó en tots els preparatius». En este aspecte, ha subratllat que des de la Delegació s’està des de mesos abans a les dues festivitats «preparant activitats» i «coordinant amb les penyes les activitats a desenvolupar». Moll ha remarcat, així mateix, que mentre les altres persones estan gaudint de les festes el personal del Departament està «treballant i deixant-se la pell, i sobretot sempre a la disposició de la Regidoria, siga o no dia laborable», motiu pel qual ha elogiat l’equip. «Gràcies per fer que les festes d’esta ciutat siguen possibles», ha expressat.

La regidora ha agraït a l’àrea d’Activitat Física, Salut i Esports, a Cronometra, al Club Natació Màster Morvedre i al Club de Triatló Morvedre el seu paper en l’organització de la Travessia Nadant, l’edició 2022 de la qual definix com a «participativa i molt popular», i també agraïx a la ciutadania l’alta participació en les cucanyes.

«Hem estat dos anys sense tindre l’activitat de les cucanyes, eren dies de molta calor i així i tot han sigut moltes les persones que s’han acostat fins a la dàrsena per a recuperar eixa tradició, que ha superat el seu 75 aniversari», manifestava Moll.

D’altra banda, l’edil donava les gràcies igualment a la Federació Junta Fallera de Sagunt, a les persones representants de la festa de Moros i Cristians, a la Casa d’Andalusia i a les penyes de Sagunt i del Port de Sagunt per la participació en el llançament de pilotes. En este punt ha destacat que la Federación de Peñas Puerto Sagunto va afegir sis trofeus a la prova del llançament de pilotes a l’aigua que consistien en tres menjars per a dues persones i tres pernils, que s’amagaven entre les pilotes premiades.

Asun Moll ha fet extensible el seu agraïment a l’Autoritat Portuària de València per les facilitats que han oferit per a poder disposar de l’espai i «obrir les portes» a la ciutadania per a la celebració d’esta tradicional última jornada festiva, així com a la Policia Portuària per l’assistència prestada durant l’esdeveniment.